Utazás egy gyilkos koponyája körül

2017-ben a magyar sajtót is bejárta a hír, hogy az NFL egyik sztárjátékosa, Aaron Hernandez felakasztotta magát a börtönben. Maga a börtön nem annyira meglepő egy híresség kapcsán, több sportoló, színész, zenész is került már rács mögé hosszabb-rövidebb időre, de Aaronnal egész más volt a helyzet. A Puerto Ricó-i gyökerekkel bíró focistát előre kitervelt gyilkosság miatt ítélték el, és noha a szabadulásra nem sok esély mutatkozott, Aaron egyáltalán nem tűnt megtörtnek, többször vidáman telefonált kislányával és feleségét is arról biztosította, hogy gyermekükön kívül semmi nem hiányzik neki a kinti életből. A közvéleményt megdöbbentette a sportoló öngyilkossága, de ha megismerjük a teljes képet, már közel sem olyan meglepő, hogy Aaron erre az elhatározásra jutott. A Netflix legújabb, három részes mini-dokumentumsorozata megpróbálja kibontani, mi vezethet oda, hogy valaki a csúcsról a legmélyebb gödörbe zuhanjon, ahonnan nincs más kiút, mint az önként vállalt halál.

Aaron Hernandez életét milliók irigyelték, megvolt mindene, amiről egy átlagos amerikai álmodhat: milliók pihentek a bankszámláján, a villája mögött medence, a házában pedig felesége és gyereke várta. Hétről hétre ünnepelt sztárként vonult ki a pályára a bostoni New England Patriots mezében, és noha a végső siker, a Super Bowl-győzelem nem sikerült 2011-ben, minden jel arra mutatott, hogy hosszú út áll még előtte az NFL-ben, és örökre beírhatja magát a sportág történelmébe.

Aaron Hernandez életét senki nem irigyelte: fiatalkorát az alkoholista, erőszakos, ugyanakkor kifelé a tökéletességet mutató apa nevelési módszerei határozták meg, ráadásul édesapja a helyi közösség ünnepelt hőse is volt, aki bevándorlóként megvalósította az amerikai álmot, így óriási megfelelési kényszer nehezedett a fiára. Apja korai halála után édesanyja viszonyt kezdett Aaron unokatestvérének, Tanya Singletonnak a férjével, aki később be is költözött a szülői házba. Így az amúgy sem idilli apa-fia kapcsolat hirtelen egy még torzabb jelenséggé változott, egy a családból érkező férfi próbálta meg helyettesíteni az édesapa szerepét. Ha mindez nem lenne elég, Aaronnak egy olyan maszkulin világban kellett bizonyítania, ahol nem tolerálták a másságot, márpedig a fiatal tehetség tinédzser kora óta vívódott, hogy a férfiak vagy a nők érdeklik jobban.

i

Rob Gronkowski és Aaron Hernandez, az ikonikus tight-end duó, mikor még nem derült fény Aaron sötét titkára

A rendező, Geno McDermott nem felmentést kínál Hernandez esetében, hanem inkább kontextusba helyezi a folyamatot, ami az amerikaifutballista rémtettéig vezetett. A dolgok összevetése nem volt könnyű feladat, mivel a legszűkebb rokonság és a legközelebbi barátok nem álltak a kamera elé, de még így is olyan szereplőket sikerült megnyernie, akik hitelesen tudtak megszólalni: Tanya Singleton, a mellrákban szenvedő unokatestvér, Dennis SanSoucie, a középiskolai iskola- és csapattárs, akivel titkos kapcsolatot ápolt Aaron, Jose Baez, a sztárügyvéd, vagy több „barát”, akik ott voltak a gyilkosság elkövetésekor. Különös hangulatot keltenek az egyes részek alatt bejátszott felvételek, amiket a börtönben rögzítettek, és a Hernandez és felesége közti beszélgetéseket tartalmazzák. Az áldozat családja és baráti köre is legalább annyiszor megszólal, mint a Hernandez-pártiak, így egyik oldal sem kerül túlsúlyba, és a néző sem lesz elfogult senkivel szemben.

A sorozat ugyan adós marad a nagy megfejtéssel, abban viszont sikeres, hogy minden eddiginél sokoldalúbb és tisztább képet ad egy hirtelen kettétört karrierről, valamint rávilágít egy olyan problémára is, amiről szeretnek hallgatni az NFL tulajdonosai és meghatározó alakjai: a krónikus traumatikus enkefalopátiára, röviden a CTE-re. Ez az agyat támadó betegség súlyos személyiségzavaros tüneteket produkál, Hernandez esetéről pedig azt nyilatkozta a boncolást vezető orvos, hogy ez a legsúlyosabb eset, amit valaha láttak ilyen korú embernél.

Az összesen három és fél órás sorozat jóval több fordulatot tartalmaz, és Hernandeznek sem csak egy gyilkosság miatt kellett bíróság elé állnia, így aki érdeklődik a téma iránt, nyugodtan indítsa el a lejátszást, ebben a cikkben csak a felszínt kapargattuk.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]