WE READY! 1. rész – A trónkövetelők

Az idei, 100. NFL-szezon néhány nap múlva elkezdődik, a szezont beharangozó reklámból kiderül, hogy mindenki készen áll. 2019.02.03-a óta nem láthattunk tétre menő amerikai futball mérkőzést, de nem maradtunk izgalmak nélkül az offseasonben sem. Mi várható a 2019. szeptember 5-én kezdődő bajnokságtól? Erre keresem én is a válasz(oka)t.

Lesz-e címvédés?

2017 óta nincs Super Bowl a New England Patriots nélkül, Tom Bradyék az utolsó három évben mindig döntőt játszottak, és a Philadelphia elleni vereséget leszámítva – 2018-ban 41–33-ra győzött a keleti parti csapat – mondhatjuk, hogy egyeduralkodók az AFC (American Football Conference) konferenciában. A Major Ligákban (NFL, NBA, MLB) nagyon figyelnek arra, hogy folyamatosan egyensúlyban legyen a liga, ne váljon unalmassá egy-egy szezon. A Draft-rendszer, a fizetési sapka, mind azt teszik lehetővé, hogy állandó verseny legyen a bajnoki címekért, és ne lehessen a szezon előtt biztos bajnokot avatni – lásd: német bajnokság, a Bayern München példája. A Patriots sikertörténetét vajon ki fogja megállítani? A kérdés bármennyire egyszerű, a válasz mégis összetett, hisz vagy a saját konferenciájából, az AFC-ből kell keresni a trónkövetelőt, vagy esetleg egy NFC-s (National Football Conference) csapat lesz a befutó? Van egy mondás az amerikai futball világában: „Sose fogadj Bill Belichick és Tom Brady ellen!” Mindketten a Hírességek Csarnokának tagjai lesznek, ez nem kérdés, viszont idén nagyon sokan predesztináltak arra, hogy megtörjék az uralmukat.

Meg lesz a 7. Vince Lombardi trófea? Brady-éknek idén sem lesz könnyű dolga! Fotó: Google

Meglesz a 7. Vince Lombardi-trófea? Bradyéknek idén sem lesz könnyű dolga! 

Visszavágnak a Kosok?

Az előző Super Bowlt a Pats a Los Angeles Rams ellen vívta és nyerte meg 10–3-ra. Számos rossz ómen lebeg a Kosok szarvai felett. Az előző 10 év Super Bowl-vesztesei közül csak 3 csapat volt képes a következő évben újra rájátszásba jutni. Amerikai szakértők és szerény személyem szerint ez a veszély nem fenyegeti a Jared Goff vezette csapatot. Az irányító mellett a futó, Todd Gurley játéka kulcs a támadók számára, ám a tavalyi döntőn a Pats megmutatta, hogy lehet kordában tartani a Los Angeles-i csapatot – igaz, ezen a meccsen a sztárfutó nem is lépett pályára. Todd Gurley egészsége nagyban meghatározza a csapat sikerességét, de ha a védelem is hozza a nevek alapján várható teljesítményt, akkor nagy veszélyt jelenthetnek a New Englandre.

Todd Gurley a kosok támadójátékának egyik oszlopa, fontos, hogy egész szezonban egészséges legyen! Fotó: Google

Todd Gurley a Kosok támadójátékának egyik oszlopa, fontos, hogy egész szezonban egészséges legyen! 

Fly Eagles Fly!

A két évvel ezelőtti döntőn pont a Philadelphiai Sasok verték meg Tom Bradyéket, és idén is ők az egyik legnagyobb Super Bowlra esélyesek a fogadóirodáknál. A Philadephia Eagles egy mély, tapasztalt és sikerre éhes kerettel rendelkezik, ami egy hosszú és sikeres NFL-szezont előlegez meg nekik. Ám, ahogy a Ramsnél, így az Eaglesnél is vannak kérdőjelek, méghozzá a sérülések miatt. A kezdő, és sokak szerint MVP – legértékesebb játékosnak járó díj – egyik legnagyobb várományosa Carson Wentz, még soha nem lépett pályára rájátszás- (playoff) mérkőzésen. Egész karrierjét kisebb-nagyobb sérülések hátráltatják, és idén sem fér bele, hogy több mérkőzést is kihagyjon. Egy biztos, a szezon elejétől érdemes követni a csapatot, hisz remek támadójátékot várhatunk tőlük.

2020.02.03-án is még az égen lesznek a sasok? Fotó: Google

2020. 02. 03-án is még az égen lesznek a Sasok? 

A tavalyi MVP visszavág?

Patrick Mahomes, a Kansas City Chiefs irányítója tavaly remek szezont futott, és egy győzelemre volt a Super Bowltól. Szerintem tudjátok, ki állította meg őt, igen, Tom Brady. A 37–31-re elveszített mérkőzésen Mahomes ismét elkápráztatta a támadó futball szerelmeseit, és bizonyította, nem csak az alapszakaszban tud jól játszani. Remek játéka nem volt elég, és a New England jutott tovább, majd nyerte meg az 53. Super Bowlt. Egy probléma van: „A meccseket a támadók, de a bajnokságot a védelmek nyerik”. Ez volt tavaly, és ez lehet idén is az Achilles-sarka az Arrowhead – a Kansas City Chief otthona – lakóinak. Ráadásul még kérdéses Pat Mahomes legjobb elkapójának, Tyreek Hillnek a játéka is. Nem lesz könnyű dolga a Kansas Citynek, de elég könnyű sorsolása miatt szinte biztos a playoff-részvétel, ott meg bármi megtörténhet.

Patrick Mahomes MVP formájára szükség lesz, hogy Chiefs a bajnoki címig meneteljen. Fotó: Google

Patrick Mahomes MVP-formájára szükség lesz, hogy a Chiefs a bajnoki címig meneteljen 

Miért ne fogadjunk a New England Patriots ellen?

Nagyon egyszerű, mert eddig sem jött be! Kicsit a viccet félredobva, nem írhatsz meg egy NFL-esélylatolgatós cikket nélkülük. Minden évben úgy vágnak neki a szezonnak, hogy látszólag nem erősödtek, de december végére már mindenki Super Bowl-esélyesnek tartja a csapatot. Bill Belichick olyan, mintha két lépéssel az edzők előtt járna, míg a 42 éves Brady nem akar megöregedni, és évről évre MVP-formában játszik. Náluk nagy kérdés, hogy az NFL-szakértők által, második legkönnyebbnek mondott sorsolásból mit tudnak kihozni. Ha sikerül kiharcolni a hazai pálya előnyét (övék lenne a legjobb mérleg az AFC-ben), akkor nagyon nehéz dolga lesz a konferencia Super Bowlba vágyó csapatainak.

Augusztus végén nem szeretnék még állást foglalni, melyik forgatókönyv fog megvalósulni, sőt az is lehet, hogy december végén sem leszünk okosabbak. Egy biztos: nagyon jó kis szezon előtt állunk, az NFL-t ismerve lesznek meglepetések, és nem fogunk izgalmak nélkül maradni.

Források: nfl.com, bleacherreport.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]