Az előző évtized legjobb futballistái posztonként – 1. rész: kapusok

A labdarúgásban mindig örök kérdés a legjobbak sorrendbe állítása, illetve már önmagában az, hogy lehet-e ilyen sorrendet felállítani. Sokan úgy tartják, hogy mindenekelőtt posztonként kell meghatároznunk, kik is a legkiemelkedőbbek. Nem elhanyagolható az sem, hogy a futball folyamatosan változik, így minden játékost a maga korában kell megítélni. Az ELTE Online most nem kisebbre vállalkozik, minthogy egy cikksorozat keretein belül, tízes listákban összeszedje a posztonkénti legjobb futballistákat 2010 és 2020 között.

Végy egy jó kapust. Nincs olyan futballszerető ember, aki ne hallotta volna ezt a gyakran ismételt frázist, ahogy olyan sem, aki vitába szállna ezen megállapítás jogosságával, amikor egy csúcsra törő csapat építkezéséről van szó. Egy jó hálóőr valóban elengedhetetlen egy csapat sikereihez, mégis talán a legtöbb vitát generáló poszt a futballban számos szempontból.

Gyakran kerülnek zrikák kereszttüzébe, amikor azzal ugratják őket, hogy nem is igazi focisták, hanem a legközelebbi nézők. Más oldalról megközelítve rengetegen igazságtalannak tartják a sorsukat, hiszen jóformán esélytelenek arra, hogy a díjkiosztókon, amikor nem posztonként ismerik el a legjobbakat, bármit is nyerhessenek. Az aranylabdát eddig mindössze egyetlen kapus, az orosz Lev Jasin nyerte el 1963-ban, akit sokan minden idők legjobb kapusának tartanak, és bár azóta többeket is tartottak már esélyesnek a díjra, a szavazások végeredményét nézve nem volt realitása, hogy egy újabb portás megkapja a legrangosabb egyéni elismerést.

Tény azonban, hogy a kapusok egyre nagyobb megbecsülésnek örvendenek, az elmúlt évtizedben pedig számtalan kiemelkedő egyéniség tette le a névjegyét ezen a poszton. Sokszor előkerül, hogy ennek az időszaknak a futballistái elmaradnak az őket megelőző 10-15 év játékosaitól, ám kapusposzton az nemhogy nem igaz, hanem még talán komolyabb felhozatalból is válogathatunk, ha a legjobbakat akarjuk összeszedni. Márpedig ezúttal nem kisebb dologra vállalkozunk, minthogy az előző 10 év 10 legjobb kapusát mutassuk be sorrendbe állítva. Az előző 10 év ebben az esetben a 2010-es nyári világbajnokságtól a 2020 nyaráig terjedő időszakot öleli fel.

Egy ilyen lista sosem lehet teljes mértékben kifogástalan, hiszen számtalan szempont felmerül az összeállításakor, ki-ki más tényezőre helyezi a hangsúlyt. Fontos mindenekelőtt lefektetni ezeket a kritériumokat. Az olyan kapusok, akik védtek ugyan ebben az időszakban, világklasszisok voltak, de az említett időintervallum elején védtek csak 1-2 évet, itt most nem kerülnek említésre. Hasonlóképp, akik ennek a tíz évnek az utolsó éveiben váltak kiemelkedő kapussá, ezért nem kerültek fel a listára, mert az időszak egészét, vagy nagyrészét tekintve nem ők voltak a legmeghatározóbbak. Kiemelt jelentősége van az egyes kapusok képességének, illetve annak, hogy ezeket mennyire voltak képesek megmutatni, valamint hogy a csapatuk sikereiben mennyire lehettek meghatározóak. Nem lehet természetesen megkerülni a megnyert trófeákat, amik szintén sokat számítanak, ugyanakkor ez önmagában még nem jelent fix dobogós helyet, hiszen vannak kapusok, akik olyan csapatokban váltak méltán világklasszissá, amely nem halmozta a trófeákat. A kapusok olyan poszton játszanak, ahol a személyiség, a vezérszerep rendkívül fontos, a védelem irányítása szempontjából, illetve ez a habitus akár lélektanilag is elbizonytalaníthatja az ellenfeleket. Nem elhanyagolható szempont a sokoldalúság sem, mely a hálóőrök esetében is egyre inkább megjelenik a modern futballban. Figyelembe vesszük, hogy adott játékos mennyire nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményt. Itt nem egy-egy megingás számít, hanem az ilyen időszakok száma és mértéke, ezzel kapcsolatban pedig végül, de nem utolsó sorban az is kritérium, hogy az illető fejben mennyire erős.

Akiket nem kerültek be a top 10-be, de megkerülhetetlenek: Alisson Becker (brazil), Ederson Moraes (brazil) – mindketten a világ legjobbjai közt vannak jelenleg, de csak az utolsó pár évben váltak meghatározóvá ­­–, Samir Handanovic (szlovén) – a 21. században ő védte ki a legtöbb 11-est, de nem csak emiatt megkerülhetetlen.

10. Petr Cech (cseh)

A cseh hálóőr, a Chelsea történetének talán legjelentősebb kapusa. Ha a vizsgált időszak 2005­–2015 között lenne, egészen biztosan előrébb szerepelne a listán, noha szégyenkeznie így sem kell. Káprázatos védésekre volt képes, szinte nem volt gyengéje, elképesztő nyugalmat volt képes adni az előtte játszó védőknek. Kulcsszerepe volt a Chelsea 2012-es BL-győzelmében és nem véletlen, hogy az egyik alappillére volt a londoni klub legsikeresebb időszakának. Ha kiemeltük, hogy nem volt olyan kapus skill, amiben gyenge lett volna, azt is el kell mondani, hogy szerencsétlenségére mindig volt 1-2 olyan másik hálóőr valamely szempont esetén, aki még nála is magasabb szinten volt abban. a Chelsea 2015-ös bajnoki címekor már csak epizodista volt, ezután az Arsenalhoz igazolt, ahol ugyan már látszott, hogy benne van a korban, de még így is magabiztos teljesítményt nyújtott, olykor elképesztő védésekkel.

9. Hugo Lloris (francia)

A 2018-as világbajnok francia válogatott hálóőre és csapatkapitánya. Kell ennél több? Persze Lloris esetében sokkal többről beszélhetünk, mint egy világbajnoki cím. A válogatott sikerek mellett a klubsikerek elmaradtak, de ez kicsit sem az ő hibája. 2012 óta a Tottenham Hotspur kirobbanthatatlan kapusa és azóta csapatkapitánya is, amely a Premier League, a világ legerősebb bajnokságának egyik topcsapata, ugyanakkor mégis rendre vannak csapatok, melyek mellett nem sok babér terem a londoniaknak. Lloris azonban a trófeák elmaradása ellenére számtalanszor bizonyította, hogy mekkora kapus és a Spursben rendesen próbára is volt téve. Olyakor becsúszott egy-egy baki még válogatott szinten is, épp a VB-döntőben Horvátország ellen, ugyanakkor abszolút nem ez jellemző Lloris-ra. Igazi vezért, rendkívül magabiztos, a korszak egyik legjobb kapusa vitathatatlanul, ugyanakkor képességei, bár kiemelkedőek, mégis elmaradnak a listán előtte helyet foglalóktól.

8. David de Gea (spanyol)

A spanyol hálóőr pályafutása során kapott már hideget-meleget. Kevés kapust ítéltek meg nála szigorúbban, amely olykor ugyan jogos volt, de az esetek többségében rendkívül túlzó kritikák érték őt. 2011-ben szerződött a Manchester Unitedhez, ahol kezdetben voltak gondjai és ingatag volt a helye a kapuban, mégha olykor olyan teljesítményt is nyújtott, amilyet akkortájt senki a világon. Később azonban biztosította helyét és a 2013-as bajnoki cím idején sokan már a világ legjobb kapusának tartották. De Geát azóta is a legjobbak közé sorolják, ugyanakkor peche van, hogy United éppen egy ilyen sikertelenebb időszakot él, hiszen így az ő teljesítménye is háttérbe szorul. Ugyanakkor De Gea annak ellenére, hogy nyomás alatt még a legjobbak közül is felül múl sokakat, képes arra, hogy esetenként tőle nem várható bakikat produkáljon, ez pedig többször rövid időn belül megtörtént.

7. Keylor Navas (costa ricai)

Nem túlzás kijelenteni, hogy a világ leginkább alulértékelt kapusa. Navas 2014-ben szerződött a Real Madridhoz, egy olyan VB után, ahol az egész világot lenyűgözte a kapuban nyújtott teljesítménye. Az első évében még csak kispados volt a királyi gárdában, majd Iker Casillas távozását követően első számúvá lépett elő. A Real vele a kapuban nyert sorozatban 3 Bajnokok ligája a címet, valamint 2017-ben bajnokságot. Sosem vallott szégyent a madridiaknál, végig kiegyensúlyozott és magabiztos teljesítményt nyújtott. De Gea ugyan összességében jobb képességű, de a sikerek és a kiegyensúlyozottság egyértelműen Navas mellett szól. Mikor Thibaut Courtois a Realhoz került, sokáig ő sem tudta egyértelműen kiszorítani. Navas azonban nem az a karakter, aki marketing szempontból magas értéket képviselne, talán ezért sem volt maradása a spanyol fővárosban, ugyanakkor a Paris Saint-Germain kapusaként 2020-ban ismét BL-döntőbe jutott csapatával. Ahogy a mondás tartja: végy egy jó kapust…

6. Thibaut Courtois (belga)

Courtois képességek tekintetében De Geához hasonlítható leginkább, azzal a különbséggel, hogy a spanyolnál jóval kiegyensúlyozottabb, fejben erősebb. Bárhol védett, minden csapat sikereket ért el, Courtois pedig ebből oroszlánrészt vállalt, olykor lehetetlen védéseket bemutatva. Az Atletico Madrid vele a kapuban nyert hosszú idő után bajnokságot, megtörve a Barcelona és a Real Madrid hegemóniáját, ugyanabban az évben a BL döntőjébe is bejutott csapatával. A Chelsea-ből a legenda Petr Cech-t szorította ki és nyert két bajnoki címet a londoniakkal, valamint egy FA-kupát. A Real Madridba igazolásakor Keylor Navas és közte nagy csata dúlt, ekkor nem élete legjobb szezonját futotta, noha szégyenkeznie sem kellett. A 2020-as bajnoki címet sokan a Real védelmének erősségében látják, melynek fő pillére Sergio Ramos mellett Thibaut Courtois volt. A belga válogatott ugyancsak szárnyal vele a kapuban.

5. Marc-André Ter Stegen (német)

2011-től kezdő kapus volt a Mönchengladbach együttesében és hamar a Bundesliga legjobb kapusai között kezdték emlegetni. 2014-ben, amikor a Barcelona leigazolta, Claudio Bravo személyében egy másik új hálóőr is a katalánokhoz került, aki a német kisebb sérülése miatt – és jó teljesítményének köszönhetően – a bajnokságban első számú kapussá vált, míg Ter Stegen a BL-ben és a kupában védhetett. Első szezonjában a Barca rögtön triplázott, a két sorozatban, ahol védett, világklasszis teljesítményt nyújtott, ugyanakkor Bravóra sem lehetett panasz, így a következő szezonban maradt ez a felállás, de már ekkor látható volt, hogy hosszú távon a német lesz a biztos pont a Barcelona csapatában. 2016 nyarától ez így is történt, Ter Stegen azóta a világ egyik legjobb kapusának számít, aki lábbal is rendkívül magabiztos, ami nem csak a Barca játékában, de a modern futballban is egyre fontosabb egy kapusnál. Olyannyira vezéralkat, hogy sokan benne látnák az ideális csapatkapitányt a katalánoknál. Igazi tizenegyesölő, aki egy időben majdnem kiszorította még Manuel Neuert is a német válogatott kapujából.

4. Iker Casillas (spanyol)

Sokak örök kedvence, a spanyol legenda, aki nemhogy első számú kapusa és kapitánya volt ebben az időszakban a világbajnoki címet és Európa bajnokságot nyerő spanyol válogatottnak, hanem kulcsfontosságú védései nélkül kétséges, hogy ezek megvalósultak volna, még úgy sem, hogy a hispánok kerete vitathatatlanul mindenki felett állt. Casillas ezekben az években egyértelműen a világ legjobb kapusának számított, egy ez egy elleni szituációkban nem akadt párja. A Real Madrid történetének legnagyobb kapusa is, aki az évtized elején mindig a helyén volt és sokat hozzá tett ahhoz, hogy a Real Madrid fel tudta venni a versenyt a történelem legerősebb Barcelonájával. Pályafutása korábbi szakaszaira jellemző volt a hullámzás, mely 2013 táján ismét felütötte a fejét, ugyanis teljesítménye némileg visszaesett, ugyanakkor az sem volt szerencsés, hogy José Mourinho megorrolt rá hibái miatt, ezért kispadra ültette. Diego Lopez jó formája miatt a következő szezonban Carlo Ancelottinál is kispados volt a bajnokságban, ugyanakkor a BL és a kupa az ő sorozata volt, mindkettőt megnyerte a Real, Casillas bizonyította, hogy hiba volt leírni őt. 2015-ben a Portóba igazolt, ahol ugyancsak jó teljesítményt nyújtott, de Cech-hez hasonlóan, ekkor már látszott, hogy benne van a korban. 2019-ben szívinfarktust kapott egy edzésen, melyet szerencsére komolyabb következmény nélkül megúszott, ez az esemény azonban pályafutása végét jelentette minden idők egyik legjobb hálóőrének. Listánkon azért csak a negyedik, mert a teljes periódust tekintve csak az első néhány év sorolható pályafutása csúcsához, ha az ezt megelőző évtizedet néznénk, kétségtelenül dobogós lenne.

3. Jan Oblak (szlovén)

A szlovén csodakapus, akit sokan évek óta a világ legjobb kapusának tartanak. Oblak a 2014-2015-ös szezonban kapott némileg nagyobb szerepet az Atletico Madrid kapujában, utána pedig kirobbanthatatlanná vált. A matracosok védekező stílusa miatt a szlovén kapus rendszerint próbára van téve, nagy nyomás alatt is rendre világklasszis teljesítményt nyújt, olyan lehetetlen lövéseket is képes hárítani, amire még talán Casillas sem volt képes, arról nem is beszélve, hogy mennyire kiegyensúlyozott és magabiztos. Az Atletico bár ott van a topcsapatok között, mégis az a klub, amely összességében ritkán nyer trófeát, a riválisok keretének erőssége miatt. Ugyanakkor Oblakkal a kapuban Egy Európa-liga győzelem és egy Európai Szuperkupa siker is összejött, már melyben szintén rendkívül fontos pontnak számított. Egy játékosnak mindig nehezebb dolga van, ha nem egy nagy futballnemzetből indul, de Oblak Szlovéniából indulva a világ legjobb kapusává tudott válni, mégpedig úgy, hogy nem csak a szakma, hanem a szurkolók is szimpátiától függetlenül nagy elismeréssel szólnak róla. Nem kis dolog ez annak tükrében sem, hogy olyan kapusokkal véd egy időszakban, mint Courtois, Ter Stegen, Manuel Neuer. Mondhatni, Oblaknak nincs gyenge pontja és eddig, ha fel is merült, hogy egy csapat leigazolja, pusztán azért történt, mert megfizethetetlen az ára.

2. Gianluigi Buffon (olasz)

Oblak esetében ki lett emelve, hogy nincs gyengepontja, ez pedig Buffonra ugyancsak igaz, azzal együtt, hogy az olasz hálóőr, 1995 óta aktív, még most 43 évesen is a legmagasabb szinten játszik, igaz már csak ritkábban jut szóhoz a Juventusnál. Bármely időszakot vizsgálunk, mióta ő aktív, minden felmerülő kapust, mint a világ legjobbja hozzá mérnek. Legyen szó Casillasról, Neuerről, Oblakról, Buffon megkerülhetetlen. Elképesztő sikereknek volt kulcsszereplője ebben a 10 évben – valamint előtte is, elég csak a 2006-os VB-t említeni –, a Juventus olaszországi egyeduralma nagyban az ő érdeme is, még idősebb korában sem volt kétséges a helye a válogatott kezdőjében, 2012-ben az egyik legfontosabb tagja volt az EB-döntős válogatottnak, a Juventus pedig nem véletlenül jutott el vele kétszer is a BL döntőjébe a vizsgált évtizedben. A vezérszerepet nála kár is lenne vitatni, Buffon az a típus, akiért a csapattársai tűzbe mennének. nagyon kevesen hárítják nála jobban a büntetőket, a 21. században egyedül Handanovic fogott meg nála több 11-est. Hihetetlen, de a pályafutásában nem beszélhetünk hullámvölgyről, végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a vilég legjobb kapusai között számon tartva. Sok esetben csak azért nem ő volt egyértelműen az első, mert éppen kevesebb sikert ért el csapatával. A 2018-2019-es szezont a Paris Saint-Germainnél töltötte, ahol szintén maga szinten védett, ugyanakkor pályafutása talán egyetlen jelentős hibája is ekkorra tehető, a Manchester United elleni BL-nyolcaddöntőben. Sokat elmond róla, hogy e sorok írója 20 éve látja védeni Buffont, de más hibájára nem emlékszik – persze biztos volt ilyen, hiszen képtelenség, hogy valaki egy hibával hozzon le egy ilyen hosszú karriert. Minden idők talán legjobb kapusa, de ha nem is az első, a top 3-ban biztosan benne van.

1. Manuel Neuer (német)

Nem is lehet kérdés, hogy ki kerül listánk élére, mint az elmúlt évtized legjobb kapusa. Minden kapusokra jellemző erény, amit a korábbi helyezetteknél felsoroltunk igaz a németre és sok esetben nincs párja. Neuer már a Shalke kapusaként is bizonyította, hogy mekkora tehetség, sokan már ekkor a legjobbak közé sorolták. A Bayernhez igazolásakor a szurkolók nagyon ellenségesen fogadták, de ugyanolyan gyorsan meg is szerették. Még Oliver Kahnt, a német kapuslegendát is felülmúlta, ami nem kis szó. Neuerrel a kapuban a Bayern legyőzhetetlen Németországban, a csapat pedig két alkalommal is (2013, 2020) triplázott vele a kapuban (bajnokság, kupa, BL), nincs mégegy ilyen kapus a történelemben, aki ezt elmondhatná magáról. Minden sikerből oroszlánrészt vállalt, nem is beszélve a német válogatottról, mellyel 2014-ben világbajnoki címet nyert, Neuert a torna legjobb kapusának választották és a legtöbb szurkoló őt tartotta a csapat legjobbjának. Nem csak elképesztő védéseket mutatott be, de forradalmasította is a kapusposztot, ekkortól beszélnek a szurkolók a söprögető kapusokról. Persze korábban megindult már a folyamat, mely szerint a kapusoknál fontos, hogy lábbal is jók legyenek és voltak hasonló profilú kapusok, még azon a VB-n is, de Neuer olyan látványosan és olyan magas szinten művelte, hogy onnantól kezdve ez mérce lett. Legyen szó erős vagy közeli lövésről, egy az egy elleni szituációkról, kijövetelekről, Neuer minden elemében kiváló, lábbal nincs nála jobb, nem egyszer ezzel csapja be az ellenfél támadóit. Igazi vezér és jellemzően kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, noha a 2017-2018-as szezont sérülés miatt szinte teljesen kihagyta és után egy darabig nem találta a formáját, de mikor már leírták volna, ismételten bizonyította, hogy nincs nála jobb a világon. Jelenleg egyedül Oblak az, aki versenyre kelhet vele ezért a posztért, de az elmúlt 10 év egészét nézve senki sem.

Képek forrása: infostart.hu; twitter.com; sport.alpenews.al; besoccer.com; diariodesevilla.es; en.as.com; sportstar.thehindu.com; uefa.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]