Indul a véghajrá – NFL-körkép

Elérkeztünk az idei NFL alapszakasz 16. játékhetéhez, ami azt jelenti, hogy már csak két forduló maradt hátra, hogy eldőljön, kik lesznek az idei legjobbak, akik egymásnak feszülhetnek a rájátszásban. Azoknak, akik nem követik napi szinten az NFL-t, de valamennyire mégis érdekli őket, azoknak, akik szeretnek képben lenni minden sportág aktualitásaival, és azoknak, akik kíváncsiak, hogy a kedvenc csapatuk mellett a többiek milyen szezont produkáltak, most összeszedjük az idei szezon legjeit. Lássuk, idén kik voltak eddig a legjobbak, kik a legörvendetesebb meglepetések és a legfájóbb csalódások. – Szubjektív lista következik, objektív számok alapján.

Az idei év eddigi legjobbjai

Lamar Jackson (QB, Baltimore Ravens) – Akár magát a Ravenst is idevehetjük, hiszen a 12–2-es mérleg és az, hogy vezetik az AFC-t olyan csapatok előtt, mint a New England Patriots vagy a Kansas City Chiefs, magáért beszél, és az egész gárdát dicséri Yandától kezdve Ingramon át Andrewsig. Azonban talán védhető kijelentés, hogy a Ravenst idén Jackson teszi ellenállhatatlanná. A tavalyi első körös választott idén félelmetes formában játszik, aminek köszönhetően egyértelműen ő a legnagyobb esélyese az idei MVP-címnek. Az, hogy a Ravens jelenleg az egyik legnagyobb esélyese a Super Bowl-győzelemnek, nagyban annak köszönhető, hogy Jackson lábon és kézzel is halálos. Idén eddig 33 TD mellett mindössze hatszor adta el a labdát, miközben 66 %-os pontossággal passzolt. Emellett – és ez teszi igazán ijesztővé – a 2889 összepasszolt yard mellett lábon is összeszedett 1103-at. És hogy mennyi is ez a szám? Nos, a valaha volt legtöbb. LJ ugyanis megdöntötte az eddigi rekordtartó Michael Vick csúcsát, így most már ő futotta össze a legtöbb yardot irányítóként egy szezon alatt. És még hátravan két mérkőzés. Nagyjából már a fogadóirodák számára sem kérdéses: Lamar Jackson az idei MVP.

lamar-jackson-michael-vick

San Fransisco 49ers – A 49ers két csalódást keltő szezon után, úgy néz ki, végül összeállt, és félelmetes szörnyeteg vált belőle. A csapatnak jelen állás szerint nincs igazi nagy húzóneve, ugyanakkor nagyon gyenge pontja sem. Az irányító, Jimmy Garoppolo a tavalyi súlyos sérülése után teljes erővel tért vissza és hozott össze eddig 26 TD-t, valamint 3445 passzolt yardot. Van azonban bőven segítsége is, ugyanis a futójáték szintén rendkívül sokdimenziós a 9ers-nél. Itt nem kevesebb, mint három fegyverhez is tud nyúlni Shanahan edző idén. Jelenleg az eredetileg harmadik számú Raheem Mostert vezeti a futott yardok számát 662-vel, de mindössze 55-tel van tőle lemaradva Breida, valamint még 100-zal Coleman, az endzone-specialista. És ha ez még nem lenne elég, a 9ers-nél van a liga egyik legjobb, ha nem a legjobb tight endje, Kittle is, aki idén is félelmetes formában játszik. Jól jelzi ezt 888 elkapott yardja, amely a legtöbb a csapatban, holott az elkapószekciót is olyan nevek fémjelzik, mint az idén megszerzett Emmanuel Sanders vagy az idei második körös rookie, Deebo Samuels. És akkor még nem is beszéltünk a 9ers igazi ütőkártyájáról, a védelemről, amely elképesztő erővel dominál idén. Az idei ½-es Nick Bosa, úgy fest, a bátyjánál is sikeresebb lehet az NFL-ben, de alighanem egyszerűen az egész védelemnek  nincs gyenge pontja. Ezt jól jelzi a +5-ös Turnover ratio és a 49 sack is, amit összeszedtek idén. A 49ers tehát két év kínlódás után végre nem csak hogy összeállt, de idén akár egy végső győzelem is reális lehet számára. Úgy látszik, beérett Shanahan mester rendszere. Kérdés, hogy ez egy egy éves fellángolás, vagy egy dinasztia kezdete.

hi-res-717409824420f45881a2c825c4f52371_crop_north

New Orleans Saints – A tavalyi elképesztő dráma után, amikor a szentek kiestek a Super Bowl előtti utolsó lépcsőfoknál néhány súlyos bírói baki után, idén újult erővel mentek neki a szezonnak. Ennek köszönhetően a Saints ismételten megnyerte a csoportját, és magabiztosan masírozott be a rájátszásba. Ez nagyban köszönhető az irányító, Drew Brees ellenálhatatlan játékának, aki idén, miután megdöntötte Peyton Manning legtöbb passzolt yard rekordját, most megdöntötte a valaha volt legtöbb dobott touchdown rekordját is. Így tehát idéntől Brees a valaha volt legtöbb passzolt TD-vel rendelkező irányító. Azonban a Saints sikere nem pusztán rajta múlt. Mi sem jelzi ezt jobban, mint hogy az irányító sérülését követően a helyére beugró Teddy Bridgewaterrel is 100 %-os tudott maradni a csapat. Akárhogy is, a Saints idén is nagy esélyese a végső győzelemnek. Reméljük, bármeddig is jutnak, az útjuk vége méltóságteljesebb lesz, mint tavaly volt.

További meglepetések és bajnokesélyesek: Green Bay Packers, Russell Wilson, Ryan Tannehill, New England Patriots Defense, Daren Waller, Gardner Minshew.

A legnagyobb csalódások

Mitchell Trubisky (QB, Chicago Bears) – Általános vélemény, hogy a fogadóirodák általában nem szoktak óriásit tévedni. Itt azonban pontosan ez történt. A szezon előtt még a macik irányítója számított az egyik legnagyobb esélyesnek az idei MVP-címre. Trubisky játéka ehhez képest hatalmas csalódás idén. A Bears több mint valószínű, hogy a nagy elvárások ellenére idén még a rájátszásról is le fog maradni, amit bár nem lehet teljes egészében Trubisky nyakába varrni, de ebben bizony az irányítónak is nagy szerepe van. A Bears támadóegysége a liga legrosszabbjai közé tartozik idén. A meccsenkénti átlag 18 pont a 26., a meccsenkénti átlagosan kevesebb mint 300 megtett yard pedig mindössze a 28. helyre elegendő. Trubiskynek idén 17 TD mellett 10 interceptionje van, de a legnagyobb gond mégis az, hogy rendkívül szembetűnő, hogy nem képes gamechanger megoldásokra. Nem tud pluszt vinni az egyébként szenvedő offense-be, ez pedig egy franchise-irányítótól elvárás volna. Bár korai még temetni, hiszen rendkívül fiatal, de Mitchell Trubisky az idei év egyik legnagyobb csalódása az NFL-ben.

Mitch-Trubisky

Cleveland Browns – A Brownsról mint csalódásról írni eléggé felemás. Aki ismeri a csapat történetét, az már nem tud csalódni bennük, hisz megtette már számtalanszor, azonban az idei hype, ami körülvette a csapatot, mégis más volt. A tavalyi szezon közbeni edzőváltás után az akkori 1/1-es Mayfield MVP formában kezdett játszani, ami az egész franchise-ba új életet lehelt. Nagy segítségére volt ebben a korábbi 1/1-es Myles Garrett is, aki a védelem vezére lett, valamint a újonc Nick Chubb, aki a futójátékot tette újra naggyá Clevelandben. Már a tavalyi gárda is rájátszás-esélyesnek tűnt év végére, azonban a holtszezon hozta meg az igazi áttörést. Csatlakozott ugyanis a csapathoz a problémás viselkedése miatt eltiltott, ám rendkívül tehetséges Kareem Hunt, valamint a liga egyik legjobb elkapója, Odell Beckham Jr. Innentől kezdve pedig mindenki úgy emlegette a Brownst, mint stabil rájátszás-résztvevő, sőt, sokan akár még egy Super Bowl-szereplést is láttak a csapatban. A hype egyébként a fogadóirodákat is elkapta, ugyanis az elmúlt hat év legkisebb szorzóját kapta a csapat arra, hogy megnyeri a csoportját és rájátszásba jut. Sajnos az óriási elvárásokból óriási csalódások lettek. Mayfield egészen borzalmas szezont produkált idén, 17 TD mellett 17 INT-et hozott össze, néhány labdaeladást ráadásul kulcspillanatokban produkált. Nála talán csak OBJ a nagyobb csalódás, aki nem csak hogy a saját elit szintjét nem tudta hozni idén, de még egy átlagosnál jobb elkapó szintjét sem. Nem véletlen, hogy az utóbbi meccseken Mayfield már rendre Jarvis Landryt kereste a labdával. Mindezeknek köszönhetően a Browns jelenleg 6–8-cal áll idén, s emiatt az is eldőlt, hogy ők az egyetlen franchise az NFL-ben, amelyik az egész évtizedben nem tudott egyetlen pozitív mérlegű szezont sem produkálni. Azt hiszem, ez elég beszédes adat.

NFC East – Az idei szezon messze leggyengébb csoportja lett az NFC East, ahol lényegében egy elképesztő roncsderbi folyik idén. A csoportot jelenleg a Dallas Cowboys vezeti 7–7-es mérleggel, a szintén 7–7-tel álló Philadelphia Eagles előtt, amely más csoportokban még a rájátszásra sem lenne elég, nemhogy a csoportgyőzelemre. A legszomorúbb pedig az az egészben, hogy a csoport másik két tagja még így sem tudja őket még megközelíteni sem. A sok szebb napot látott New York Giants, valamint az átalakulásban lévő, de az átalakulás irányát egyelőre továbbra sem találó Washington Redksins egyaránt 3–11-gyel állnak, ami rendkívül csalódáskeltő. Az, hogy ez miért van így, rendkívül soktényezős. A Cowboysnál az edzőre mutogatnak, az Eaglesnél a sérülésekre, a másik két csapatnál az átalakulásra. Ezekben mind van valami, sőt, nagy részük jogos is, de sajnos ennél jóval mélyebb okok vannak a sikertelenségek mögött. Bárhogy is lesz, jelenleg úgy tűnik, hogy a rájátszás valószínűleg leggyengébb csoportgyőztese az NFC Eastből fog kikerülni – az ellenfelek nagy örömére – de hogy ki lesz az, azt a végjáték hivatott eldönteni, valamint a most hétvégén esedékes Cowboys–Eagles „rangadó”.

vLoKOlAaIelpVvk-800x450-noPad

További csalódások idén: Atlanta Falcons, Cincinnati Bengals, Josh Rosen, New York Jets, Los Angeles Rams.

A képek forrása: 1. kép2. kép3.kép4.képKiemelt kép

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]