Bővíts múzeumi gyűjteményt a járványhelyzet alatt!

A Néprajzi és a Közlekedési Múzeum gyűjtést indított, hogy hitelesen dokumentálják a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet időszakát.

A március közepe óta érvényben lévő veszélyhelyzet mindannyiunk életét befolyásolja. A COVID-19 nemcsak egészségügyi állapotunkra jelent kihívást, hanem egyik napról a másikra beférkőzött hétköznapi beszélgetéseinkbe is. A járványügyi intézkedések egyaránt hatással vannak kapcsolatainkra, munkánkra. Két közgyűjtemény ennek kapcsán arra vállalkozott, hogy hivatásuknak megfelelően megőrizzék a járványhelyzetben született emlékeket az utókornak. És ebben most te is a segítségükre lehetsz!

A Néprajzi Múzeumnak már korábban is voltak projektjei, amelyek közösségi alapon végeztek gyűjtéseket. Az Etnomobil például egy utazókiállítás keretében mutatta be a mozgás és a kultúra kapcsolatát. A több múzeum közreműködésével megvalósult egyedi lakókocsiban a látogatók megismerkedhettek a kiállított tárgyakkal és azok történetével, emellett maguk is megoszthattak egy-egy személyes élményt. A vállalkozó szelleműek olyan tárgyaikról beszéltek, amelyek számukra a mobilitással függtek össze. Az ebből készült képes beszámolók egyben  a projekt blogján is megjelentek.

A Néprajzi Múzeum azóta is feladatának tartja, hogy a kortárs társadalmi és kulturális jelenségeket vizsgálja és megjelenítse. Számtalan kezdeményezés után, 2020-ban #karanténtárgyak elnevezéssel kezdtek új online gyűjtőkampányba, hogy a következő generációknak is megmutathassák, milyen volt a karantén, a kijárási korlátozás és a távoktatás idején élni. Így a hétköznapjaidban bekövetkezett változásokat most te is megoszthatod másokkal egy tárgy történetén keresztül. A közös dokumentációra a múzeum egy #karanténtárgyak nevű Facebook-csoportot hozott létre, amelybe bárki csatlakozhat. A tárgy fotója mellett várják annak történetét is, amely elmeséli, hogyan kapcsolódik a kiválasztott objektum a jelenlegi helyzethez. Van egy tárgyad:
– ami otthon tart;
– ami kijuttat;
– ami korlátoz;
– ami szabaddá tesz;
– ami hiányzik;
– ami védelmez;
– ami veszélyt jelent;
– amit megtaláltál;
– amit elvesztettél;
– amit megszereztél;
– amit kidobtál;
– amit létrehoztál;
– amit átalakítottál;
– ami kifejezi a karanténnal kapcsolatos érzéseidet, gondolataidat;
– ami nem egészen tárgy, de mégis a karantén miatt lett része életednek;

vagy bármi, amire a múzeum nem gondolt? Akkor lépj be bátran a Facebook-csoportba, illetve küldd el történeted karantentargyak@neprajz.hu e-mail címre. A tárgy fotójához kapcsolt leírás ráadásul nemcsak írásos lehet, te választhatod meg a formát és az eszközt, amivel meg szeretnéd osztani történetét.

A kategorizálás érdekében jelöld meg, hogy a fenti listából melyik típusba illik leginkább karanténtárgyad. Az email-es kapcsolatfelvétel után a múzeum munkatársai megosztják a Facebook-csoportban a bejegyzésed, és archiválják beküldött anyagod a saját gyűjteményükbe. Lehetőség van anonim vagy egyszeri megosztásra is, ezt az szándékot az első levélben szintén jelezni tudod a múzeumnak.

Ha  ilyen tárgyad nem is akad otthon, de a városban járva már sokadszor ütközöl ugyanabba a közlekedési tájékoztatóba, vagy nem bírsz betelni az új kerékpársávval, szintén érdemes megosztanod a látottakat. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum profiljához hűen a mobilitással kapcsolatban várja a lakosság fotóit. A fő cél ez esetben is a dokumentálás, a járvány közvetlen és közvetett hatásainak feltérképezése és megőrzése egy különleges szempontból.

A múzeum közösségi gyűjteményét te is bővítheted fotókkal, akár a saját otthonodból figyelsz meg egy jelenséget, akár útközben találkozol vele. A felhívásra jelentkezhetsz hirdetmények vagy a közlekedést érintő változások fényképeivel, amelyek a koronavírus miatt kialakult helyzettel függenek össze. A forma és a helyszín itt is változatos lehet: tájékoztatók közlekedési eszközökön, megállókban vagy pályaudvarokon, koronavírus veszélyeire figyelmeztető szórólapok, plakátok, hirdetmények, egyéni közlekedési formákat népszerűsítő felhívások. De lehetnek akár falfirkák, megváltozott menetrendek, fotók forgalmi változásról, intézkedések eredményeiről, úgy mint új kerékpársávról vagy közösségi közlekedést érintő lépésekről.

A fényképeket az info@kozlekedesimuzeum.hu-ra küldheted, a csatolmány mellett azt is tüntesd fel, hogy a képek további felhasználását és elhelyezését a gyűjteményben engedélyezed-e a neved feltüntetésével.

Forrás:

Néprajzi Múzeum

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Borítóképen egy érdi falfestmény. Fotó:  Mészáros Dániel

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]