Mikor tér vissza az európai foci?

Európa legtöbb országában szünetelnek a labdarúgó bajnokságok a koronavírus folyamatos terjedése miatt. Egy kérdés érdekel mindenkit: van esély még az idei szezonban a visszatérésre?

Bár a Premier League csapatai bíznak benne, hogy folytatódhat még az idei szezon, hiszen az angol játékok felfüggesztése egyelőre határozatlan időre szól. Elég kicsi az esély a folytatásra, a bajnokságban nem kevesebb, mint 9 kör maradt lejátszatlanul.

Eltérő döntést hozott már korábban a Holland Labdarúgó Szövetség az Eredivisie szezont illetően, miszerint törlik a bajnokság hátralévő részét, bár ehhez hozzájárult az a felsőbb döntés, hogy a holland kormány szeptember 1-ig terjesztette ki a nagy létszámú események tilalmát.

Időközben a belga Pro League úgy döntött, hogy törli a szezon fentmaradó részét, bár ezek még csak híresztelések, hivatalos döntés az ügyben nem született.

De mi a helyzet a többi fontosabb európai bajnoksággal?

Corona-Krise: Bundesliga vor Geisterspielen | Sport | DW | 09.03.2020

Bundesliga – a klubok vitatják az újraindulás esetleges dátumát

Április elején a német klubok voltak Európában az elsők, ahol a játékosok visszatértek az edzésekhez a bajnokság felfüggesztése után.

A Bayern München volt az egyik csapat, ahol a játékosok visszatértek a pályára. Bár ezt sem úgy kell elképzelni, mint korábban. Helyben alkalmazott óvintézkedésekkel, pl. ötfős csoportokban történő gyakorlatokkal teletűzdelve zajlott az edzés.

A német bajnokságot március 13-tól függesztették fel, egyelőre április 30-ig. A bajnokságban szereplő csapatok többségének 9 lejátszatlan mérkőzése maradt. A Bundesligát jelen állás szerint a Bayern München vezeti, 4 ponttal megelőzve a második helyen álló Borussia Dortmundot.

Csütörtökön videókonferencia-beszélgetésre került sor a Bundesliga csapatai és az ország két legfontosabb divíziójának 36 klubja között, hogy megvitassák a szezon újraindulásának lehetséges dátumait, amelyet akár már május 9-re vagy május 16-ra esedékesnek látnak. Ez azonban nem jelent hivatalos döntést, arra egy április 30-i találkozón fog sor kerülni a német szövetségi kormány és a szövetségi államok között. Itt várható olyan döntés, hogy zöld utat kap a bajnokság zárt ajtók mögött történő folytatása.

Miközben a koronavírussal összefüggő halálesetek száma folyamatosan növekszik, Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint az egy hónapja tartó kijárási korlátozásoknak köszönhetően sikerül kézben tartani a járvány terjedését.

La Liga  A legpozitívabb fogatókönyv szerint is csak május végén térhetnek vissza

Javier Tebas elnök szerint május 28-án térhet vissza a La Liga. De nem csak az első számú bajnokság, hanem a többi spanyol liga is csak bizakodik. A spanyol kormány egyelőre, a némethez hasonlóan határozatlan időre függesztette fel a labdarúgó szezont. Tebas elmondta, az edzésekkel a kijárási tilalom fenttartásáig, legalább április 26-ig nem térnek vissza.

A spanyol nemzeti sporttanács szerint csak akkor folytatódhatnak az edzések, ha a klubok betartják a szigorú egészségügyi előírásokat.

A spanyol lakosság többségének továbbra is otthon kell tartózkodnia, de várhatóan április 27-től enyhítenek a kijárási korlátozásokon a gyermekek esetében.

A La Ligában 11 forduló került lejátszásra,  a tabellát a Real Madrid vezeti a Barcelona előtt két ponttal. Spanyolország a koronavírus-járvány által egyik leginkább sújtott ország, bár az új fertőzések aránya fokozatosan csökken, és kezdik feloldani a szigorú korlátozásokat is.

Perangi Corona, Prancis Terapkan Kebijakan Ini untuk Laga Ligue 1

Ligue 1  Júniusban újra indulhat a szezon

AZ LFP, vagyis a francia futball irányító testülete április 10-i ülésén megszavazta a Ligue 1 szezon folytatását. Bizakodnak, hogy június 17-től visszatérhet a bajnokság, a 2020-2021-es szezon pedig augusztus 23-án indulna. Azonban ez nem végleges döntés, az LFP-nek várnia kell a francia kormány hivatalos megerősítésére ahhoz, hogy bár csak zárt kapuk mögött, de folytatódhasson a bajnokság. A Francia Labdarúgó Szövetség orvosi bizottsága egészségügyi protokoll kidolgozásán munkálkodik, hogy biztonságban folytatódhassanak az edzések.

A francia bajnokságot 10 lejátszott fordulót követően függesztették fel. Az országban a harmadik legmagasabb a halálesetek száma Európában. Ami a tabella állását illeti, a Paris St. Germain magabiztosan, 12 ponttal vezet a Marseille előtt.

Serie A A bajnokság május végén vagy június elején indulhat újra

Az Olasz Labdarúgó Szövetség (IFF) elnöke, Gabriele Gravina szerint a Serie A visszatérése május végén vagy június elejére tehető. Az ország sportminisztere, Vincenzo Spadafora szerdán találkozott az Olasz Labdarúgó Szövetség tisztviselőivel, de előre elutasította azt a lehetőséget, hogy a játékosok május 4-én, azaz az olaszországi általános zár feloldását követő napon újból megkezdhetik a felkészülést.

Az IFF reméli, hogy május elején megkezdi a játékosok tesztelését, felkészülve a szezon folytatására. Hétfői nyilatkozatában egyébként az ország top bajnoksága, a Serie A ragaszkodott a szezon befejezéséhez.

A Seria A-t mácius 9-étől függesztették fel, 12 fordulót játszottak le a csapatok. A tabella élén a Juventus áll, mögötte 1 pontos különbséggel a Lazio. Olaszország az európai országok közül a legjobban fertőzött,  több csapat játékosa is megfertőződött a vírussal.

Coronavirus emergency in Serie A: March 9 new hypothesis for Juve ...

Belgian Pro League  Törlik a bajnokság hátralévő részét

Hétfőn a Belga Pro Liga közgyűlésén ülést tartanak, amely várhatóan ratifikálja a szezon megszüntetésére vonatkozó javaslatot. A koronavírus miatt a belga lesz az első nagyobb bajnokság, amelyet töröltek. Ez azt jelenti, a tabella jelenlegi állása szerint, hogy a Club Bruges nyeri meg a 2019-2020-as szezont. A belga bajnokságban csupán egy forduló maradt lejátszatlanul a felfüggesztés előtt.

Forrás: bbc.co.uk

Képek forrása: gbtimes.com, dw.com, football5star.com, m.calciomercato.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]