A Bajnokok Ligája tíz legnagyobb fordítása a kieséses szakaszban – első rész

A koronavírus-járványnak köszönhetően teljesen leállt az európai futball, így nem rendeznek Bajnokok Ligája-mérkőzéseket sem. Az ELTE Online úgy igyekszik betölteni a legnagyobb futballsorozat okozta hiányt, hogy összeszedi az elmúlt huszonöt év kieséses párharcainak legnagyobb fordításait. Fontos szempont volt az összeállításkor, a Bajnokok Ligája mely szakaszában történt az összecsapás és az is, ki volt az ellenfél, amely ellen sikerült a feltámadás.

10. helyezett: FC Barcelona vs AC Milan: 4-0, összesítésben 4-2

Időpont:2013. 03. 12.
Helyszín: Camp Nou (Barcelona)
Nézőszám: 94944
Játékvezető: Kassai Viktor
Gólszerzők: Lionel Messi 5’ és 40’, David Villa 55’, Jordi Alba 90+2’

A Barcelona váratlan, meglepő vereséget szenvedett a párharc első mérkőzésen a Milan otthonában, ennek ellenére a visszavágón mégis a Barca volt az esélyesebb. A Milan ekkor már leszállóágban volt, a sztárjátékosok, a meghatározó egyének eltűntek, a helyüket pedig olyanok vették át, akik nem tudtak semmit sem letenni az asztalra. Erre remek példa El Shaarawy, aki egy szezont leszámítva nem rugdosta a gólokat, de se Pazzini, se Boateng nem tudott sokat hozzátenni a támádójátékhoz. A párharc első felvonásán a Barca szinte komoly helyzetet sem dolgozott ki. Boateng szerencsés gólt szerzett, majd a végén Muntari is betalált, kialakítva a meglepő eredményt. A visszavágó egészen máshogyan alakult, lendületesen, élésen kezdtek a hazaiak, és Messi lévén az ötödik percben meg is született a vezetés. Egy gyönyörű összejáték után csavarta be a tizenhatosról az argentin klasszis a labdát. Abbiati csak szemmel tudta követni. A Barca rohamai folytatódtak, Abbiati védte hatalmas bravúrral Iniesta lövését a 13. percben, a kipattanót Messi pedig mellé fejelte. Három perccel később Xavi löketét tolta ki a Milán kapusa. A vendégek előtt egy komoly gólszerzési lehetőség adódott a 38. percben, Niang egyedül vezethette a kapura a labdát, de a tinédzser csatár a kapufát találta el. Két perccel később ismét Lionel Messi volt eredményes. Iniesta labdát szerzett, majd Messihez passzolt, aki tizenhét méterről védhetetlen berúgta. A Barca kiegyenlítette a hátrányát egy félidő alatt. Az 55. percben David Villa meglőtte a harmadikat is. Xavitól kapott kiváló labdát a spanyol csatár, átvette a tizenhatosnál, majd elegánsan eltekerte ballal. A Barca állt már továbbjutásra. A Milan nem tudott válaszolni, sőt, még kapott is egyet a végén, egy kontrából Jordi Alba volt eredményes a 92. percben. A Barcalona tehát továbbjutott, a legjobb négy között pedig a Bayern München átgázolt rajta, 7-0-ás összesítéssel estek ki a katalánok. A Milan a következő évben még bejutott a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába, ott egy újabb spanyol együttes állította meg őket, az Atletico Madrid 5-1-es összesítéssel búcsúztatta a milánóiakat, azóta pedig a közelében sem jártak a Bajnokok Ligájának.

Messi

9. helyezett: Juventus vs Atletico Madrid: 3-0, összesítésben 3-2
Időpont: 2019. 03. 12.
Helyszín: Allianz Stadium (Torino)
Nézőszám: 40884
Játékvezető: Björn Kuipers
Gólszerző: Cristiano Ronaldo 27’, 48’, 86’(büntető)

A 2018-as nyári átigazolás nagy szenzációja volt, hogy Cristiano Ronaldo elhagyta a Real Madridot azért, hogy a Juventusba igazolhasson. A torinóiak célja a leigazolásával azt volt, hogy a Juventus végre Bajnokok Ligáját nyerjen. Ez 1996 óta váratott magára. Akkor az Ajaxot verték meg 2-1-re a fináléban, azóta pedig, ha eljutottak a döntőig, mindig veszítettek. A Dortmund ellen 1997-ben 3-1-re, 2003-ban a Milan ellen tizenegyesekkel, 2015-ben a Barcelona ellen 3-1-re, 2017-ben pedig a Real Madrid ellen 4-1-re. Az Atletico Madrid a Bajnokok Ligáját, illetve annak elődjét a BEK-et még egyszer sem hódította el, 1974-ben,2014-ben és 2016-ban is ezüstöt szereztek. A legutóbbi két döntőben a Cristiano Ronaldo által vezetett városi riválistól kaptak ki. Most egyik csapatnak  már a legjobb tizenhat között búcsúzni kellett, és ez az első meccs után úgy tűnt, hogy a Juventus lesz. Két pontrúgást követően kétszer is betaláltak a Matracosok, először Gimenez, majd Godin volt eredményes. Moratának, aki akkor még a Juventusban játszott, csak egy lesgólra futotta. Simeone a lefújást követően megmutatta a világnak, mekkora férfiassága is van. Korai volt az öröm. A visszavágón meglehetősen gyengén, erőtlenül játszottak Simeone fiai, ezt jól mutatja, egyetlen egy kaput találó lövésük sem volt. A hazaiak a 27. percben meg is szerezték a vezetést, Bernadeschi beadására érkezett Ronaldo. Az első félidőben több gól már nem esett, a Juventus eggyel közelebb került ahhoz, ledolgozza a hátrányát. A második félidő nem is kezdődhetett volna számukra jobban. Jobbról, Cancelótól jött egy beadás, megint Ronaldo emelkedett a legmagasabbra, és Oblak már csak a gólvonalon belülről tudta kiütni a labdát. 2-0. Az Atletico nem talált magára, a Juventus szüntelenül próbálkozott, aminek meg is lett az eredménye. Bernadeschi betört a tizenhatosra, Correa fellökte, a játékvezető büntetőt ítélt. A labda mögé Ronaldo állt, aki magabiztosan bevágta. A Juventus megcsinálta, sikerült megfordítani a párharcot, mindezt Cristiano Ronaldónak köszönhetően. Úgy tűnt, megérte kiadni a sok pénzt, végre eljöhet a Juventus régóta várt BL győzelme. Azonban az Ajax a következő körben búcsúztatta őket. Az idei kiírásban egygólos vereséget szenvedtek a Lyon otthonában, a visszavágóra már nem került sor, és nem tudni, meg fogják-e egyáltalán rendezni a találkozót. Az Atletico idén továbbjutott egy emlékezetes, drámai meccsen a Liverpool ellen. Simeone egyetlen egy párharcot sem veszített még el olyan ellenféllel szemben, amelyben nem szerepelt Cristiano Ronaldo. Úgy tűnik, ha BL-t szeretne nyerni Simeone, akkor Ronaldót el kell kerülnie.

Juve

8. helyezett: Real Madrid vs Wolsburg: 3-0 összesítésben, 3-2.
Időpont: 2016. 04. 12.
Helyszín: Santiago Bernabéu (Madrid)
Nézőszám:76684
Játékvezető: Kassai Viktor
Gólszerző: Ronaldo 15’, 17’, 77’

Ez a párharc hasonló a fentihez, hiszen Ronaldo itt is egymaga fordította meg az eredményt. A Wolsburg ekkoriban egy kifejezetten jó csapatnak számított, az előző szezonban a második helyen végeztek a Bayern München mögött, és olyan kiváló játékosok voltak itt, mint: Draxler, Luiz Gustavo, Schürrle, Dante. Ennek ellenére az, hogy sikerült 2-0-ra győzni az első meccsen, meglepetésnek számított. A Wolsburg góljait Rodriguez és Arnold szerezte. A Real Madrid teljesen megbénult, hiába alakított ki több komoly helyzetet is, egyiket sem sikerült gólra váltania. Következhetett a visszavágó. A királyi gárda erőteljes rohamokkal indított, és az ellenállás hamar meg is tört, Carvajal beadását passzolta közelről Ronaldo a kapuba a 15. percben. Az első megvolt, rá két perccel rá pedig jött a második is, Kroos szöglete után ismét a portugál volt eredményes, az egyenlítés hamar megtörtént. A németek főképpen távolról próbálkoztak, a 34. percben Luiz Gustavo távoli kísérletét védte Navas nagy bravúrral. A harmadik gólt is majdnem megszerezte a Real Madrid, miután Kroos végzett el ismét szögletet, de Sergio Ramos fejese nem csorgott be a kapufáról, Benaglio még éppen el tudta kapni, mielőtt teljes terjedelmével átment volna a labda gólvonalon. A 77. percben nem volt már szerencséje a Wolsburgnak. Luka Modricot buktatta Luiz Gustavo, Ronaldo állt a labda mögé, és a rosszul felugró sorfal tagjai között a labda utat talált a kapuba. Immáron a Real Madrid állt továbbjutásra. A vendégek kitámadtak, előbb Benzema, majd Jesé is megrúghatta volna a negyediket, de Benaglio mind a két esetben nagyot védett. A Wolsburg nem tudott gólt szerezni, így a Real jutott tovább. A 2016-os döntőben hosszabbítás után kerekedtek felül a városi rivális Atletico fölött, a következő évben a Juventust fektették két vállra, megvédve címüket, a Bajnokok Ligája történetében először, hogy aztán 2018-ban ismét nyerjenek a Liverpool ellen, és triplázzanak is. Korszakos csapat volt ez a Real Madrid. A Wolsburg azóta nem jutott be a Bajnokok Ligájába, sőt, kétszer majdnem ki is estek, de most már úgy tűnik, valamennyire sikerült rendezni a dolgokat, tavaly a 6. helyen végeztek, jelenleg a 7. helyen állnak a félbeszakadt Bundesligában.

Real

7. helyezett: AS Roma vs Barcelona: 3-0, összesítésben 4-4, idegenben lőtt több góllal továbbjutott az AS Roma.
Időpont:2018. 04. 10.
Helyszín: Stadio Olimpico (Róma)
Nézőszám:56580
Játékvezető: Clément Turpin
Gólszerzők: Dzeko 6, De Rossi 58’(büntető), Manolas 82’

Az első mérkőzés igazán mozgalmas sikeredett, mind a Barca, mind a Roma számtalan helyzetet kidolgozott. Ter Stegen és Alisson is több nagy bravúrt bemutatott. Mégis, hogy a katalánok fölényes, 4-1-es győzelmet arattak az olaszok fölött, az a szerencsének és a vendégek védelmének volt köszönhető. Az AS Roma két öngólt is szerzett, továbbá két igen szerencsétlen gólt is bekaptak, mindkettő előtt súlyos védelmi hibák történtek. A visszavágó, szinte csak formalistásnak tűnhetett. A meccset a Roma kezdte jobban, hiszen már a hatodik percben előnyhöz jutottak. De Rossi indított hosszan, Dzeko levette, majd becsúszva elrúgta a labdát kapus mellett. A Roma továbbra is nagy erővel támadott, Shick pedig majdnem meg is szerezte a második hazai gólt a 29. percben, de mellébólintott. Érezhető volt, hogy a Barca zavarban van, és az is, hogy a Romának van esélye a meglepetésre. A következő nagy helyzet ismét Dzeko előtt adódott a 37. percben, Ter Stegen nagyot mentett. Az első félidőben több gól már nem esett, a Roma reménykedve várhatta a második félidőt, a Barca bízott abban, Messi csak talál egy gólt, és azzal vége lehet mindennek. Nem így történt. Az 58. percben érkezett a második hazai gól. Pique szabálytalankodott Dzekóval szemben, a megítélt tizenegyeshez De Rossi állt oda, aki be is rúgta. Már csak egy gól hiányzott a hazaiaknak. A Roma ment előre, hogy megszerezze a harmadikat is, ez a 79. percben majdnem össze is jött, egy jobbról érkező labdát kanalazott veszélyesen a kapu felé El Shaarawy, Ter Stegen azonban védte a lövést. A 82. percben már a német kapus is tehetetlen volt, Ünder szöglete után Manolas csúsztatta a labdát védhetetlenül a hálóba. A Roma megfordította a párharcot! A Barca mindent egy lapra feltéve rohamozott előre, de nem sikerült betalálni, az olaszok kivédekezték a hátralévő időt, és lehetetlennek tűnő helyzetből jutottak tovább, teljesen megérdemelten. A Roma a következő körben a Liverpool ellen búcsúzott a Bajnokok Ligájától, a Barcelona egy évvel később pedig szintén leadott egy hazai pályán megszerzett háromgólos előnyt. De erről majd később.

Roma

6. helyezett: Borussia Dortmund vs Malaga: 3-2, összesítésben 3-2.
Időpont:2013. 04. 09.
Helyszín: Signal Iduna Park (Dortmund)
Nézőszám: 65829
Játékvezető: Craig Thomson
Gólszerzők: Lewandowski 40’, Reus 90+1’, Santana 90+3’, illetve Joaquin 25’, Eliseu 82’.

A Dortmund és Jürgen Klopp egymásra találása igazán fantasztikus történet. Amikor átvette a csapatot, a Dortmund nem volt kifejezetten sikeres. Stabil középcsapatnak számított. Klopp megérkezése előtt a 13. helyen végzett az együttes, tehát fel volt adva a lecke a német mesternek. Klopp szépen építette a csapatát, az első szezonban egy hatodik hely, utána egy ötödik következett, majd a harmadik szezonjában már bajnoki címet ünnepelhetett a játékosaival. A következő szezonban sikerült megvédeni a bajnoki címet. A Dortmund eddig még soha nem látott magasságokba emelte a letámadásos focit, elképesztően hatékony volt az a gépezet, amelyet megálmodott Klopp. A védelemben Hummels és Subotic, a középpályán Gündogan, az akkor fénykorát élő Götze, elöl Reus és Lewandoski fémjelezte az együttest. A 2012–13-as menetelésük a Bajnokok Ligájában szenzációs volt, de kishíján kiestek a legjobb nyolc között, a spanyol Malaga ellen.

A Malaga akkoriban egy jó kis csapatnak számított, olyan kiváló játékosok alkották a klubot, mint például: Joaquin, Isco, Julio Baptista, Caballero, Demichelis, de az nem lehetett kérdés, hogy a Dortmund jobb csapat. Nos, az első mérkőzés Málagában gól nélküli döntetlennel zárult. Hiába volt mindkét csapat előtt számtalan komoly gólszerzési lehetőség, egyikük sem tudott betalálni. A döntés a visszavágóra maradt. A Dortmund rögtön nagy lendülettel kezdett, mégis a vendégek szerezték meg a vezetést a 25. percben. Joaquin egy finom lövőcselt követően lőtt ballal a kapuba húsz méterről. A félidő vége előtt öt perccel jött az egyenlítés. Reus tálalt egy szenzációs, finom mozdulat után Lewandoski elé, a lengyel csatár eltolta a labdát a kifutó kapus mellett, és az üres kapuba passzolt. Még az első félidőben veszélyeztetett a Málaga, Duda szabadrúgása után fejelhetett teljesen egyedül Joaquin, de a fejesét védte a hazaiak hálóőre. Az első játékrészt követően a Málaga került közelebb az elődöntőbe való jutáshoz. A Dortmund próbálkozott, de nem tudott betalálni. Már a 82. percben jártunk, és ekkor érkezett Eliseu, aki Julio Baptista rosszul eltalált lövését passzolta be az üresen álló kapuba egy méterről. Úgy tűnt, vége, eldőlt. Már csak nyolc perce maradt a hazaiaknak, és két gólt kellett volna szerezni. Lehetetlennek tűnt. A 91. percben egy felívelt labda utána kavarodás után Reus szerzett gólt. 2-2, még mindig hiányzott egy gól. Ez a gól meg is érkezett rá kétperccel később. Lewandoski ívelte középre a labdát, amit Schieber fejelt le Reus elé, ő berúgta középre, végül úgy pattant a labda, hogy Santana elé került, aki közelről valahogy bepiszkálta a labdát. 3-2. Megfordította a Dortmund. Őrült egy utolsó tíz perc volt.
Az elődöntő első mérkőzésen a Dortmund hazai pályán 4-1-re lefocizta a Real Madridot. A visszavágó melegre sikerült, a Real Madrid két gólt is szerzett, előbb a 83. majd a 88. percben, de kihúzta a hátralévő időt a Dortmund, és 1997 után ismét Bajnokok Ligája döntőt játszhatott! Az ellenfél a Bayern München volt, egy szórakoztató, látványos döntőn, Robben 89. percben szerzett góljával nyert a Bayern 2-1-re. Jürgen Klopp később elbukott még egy Európa Liga és egy Bajnokok Ligája döntőt is, de 2019-ben végre felért ő is a csúcsra a Liverpoollal. A későbbiekben a Bayern München lerabolta a Dortmundot, hiszen Lewandowskit és Mario Götzét is megvették, és 2015 nyarán végleg elváltak a csapat és Klopp útjai. A Dortmund azóta sem tudott a Bajnokok Ligája döntő közelébe kerülni, idén, ha folytatódik a német bajnokság, lehet esélyük nyerni, hiszen csak négy ponttal vannak a Bayern München mögött. A Malaga a következő években középcsapattá esett vissza, ezt követően pedig a 2017/18-as szezonban, mindössze húsz szerzett ponttal, utolsóként kiestek a spanyol bajnokságból. Jelenleg a másodosztály 15. helyén vannak. Nem sok jel utal arra, hogy bármikor láthatjuk őket ismét a legrangosabb európai kupában.

bvb1_2531827b

Képek forrása: si.com, telegraph.co.uk., givesport.com, bbc.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]