A hétvégén végre visszatért a profi futball – újraindult a Bundesliga

Véget ért a több mint kéthónapos szünet, ami a koronavírus-járvány miatt következett be a profi labdarúgásban: a múlt hétvégén végre újból visszaköltözött a futball a képernyők elé. A Bundesliga visszatérésének egyik remek feltétele volt, hogy Németország igazán jól kezelte a járványt, sokkal kevesebben haltak meg, mint Franciaországban, ahol 26 ezer haláleset köthető a koronavírushoz, míg Németországban  7600 ember halálát okozta a járvány. A feltételek tehát adottak voltak, a csapatok pedig készen is álltak az újrakezdésre, és a Bundesliga mutathatja az utat a spanyol, az olasz és az angol bajnokságnak is.

Mielőtt szó esne a hétvége meccseiről, nézzük, milyen óvintézkedések kellettek, hogy biztonságos körülmények között kerülhessen sor a mérkőzésekre! Természetesen minden összecsapás zártkapus volt. Minden csapat minden játékosát, stábtagját és edzőjét kétszer letesztelték, a kézfogás tilos volt, helyette „könyökpacsiztak”. Közös gólöröm szintén nem volt, kerülve a szoros, közeli kontaktust, illetve példát akartak mutatni a nézőknek is, hogy ha lehet, tartsanak tisztes távolságot egymástól. Furcsa is volt látni, ahogyan a gólok után pár méteres távolságból ünnepeltek a játékosok. Ezeken kívül a cserék, stábtagok, valamint a stadionban lévő újságírók mindegyike maszkot viselt. Szinte biztos, hogy ezek a szabályok a szezon végéig fent fognak maradni.

Térjünk is át a mérkőzésekre. A csapatok már előre készültek arra, hogy közönség nélkül kell játszani, így a stadionban edzettek, szoktatták magukat a csendhez. A profi futballban a nézők jelenléte nagyon fontos, hangulatot varázsolnak, élettel töltik meg a stadiont, a pályán lévő játékosoknak plusz segítséget, adrenalint nyújtanak. Ezek kétségtelenül hiányoztak, de azzal, hogy volt ismét megjelent a tévében a futball, számos csapat menekülhet meg a csődtől, hiszen a tévés pénzekből jelentős bevételük származik. A párosítás igazán remeknek ígérkezett, hiszen szombaton rendezték a Dortmund–Schalke rangadót.
A Borussia Dortmund a félbeszakítás előtt igazán kiváló formában volt, négy meccset nyertek zsinórban, igaz, a PSG ellen kiestek a Bajnokok Ligájából. A Schalke ezzel szemben pocsék formában volt, hiszen az elmúlt hét meccsükből egyet sem nyertek meg, három döntetlen mellett négy vereséget szenvedtek. A hosszú szünet nem törte meg egyik csapat szériáját sem. A Dortmundnál számos hiányzó volt; Reus, Can és Witsel is sérülés miatt nem állt Favre rendelkezésére, a fiatal Reyna pedig a bemelegítésnél sérült meg. Viszont ott volt elöl a csapatban a norvég csodatini, Haaland. A mérkőzés kicsit lassú tempóban, kevés helyzettel indult, de a Dortmund szépen, fokozatosan átvette az irányítást, és a 29. percben egy gyönyörű támadás után Haaland talált be. A félidő vége előtt megszületett a megnyugtató, második gól is, Guerreiro volt a gólszerző.
A második félidőt intenzíven kezdte a Schalke, de ismét a Dortmund szerzett gólt, Hazardnak köszönhetően. A 64. percben jött a negyedik gól is, Haaland passzát váltotta gólra Guerreiro, beállítva a 4–0-os végeredményt. A Dortmund könnyedén, simán nyerte a Bundesliga első nagy rangadóját, és folytatta a szünet előtti remek sorozatát.
1213174530.jpg.0

A szombati játéknap másik érdekes mérkőzése a bajnoki címért küzdő Lipcse és az európai kupaindulást megcélzó Freiburg találkozója volt. A Lipcse kapuját Gulácsi védte, és bekerült a vendégek kezdőjébe Sallai is.
A Lipcse legutóbbi tétmérkőzésén simán, 3–0-ra verte a Spurs-t és jutott be a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc csapat közé. A Freiburg nem volt jó formában a szünet előtt, hiszen az előző öt meccsből csak kettőt nyertek meg, mellette két vereségre és egy döntetlenre futotta. A Lipcsének mindenképpen nyernie kellett, ha álmodozni szeretett volna még a bajnoki címről. Az első gólt azonban a Freiburg szerezte, egy szöglet után Gulde ért bele sarokkal a labdába, előnyhöz juttatva csapatát.
A Lipcse a második félidőben jobban játszott, több komoly helyzetet is kidolgozott, végül csak a 77. percben jött az egyenlítés Poulsen részéről, aki gyönyörűen fejelte a kapuba a labdát. A Lipcse nem tudott több gólt szerezni, a Freiburg viszont betalált még egyszer, de a VAR les miatt érvénytelenítette a gólt. Így maradt az 1–1, a Lipcse visszacsúszott a negyedik helyre, ugyanis a Mönchengladbach könnyedén győzött 3–1-re a Frankfurt otthonában.
Vasárnap lépett pályára a listavezető Bayern München az Union Berlin otthonában. A Bayern remek formában volt a leállás előtt, tulajdonképpen a 2019 decemberében a Mönchengladblach ellen elszenvedett veresége óta. Az azóta lejátszott tizenöt tétmeccsből tizennégyet megnyertek, egyedül a Lipcse ellen játszottak gólnélküli döntetlent. A Bayern sorozatos győzelmeinek köszönhetően vezette négy ponttal a táblázatot a forduló előtt, a Bajnokok Ligájában is a nyolc között érezhetik már magukat, hiszen idegenben nyertek 3–0-ra a Chelsea ellen. Az Union Berlin újonc együttes létére stabil középcsapat, biztos távolságban állnak a kieséstől a 12. helyen.
A mérkőzés nem indult kimondottan magas színvonalon, érződött a Bayern Münchenen is a kihagyás, a hazaiak alakítottak több helyzetet a meccs elején, de ezeket kihagyták. Azonban a Bayern talált be a 19. percben Müller révén, de hosszas videózás után visszavonták a találatot, így egyelőre megúszta az Union, egészen a 39. percig. Ekkor a korábbi Dortmund-játékos, Subotić szabálytalankodott, a megítélt büntetőt Robert Lewandowski értékesítette higgadtan. A 80. percben Pavard biztosította be a Bayern München győzelmét egy szöglet utáni fejessel. A bajorok tehát egy könnyed, nem túlzottan megerőltető mérkőzéssel tértek vissza és állították ismét négypontosra az előnyüket az üldöző Dortmund előtt.

1213404644.jpg.0

Hétfő este még egy mérkőzésre került sor, a Werder Bremen fogadta a Leverkusen együttesét. A pocsék formában lévő Werden Bremen meglehetősen sima vereséget szenvedett hazai pályán a Bajnokok Ligájáért küzdő Leverkusentól. A vendégek góljait Weiser és Demirbay szerezte, a fiatal Havertz pedig két gólt is lőtt, megmutatva, hogy nem hiába érdeklődik iránta számos nagy klub. A Bundesliga tehát visszatért, nézők nélkül, különleges szabályokkal – de ismét futballt nézhetünk a tévében. A szurkolás hiányát, a kongó stadionokat egyelőre még szokni kell. Ha minden jól alakul, júniusban újabb top bajnokságokban indulhat útjára a labda; az olasz bajnokságban szereplő klubok ismét edzhetnek, az angol csapatok még nem, de reméljük, nemsokára ott is változnak a dolgok, és akkor szépen, lassan folytatódik szinte a teljes profi labdarúgás.

Képek forrása: 90min.com, dw.com, bavarianfootballworks.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]