Mitől ilyen jó ez a Leicester City?

Óriási szenzációt keltett, amikor 2016 májusában a Leicester City megnyerte az angol bajnokságot. Ugyanakkora odds volt rá, mint hogy Elvis Presley életben van. A csoda tehát megtörtént, Ranieri a mennyekbe ment, majd onnan bukott csúfosan.

A bajnok csapat játéka mondhatni rém egyszerű volt. Stabil védekezés, majd gyors kontra. Mahrez és Vardy erre kifejezetten alkalmas volt, de ne felejtkezzünk meg Kantéról sem, aki remekül kötötte össze a csapat támadó- és védekezőjátékát. Nagyon sok labdát szerzett, ezzel könnyítve meg a gyors kontrák végigvitelét. Ranieri után jött Craig Shakespeare, aki mentette a menthetőt, és bent tartotta a bajnok csapatot. Nem sokkal később megérkezett Claude Puel, akihez nagy reményeket fűztek. A vezetőség azt a célt tűzte ki elé, hogy a Leicester egy játszó csapat legyen, sok labdabirtoklással. Vagyis teljesen ellentétes játékot játsszon, mint tette azt Ranieri alatt. Puel csúfosan megbukott, és ki is rúgták. A Leicester City pedig merész lépésre szánta el magát: kivásárolta a Celticből a korábban a Liverpoolt edző Brendan Rodgerst. A húzás bejött, a Leicester remek formában van, a tabella második helyét foglalja el, és abszolút esélyesként lép pályára holnap a Manchester City elleni rangadón. De minek köszönhető, hogy idén ennyire jól megy az együttesnek? Ezt próbálom meg kideríteni.

Először essen néhány szó a menedzserről! Rodgers rendkívül fiatalon lett edző, már 2008-ban edzette a Watfordot, mindössze 33 évesen. Akkor figyeltek fel rá igazán, amikor az első szezonjában 11. helyre vezette az újonc Swansea együttesét. A csapat szemet gyönyörködtető passzjátéka hamar kivívta a laikusok szimpátiáját és felkeltette a nagyobb klubok érdeklődését. A Liverpool 2012-ben szerződtette az északír edzőt, aki hamar megkedveltette magát a Mersey-parton. Rodgers első szezonja nem alakult jól, igaz, rosszul sem. Hamar látni lehetett, milyen stílusú focit is akar játszatni a csapatával. A következő szezonban a Liverpool pedig régóta nem látott közelségbe került ahhoz, hogy bajnok legyen. A csapat elképesztően sok gólt rúgott, de emellett sokat is kapott. Rodgers remekül építette a Liverpoolt Luis Suárez köré, aki sorra ontotta a gólokat. A bajnoki cím végül nem lett meg, de Rodgers beírta magát a klub történetébe. A következő szezon nehézségekkel indult, Suárez távozott, nem érkezett helyette megfelelő erősítés, Balotelli pedig kudarcot vallott. A gyenge szereplés ellenére Rodgers kapott egy évet, de nem tudott élni vele. Elkezdte feladni a filozófiáját, és megvette Bentekét, aki abszolút nem illeszkedett a rövid passzos, gyors játékba. Végül kirúgták, és Rodgers úgy döntött, elmegy Skóciába a Celtichez újraépíteni magát. A terv sikerült, bajnokságokat nyert a csapattal, kikerült a rivaldafényből, és várhatta, mikor fogja egy top csapat újból megkeresni. A hívás megérkezett a Leicestertől, Rodgers pedig azonnal igent mondott rá.

GettyImages-1185817722

Ki lehet jelenteni: a Leicester City és Rodgers párosa tökéletes. Rodgers nincs olyan nagy nyomás alatt, mint a Liverpoolnál volt; kényelmesen, nyugodtan dolgozhat. Ráadásul a keret tökéletesen alkalmas arra, amit játszani szeretne, ez remekül látszik a statisztikákon. A csapat átlagosan 55 %-ban birtokolja a labdát, és teszi ezt 82 %-os pontossággal. Ennél jobb statisztikája csak három csapatnak van, ami a labdabirtoklást illeti. A Manchester City az első 60 %-kal, mögötte pedig a Liverpool és a Chelsea egyenlő labdabirtoklási mutatóval, 57,6 %-kal. Jól látható, hogy a Leicester City már inkább dominálni szeretné a mérkőzéseket. Ami még a támadójátékot érinti, a Leicesternél több gólt (40) csak a Liverpool (42) és a Manchester City (47) szerzett, igaz, a Soton elleni kilencgólos győzelem alaposan megdobja a statisztikát. Továbbá egy mérkőzésen átlagosan 15,2 kapura menő lövésük van, ebből 5,4 találja el a kaput is. Ez a szám nem kifejezetten magas, azt viszont remekül mutatja, milyen jól gazdálkodnak a helyzeteikkel.

Aki pedig a gólokat szállítja, az nem más, mint Jamie Vardy. A csatár remek kapcsolatot ápol az új edzővel, és ontja a gólokat. Vardy jelenleg 16 gólt szerzett az eddigi 17 meccsén, ami egészen elképesztő mutató. A Leicester támadója kiválóan használja ki a helyzeteit, hiszen meccsenként átlagosan 2,7-szer lő kapura, hozzá képest Mohamed Szalah 3,9-szer, Agüero 3,5-ször, Tony Abraham, a Chelsea csatára pedig 3,3-szor. Vardy a helyzeteit jó eséllyel gólra váltja. Egy játékost kell még megemlíteni, aki miatt ilyen jó a Leicester City támadójátéka, ő pedig nem más, mint James Maddison. Maddison remekül lő, passzol, gyors és jól cselez, és ezek mellett remek statisztikai mutatókkal büszkélkedik. A szezonban szerzett öt gólt, adott három gólpasszt, meccsenként átlagosan 2,7 kulcspasszt oszt ki, továbbá remekül passzol is.

3_Leicester-City-v-Watford-Premier-League-King-Power-Stadium

A csapat védekezése egészen kiváló. A Leicester City kapta a legkevesebb gólt ebben a szezonban, számszerűsítve tizenegyet. Miért működik a védekezés ilyen kiválóan? Két nevet érdekes megemlíteni. Az egyik Çaglar Söyüncü, aki remekül tudta pótolni a nyáron a Manchester Unitedhez távozó Harry Maguire-t. Söyüncü stabil oszlopa az együttes védekezésének, emellé közel 90 %-os a passzpontossága. A másik kulcsfigura a nigériai Ndidi. Meccsenként átlagosan 4,5-ös tackles-, illetve 2,9-es interceptions-mutatói vannak, ami kimagasló – tackle a szerelést jelenti; az interceptions-re nincsen megfelelő magyar szó, de alapvetően azt jelenti: megelőző szerelés, az ellenfél labdájának elcsípése.

Tehát mitől is olyan jó ez a Leicester? A statisztika szerint túlteljesít a csapat, nehéz elképzelni, hogy a szezon végén is meg tudják tartani a második helyet, arra pedig csekély az esély, hogy be tudják fogni a Liverpoolt. De a stabil BL-indulás szinte garantált. Rodgers megtalálta a hozzávaló klubot, remekül megérti magát Jamie Vardyval, és tudja játszatni a saját elképzelését. Ehhez kell egy remek befejezőcsatár, aki nem szórakozza el a helyzeteit – Vardy erre tökéletes –, továbbá a stabil védekezés. Ha így folytatja a Leicester City az építkezést, stabil nagycsapattá tud érni, mely szép és szórakoztató játékkal nyűgözi le a nézőket.

Képek forrása: metro.co.uk, goal.com, leicesmercury.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]