Példát statuált az UEFA – Mi lesz a BL-ből kizárt Manchester City-vel?

Péntek este valóságos atombombaként robbant a hír, miszerint az UEFA a Pénzügyi Fair Play (FFP) szabályainak megsértésére hivatkozva két évre eltiltotta az angol bajnoki címvédő Manchester City csapatát a Bajnokok Ligája küzdelmeitől. Bár a döntés még korántsem végleges, azonnal megindultak a találgatások: mi fog történni Pep Guardiola korszakos együttesével?

Bár elsőre furcsa lehet kimondani, de 2008 óta egy teljes sportkedvelő generáció nőtt fel, akiknek természetes, hogy a Manchester City a legszűkebb értelemben vett európai elit tagja. Manszur sejk színre lépésének köszönhetően a City a 2010-es évek legsikeresebb belföldi angol csapatává vált, az utóbbi években pedig a sztáredző Pep Guardiola vezetésével szinte minden fontosabb Premier League-rekordot átírtak. Nemzetközi színtéren azonban még hiányzik a nagy áttörés: hiába számítanak rendre esélyesnek, a manchesteri Kékek mindössze egy BL-elődöntőt tudnak felmutatni, amit még Manuel Pellegrini irányítása alatt értek el. Nyílt titok, hogy az Egyesült Arab Emírségek által államilag finanszírozott „City-projekt” addig nem tekinthető teljes sikernek, amíg a csapat nem ül fel Európa trónjára.

Épp ezért fogadta az egész sportvilág egyöntetű megdöbbenéssel az UEFA példátlanul szigorú szankcióját. Nem az angol bajnok az első, akik ellen vizsgálat indult az FFP miatt – sőt, korábban már meg is büntették őket ezért a szabályszegésért –, de minden korábbi kihágást legfeljebb pénzbüntetéssel sújtottak. A jelenlegi helyzet komolyságát jól példázza, hogy a kizárást nem is a bírság helyett, hanem mellette alkalmazta a szövetség, ugyanis az angol csapatot 25 millió font befizetésére is kötelezték.

De pontosan miben vétett a Manchester City?

Az UEFA közleménye szerint a klubnál 2012 és 2016 között valótlan szponzori bevételeket könyveltek el és adtak le a szervezet számára, továbbá nem működtek együtt az ellenük folyó eljárás során. Leegyszerűsítve, a királyi család az FFP szabályaiban foglaltaknál jóval több pénzt fordított a klubra, ezeket a juttatásokat pedig az emírségbeli támogatókon keresztül szponzori bevételként tüntették fel, gyakorlatilag kikerülve így a korlátozást.

Manszur sejk szerepvállalása óta a City Anglia egyik legsikeresebb csapatává vált

Manszur sejk szerepvállalása óta a City Anglia egyik legsikeresebb csapatává vált

A botrány még 2018-ban robbant ki, amikor a számos korábbi szivárogtatásról elhíresült Football Leaks oldal mögött álló portugál férfi a német Der Spiegel lapon keresztül nyilvánosságra hozott több belsős ímélt is, amikből nemcsak a szabályszegésekre, hanem a City vezetőségének a szabályok iránt tanúsított meghökkentő arroganciájára is fény derült. Egy esetben, amikor a klubvezető Simon Pearce-t arról kérdezték, visszadátumozhatnak-e bizonyos szerződéseket, Pearce csak annyit reagált: „Persze. Azt csinálunk, amit csak akarunk.” Nehéz lenne tagadni, hogy a klub alkalmazottjainak viselkedése is szerepet játszott a szövetség kemény fellépésében.

Mint az egyik üzenetből kiderült, a klub elnöke, Khaldoon Al-Mubarak korábban figyelmeztette az UEFA egykori főtitkárát, Gianni Infantinót, hogy „inkább költene 30 milliót a világ 50 legjobb ügyvédjére és perelné 10 éven át az UEFA-t”, mintsem hogy kifizesse a szövetség által 2014-ben kiszabott, igen súlyos pénzbüntetést. Ahhoz nem férhet kétség, hogy jelen esetben is hasonlóan áll a kérdéshez.

Mindez kulcsfontosságú lesz az ügy hátralévő részében, ugyanis fontos megállapítanunk, hogy a döntést még nem lehet véglegesnek tekinteni. A City pénteken kiadott közleményében azonnal leszögezték, hogy a klub a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé viszi az ügyet. Hogy milyen eredményt hoz a fellebbezés, azt szinte lehetetlen megjósolni, viszont az valószínű, hogy a CAS a lehetőségekhez mérten a lehető leghamarabb, még a hivatalosan júliusban elrajtoló új BL-idény előtt igyekszik majd ítéletet hozni. Amennyiben ez nem történne meg, akár az is előfordulhat, hogy a döntésig felfüggesztik az UEFA büntetését, így Guardioláék jövőre is ott lehetnének az elitliga mezőnyében.

Manchesterben mindenesetre bizakodnak: a hírek szerint elsősorban az UEFA igazságtalan eljárását fogják kifogásolni a CAS előtt, de emellett folyamatosan tanulmányozzák más topcsapatok pénzügyeit is, reménykedve, hogy a versenytársak működésével húzott párhuzamok alapján felmentést nyernek.

De Bruyne, Sterling, Agüero - ki megy, ki marad?

De Bruyne, Sterling, Agüero – ki megy, ki marad?

Hiába azonban a külvilág felé sugárzott önbizalom, minden érintettnek el kell gondolkodnia, mi történne, ha valóban kimaradna két év európai csúcsfoci a karrierjéből. A csapat legnagyobb sztárjai közül Kevin De Bruyne és Riyad Mahrez 31, Sergio Agüero pedig 34 éves lesz a büntetés lejártakor, ilyen kaliberű játékosok pedig aligha engedhetik meg maguknak, hogy pályafutásuk csúcsán „csak” az angol bajnoki címért harcoljanak. Ha augusztusi sérülése nem szól közbe, Leroy Sané feltehetőleg már most a Bayern Münchent erősítené, és Gabriel Jesus sem biztos, hogy sokáig megelégszik a másodhegedűs szerepével, tehát nem nehéz átlátni, hogy a City minden korábbinál nagyobb kihívással találja szembe magát, ha meg akarja tartani legjobbjait.

Persze az is lehet, hogy kénytelenek lesznek megválni egy-egy nagyobb értéküktől. A klub a 2018-2019-es szezonban 10,1 millió font profitot termelt, amihez jelentősen hozzájárult a Bajnokok Ligája-szerepléssel járó 77 millió font is. Ilyen jelentős bevétel kiesését eladásokból lehet legegyszerűbben pótolni, és mivel az FFP alapján egymást követő három idényben legfeljebb 25 millió font veszteséget termelhet egy klub, Manchesterben aligha szeretnének az eltiltás leteltével egy újabb vizsgálatot a nyakukba.

Legalább annyira fontos eleme a sikercsapatnak Pep Guardiola is, akinek szintén nem biztos a hosszú távú maradása. A katalán menedzsert a következő szezon végéig köti szerződése, és bár többször is leszögezte, hogy ezt az időt mindenképp kitölti jelenlegi csapatánál, egyre erősödnek azok a hangok, amik szerint a Juventus minden követ megmozgatna, hogy már idén nyáron magukhoz csábítsák. Biztos, hogy a körberajongott szakember nem szívesen távozna immáron második munkahelyéről BL-trófea nélkül, de kétséges, hajlandó lenne-e két évet várni a hőn áhított sikerre úgy, hogy a megszokott anyagi források sem állnának rendelkezésére. Természetesen semmi nem zárja ki, hogy a City már idén májusban révbe ér, és Guardiola megdicsőülve, a csúcson zárhatná le angliai kalandját.

A rekordokat sorra döntögető, kétségtelenül korszakos együttes teljesen egybeforrt edzőjével, így senkit nem lehet hibáztatni, ha borúsnak látja a klub jövőképét, hogyha Pep végül tényleg a távozás mellett dönt. A vezetőség szerencséjére azonban épp munkát keres az az ember, aki az elmúlt években bebizonyította, hogy csapatok (újjá)építésében aligha van nála jobb – még akkor is, ha esetleg korlátozott pénzmennyiségből kell kigazdálkodnia a megoldást…

Ha Guardiola a távozás mellett dönt, Mauricio Pochettino lehet a tökéletes választás a City kispadjára

Ha Guardiola a távozás mellett dönt, Mauricio Pochettino lehet a tökéletes választás a City kispadjára

A Manchester City példátlanul súlyos büntetése túlmutat azon, hogy a kontinens egyik legjobb együttesét két évig nélkülöznünk kell a Bajnokok Ligájából. A szankcióval járó stigma hosszabb távon is árnyékot vethet a „City-projekt” sikereire, a királyi család pedig valósággal személyes sértésnek fogta fel a szövetség intézkedését – biztosak lehetünk benne, hogy zárt ajtók mögött még csak most kezdődnek az igazi csatározások.

Képek forrásai: secondcaptains.com, thesun.co.uk, skysports.com, twitter.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]