Érkezik az LVI. Super Bowl!

Hétfő hajnalban rendezik az LVI. Super Bowl mérkőzést, melynek végén kiderül, hogy ki lesz az NFL bajnoka 2022-ben: a Cincinnati Bengals először, vagy a Los Angeles Rams csapata harmadszor emelheti magasba a Vince Lombardi-trófeát.

A döntőt a rájátszás két főcsoportgyőztese vívja egymás ellen (facebook.com/NFL)

A profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét a többi amerikai sportág lebonyolításához hasonlóan a két főcsoport győztese vívja egymás ellen. Azonban míg a legtöbb sportliga keleti-nyugati főcsoportrendszerben bonyolítja le a küzdelmeket, addig az NFL-ben AFC (American Football Conference) és NFC (National Football Conference) elnevezésű konferenciákra oszlik a ligában részt vevő 32 csapat. Ennek története egészen 1970-ig nyúlik vissza, amikor a két rivális bajnokság, az AFL és az NFL egyesült. A 18 mérkőzésből álló alapszakaszt követően az AFC és az NFC legjobb 7 csapata jut be a rájátszásba, ahol kieséses rendszerben egy mérkőzésen döntik el a továbbjutást.

Az AFC konferenciát megnyerő Cincinnati negyedik helyen fejezte be az alapszakaszt. Az első körben, hazai pályán ejtették ki a Las Vegas csapatát, ezt követően a rájátszást a legjobb eredménnyel befejező csapat, a Tennessee Titans ellen győztek. A konferenciadöntőben a Kansas City Chiefs csapatát múlták felül.

Az NFC-ben a Los Angeles csapata is negyedik helyre jutott a rájátszásban, ahol az első mérkőzésen az Arizona Cardinals csapatát ejtették ki, majd az elődöntőben a Tom Bradyvel felálló Tampa Bay Buccaneers csapata hagyta el ellenük vesztesen a pályát. Az NFC döntőjében a San Francisco 49ers csapata szenvedett vereséget a Rams ellen.

A Cincinnati Bengals 1967-es alapítása óta eddig kétszer jutott be a döntőbe, 1981-ben és 1988-ban is a San Francisco 49ers csapata győzte le őket. Az elmúlt 30 év a szurkolók számára főként a reménykedésről szólt. Egészen a 2020-as szezonig, amikor is a Bengals csapat elsőként választhatott az egyetemről kikerülő játékosok közül. Választásuk az LSU-n végzett Joe Burrow-ra esett, az újonnan draftolt irányítóval pedig a csapat teljesítménye is jobb lett. Első szezonjában Burrow vezetésével a csapat bejutott a rájátszásba, ahol a Kansas City ejtette ki őket. Az idei évben a csapat hasonlóan erős maradt, az alapszakaszt követően meglepetés győzelmekkel jutottak el a Super Bowlig. A fogadóirodák a döntőben a Bengals-t látják esélytelenebb csapatnak…

A Los Angeles Rams 1937 óta íródó története során háromszor nyert, de az 1966 óta megrendezett Super Bowl-érában csak egyszer, 1999-ben tudtak győzni, akkor még St. Louis Rams néven. A kosok először Clevelandben játszottak, később költöztek át Los Angelesbe, majd 1995-ben St. Louisban játszották meccseiket, egészen 2015-ig, amikor visszaköltöztek az angyalok városába. 2018-ban ugyan bejutottak a nagydöntőbe, de ott alulmaradtak a New England Patriots ellen. A csapata irányítója, Matthew Stafford 34 éves, 2009-ben került az NFL-be. A  Detroit Lions csapatában játszott egészen 2020-ig. A tavalyi szezonban szerződtette őt a Rams. A rutinos irányítónak talán ez lehet az utolsó esély, hogy nevét örökre bevéssék a krónikákba.

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg
Irányítók csatája (facebook.com/NFL)

A Super Bowlt hagyományosan minden évben más város stadionja látja vendégül. Idén a Los Angeles-i SoFi Stadium fogadja a résztvevőket, amely a Rams hazai mérkőzéseinek helyszíne is. A 70 000 fő befogadóképességű létesítményben a döntő alkalmával nagyjából egyenlő számban lehetnek jelen szurkolók. Különlegesség, hogy eddig a tavalyi szezonban fordult elő először, hogy a rendező város csapata emelhette magasba a Vince Lombardi-trófeát. Tom Brady ezzel együtt a második olyan irányító lett, aki két különböző csapattal nyert. További érdekesség, hogy a jegyzőkönyvben a Bengals a hazai csapat, mégis Kaliforniában rendezik a mérkőzést, minden bizonnyal azért a Rams játékosai nem fognak eltévedni a stadionban.

Kalifornia a rap és a west coast stílus otthona. Ennek fényében a ’90-es években virágzó irányzat képviselői lépnek fel a két félidő közti nagyszünetben. Öt művész, Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige és Kendrick Lamar vonultatják fel legnépszerűbb számaikat. Az ötösfogat bemutatkozó videója láttán joggal hihetünk a szervezőknek, szerintük minden idők egyik legnagyobb show-ját láthatjuk majd. A zenészek egyébként összesen 43 Grammy-díjjal rendelkeznek.

A félidei show ötlete már az I. Super Bowl alkalmával is felmerült, azonban akkoriban még csak az egyetemek rezesbandái szórakoztatták a 15 perces szünet alatt a közönséget. Azóta igazi megtiszteltetés a félidei show-ban szerepelni. Fellépett már többek között Michael Jackson, Madonna, Lady Gaga, a Rolling Stones, a U2 és Paul McCartney is a nagyszünetben. 

Super Bowl 2022 halftime show: Who are the performers this year and what  can viewers expect? - oregonlive.com
A fellépők a ’90-es évek aranykorát idézik majd fel (oregonlive.com)

Mint minden sportközvetítést, a Super Bowlt is a reklámok és azok bevételei határozzák meg. Az idei év közvetítési jogait az NBC csatorna kapta meg. A szünetek közti reklámok ára 7 millió dollár 30 másodpercért. A legnagyobb cégek minden évben azért versenyeznek, hogy elnyerhessék a legjobbnak ítélt reklám képzeletbeli díját. Az ötletes reklámokon a világ legnagyobb szervezeteinek legjobb kreatív és marketinges csapatai dolgoznak, sokszor a vásárolt spotok ára tovább is emelkedik, hiszen hírességeket kérnek fel, hogy szerepeljenek bennük. Több márka már a döntő előtt bejelenti, hogy kivel forgatták le közös reklámjukat, ezzel is fokozva a várakozást. Az elsőre magasnak tűnő reklámköltségek azonban nagyon is jövedelmezőnek tekinthetők. Az eseményt minden évben nagyjából 100 millióan követik a tévéképernyők előtt az USA-ban, ezért elmondható, hogy még mindig megéri hagyományos felületeken reklámokra költeni. Nagy kérdés azonban, hogy ez a trend megőrizhető-e a jövőben, ugyanis évről évre növekszik a stream-előfizetők aránya, s ezzel arányosan csökken a hagyományos tv-nézők száma is.

Az LVI. Super Bowl mérkőzést február 14-én hajnalban fél egytől láthatják a magyar rajongók. Az összecsapást az Aréna 4 csatornán lehet megtekinteni.

Borítókép: cbssports.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]