Vereséggel tért vissza Dárdai Pál a Hertha kispadjára

Dárdai Pál vereséggel tért vissza a Bundesligába a Herthához. Bár a csapata megszerezte a vezetést, valós esély nem kínálkozott a pontszerzésre a fővárosiaknak, és nem is volt ez még elvárás. Mostani cikkünkben áttekintjük, miért nyúlt vissza a Hertha Dárdaihoz, mi történt azóta a klubnál, hogy menesztették, illetve megvizsgáljuk, milyen esélyei lehetnek a berlinieknek.

Dárdai Pál 2015 februárjában vette át a Hertha irányítását. Akkor a csapat a 17. helyen szerénykedett, és azt a célt, hogy tartsa bent a csapatot, a magyar edző teljesítette is, 35 pontot szerezve a 15. helyen végeztek, így megmenekült az együttes.

A következő szezonban meglepetésre a 7. helyet csípte el a csapat, és így indulni is tudott az Európa Liga selejtezőjében. A következő szezonban már  egyből a csoportkörbe jutott a Hertha, a bajnoki 6. helyet követően. Itt a Hertha mindössze öt szerzett ponttal csoportutolsóként esett ki.  Ezt követően a Hertha valamelyest visszább esett a tabellán, de a kiesés csöppet sem veszélyeztette a berlini klubot. Dárdaitól ez így is abszolút felülteljesítés volt, hiszen igazolásra nem kapott pénzt, úgy költhetett csak, ha a klub játékost adott el. Az ott töltött négy éve alatt 41 millió euróért adtak el és 40 millióért vettek játékost, vagyis szabadon felhasználható kerete nem volt. Ez be is határolta a csapat játékát. Stabil védekezés és az abból való kontrajáték. Az mindenképp érdekes, hogy amikor Európa Ligát érő helyen végzett a Hertha, akkor sem volt pluszban a gólkülönbsége. Rendkívül kevés rúgott gól, ugyanakkor nagyjából annyi kapott is jellemezte a klubot, de Dárdai utolsón szezonjában a védekezés már nem állt úgy össze, ahogy kellett volna, és sokkal több gólt kapott a csapat. A szezon végén 57 kapott gólnál állt meg a mutató.

A kirúgásáról 2019. április 16-án döntött a vezetőség. Dárdai kapcsolata megromlott a sportigazgató Michael Preetzcel, aki úgy ítélte meg, hogy Dárdaival nem lesz képes szintet lépni a Hertha. Dárdai azonban nem távozott Berlinből, a klub alkalmazásában maradt továbbra is, és visszatért az utánpótlásba.

A következő szezont a Hertha Coviccsal indította, aki az első mérkőzésen jól kezdett, hiszen sikerült pontot rabolni a Bayern otthonában. A következő fordulók eléggé vegyesen alakultak, és a jó formát nem sikerült állandósítani, így az edzőtől 12 forduló után megváltak, miután a csapat csak 11 pontot gyűjtött, és a 15. helyen állt. Helyét Jürgen Klinsmann vette át, aki amilyen váratlanul jött, olyan gyorsan is távozott, ráadásul egészen csúfos bukás lett a vége ennek a projektnek. A német edző mindössze kilenc bajnokin ült a padon. Ezalatt a csapattal 12 pontot szerzett. Bár az eredmények némileg jobban voltak, a Hertha így sem tudott elmozdulni a kiesőzónából.

Nem volt hosszú életű a Klinsmann-projekt Berlinben

Ugyanakkor a téli átigazolási szezonban a Hertha hatalmas összegeket költött játékosokra. 78 millióért igazolt a csapat, de az eredmények nem jöttek. Ekkor érkezett a Milanból Krzysztof Piatek.

Labbadia 2020 áprilisában lett edző, az első találkozón simán győzött a Hertha a Hoffenheim ellen, majd az Union Berlint is verték. Végül sikerült feljebb mászni a tabellán, és 41 ponttal 11. helyen végzett a Hertha. A vezetőség úgy döntött, hogy még nagyobb célokkal vág bele az átigazolási szezonba. Érkezett az együtteshez kölcsönönből az Arsenaltól Guendouzi, a Lyontól Tousart, a Kölnből Cordoba, Zeefiuk a Groningenből, Schwolow a Freiburgtól. A Hertha ismét tekintélyes összeget költött új játékosokra.

Azonban az eredmények elmaradtak, így a 18 forduló alatt megszerzett 17 pont vajmi kevés volt, Labbadia is távozott, de ami még fontosabb, hogy a sportigazgató, Michal Preetz is. Így nyílt meg a lehetőség ismét Dárdai Pál előtt, hogy megint egy válsághelyzetből vezesse ki szeretett csapatát.

Nem a Frankfurt volt a tökéletes ellenfél a debütálásra, hiszen a frankfurti együttes a gyenge kezdet ellenére az előző hat összecsapásából ötöt megnyert, és szépen lépdel előre a tabellán. Dárdai hat helyen változtatott a Werder elleni csapaton, a legmeglepőbb változtatás a kapusposzton történt, az eddig kispadon ülő norvég Jarsteint tette be Schwolow helyére.

A mérkőzést a Hertha kezdte jobban. Több szép támadást is sikerült végigvinni, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítani. A 4–2–3–1-es felállás szépen kirajzolódott. Érdekesség, hogy a Herthának a szezonban nem volt meg a stabil felállás, Labbadia változtatta a formációt, és hol 4–3–3-ban, hol 4

A mérkőzést a Hertha kezdte jobban. Több szép támadást is sikerült végigvinni, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítani. A 4–2–3–1-es felállás szépen kirajzolódott. Érdekesség, hogy a Herthának a szezonban nem volt meg a stabil felállás, Labbadia változtatta a formációt, és hol 4–3–3-ban, hol 4–1–2–1–2-ben, vagy 4–4–2-ben játszott. A Hertha jobb oldala kimondottan sebezhető volt, ez annak is volt köszönhető, hogy Klunter nem találta a ritmust (ez volt az első meccse a szezonban), Lubebakio pedig sokszor nem jött vissza úgy védekezni, ahogyan kellett volna.

1–2–1–2-ben, vagy 4–4–2-ben játszott. A Hertha jobb oldala kimondottan sebezhető volt, ez annak is volt köszönhető, hogy Klunter nem találta a ritmust (ez volt az első meccse a szezonban), Lubebakio pedig sokszor nem jött vissza úgy védekezni, ahogyan kellett volna.

4-2-3-1-es formáció, Piatek zavarja a védőt, a három támadó középpályás igyekszik lezárni a passzsávokat.
Több veszélyes akció is a Hertha jobboldalán futott, Klunter gyenge meccset fogott ki.
Ennél a helyzetnél Lubebakio maradt le az emberéről.

A legnagyobb helyzete a Frankfurtnak a 44. percben volt, amikor Andre Silva lépett ki egy kiugratást követően, a lövése pedig nem ment sokkal mellé.

Nem játszott rosszul a Hetha az első félidőben, de az érezhető volt, hogy ezen a meccsen nagyon nehéz dolga lesz, ha pontot akar szerezni, hiszen veszélyesebb, jobb volt a hazai csapat az első játékrészben.

A 60. percben hatalmas helyzet adódott a Frankfurt előtt, de Kostic kihagyta, nem úgy a 66. percben Piatak, aki szenzációs gólt lőtt. Nem kis meglepetésre vezetett a Hertha!

Dárdai Pál és Arne Friedrich különös gólöröme

De az öröm nem tartott sokáig, hiszen a Frankfurt szinte azonnal egyenlített is, a beadás balról érkezett, és Andre Silva bólintott a kapuba. A 85. percben jött a második gól is, ismét egy beadás, megint egy fejes, Hinteregger volt eredményes. A meccs végén még egy büntetőt is kapott a Frankfurt, amit Andre Silva értekesített, és ezzel beállította a 3-1-es végeredményt.

Bár a Hertha vezetett, nem szerzett pontot sem, és a Frankfurt abszolút megérdemelten győzött. A berliniek nem tudtak komolyabb helyzeteket kialakítani. Ami érdekes, hogy a Hertha ezen a meccsen alakította ki a legkevesebb minőségi helyzetet a szezonban, mindössze 0,38-as xG-t hozott össze. Azonban a védelem sem állt össze igazán, Klunter végig bizonytalanul mozgott. Persze nem a Frankfurt ellen kell idegenben győzni a Herthának, ha bent akar maradni.

A sajtóhírek szerint nincs könnyű helyzetben Dárdai Pál, hiszen kemény feltételeket kapott. Ahhoz, hogy ő maradjon jövőre is a vezetőedző, 1,5-ös pontátlagot kellene összehozni, vagyis 51 ponttal kellene zárni a szezont, ez eddig még soha nem jött össze. Dárdai 2015–2019 között 1,34-es átlagot hozott össze. Nehéz dolga lesz tehát Dárdainak, de hatalmas lehetősége is van, hiszen a keretminősége jobb, mint amikor legutóbb ő ült a kispadon. A kérdés, hogy mit fog tudni kihozni belőle, és képes lesz-e változtatni a felfogásán,ű és támadóbb focit játszani majd. Először mondjuk az eredményeket kellene szállítani.

Felhasznált képek forrása: bundesliga.com, SportTV, bz-berlin.de

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]