Hova vezet a sorsod? – Megnéztük a The Witcher második évadát

December végén mutatták be a Henry Cavill főszereplésével készült The Witcher (magyarul a Vaják) második évadát a Netflixen. A folytatás meghagyta az első évadban tapasztalt időbeli ugrálást, a készítők egyértelműen többet költöttek látványra, a történet azonban egyre távolabb került a cselekmény alapjául szolgáló lengyel író, Andrzej Sapkowski tollából született regényektől.

Mielőtt elkezdenénk a második évadot, mindenképpen ajánlom az első újranézését, ugyanis rengeteg visszautalás történik a korábbi eseményekre, ám a sorozat feltételezi, hogy teljesen tisztában vagyunk az előzményekkel, és nem magyarázza meg újra a összefüggéseket. Ez pedig annak fényében, hogy pont két év telt el a két évad bemutatása között, azt eredményezheti, hogy olykor fogalmunk sincs, miről van szó.

A második évad egyértelmű változásokat hozott magával. A legfontosabb, hogy a több idősíkon keresztül zajló történetvezetést lineárisra cserélték: a cselekmény ugyan továbbra is több szálon fut, de lényegesen érthetőbben. Az események közvetlenül ott folytatódnak, ahol az első évad véget ért: a véres soddeni csata ugyan Nilfgaard vereségével zárult, valamint Geralt (Henry Cavill) és Ciri (Freya Allan) is egymásra találtak. Azonban a pusztító és tiltott tűzvarázslatot alkalmazó Yennefernek (Anya Chalotra) nyoma veszett, mestere, Tissaia (MyAnna Buring) pedig biztos benne, hogy a lány halott. Geralt Kaer Morhenbe viszi Cirit, a vajákok főhadiszállására, hogy mentora, Vesemir (Kim Bodnia) segítségével megvédje és vajákká nevelje Cintra jogos trónörökösét. Eközben a fogságba került Yennefer, akinek a varázsereje odaveszett a soddeni csatában, egy misztikus lényt ismer meg: az elnyomott tündék egyik vezetőjét, Francescát (Mecia Simson) a nilfgaardiak oldalán álló varázslónővel, Fringillával (Mimi Ndiweni) együtt, aki ugyan ajándékokat osztogat és látszólag segít nekik, de megkéri a szívességeknek az árát. Ezt követően furcsa szörnyek tűnnek fel Kaer Morhenben és annak környékén, Ciri kiképzése során pedig Geralték ráeszmélnek, hogy a lány veszélyes és nagy hatalom birtokában van, ami egyaránt jelenthet reményt és pusztulást – attól függően, hogy kinek a befolyása alá kerül. Annyi azonban biztos, hogy sorsának alakulása mindenkire hatással lesz.

Fringilla (Mimi Ndiweni), Yennefer (Anya Chalotra) és Francesca (Mecia Simson) (b.-j.)

A történet hiába követhetőbb, a több szálon futó cselekmény miatt rengeteg karaktert vonultat fel, akiknek kibontására nincs elég idő. Akad néhány figyelemreméltó új szereplő, például Francesca és Vesemir, akik a közelgő harmadik évadban remélhetőleg részletesebb hátteret kapnak majd. Az előző évad mellékszereplői közül többen is előtérbe kerülnek, így mélyebben megismerhetjük őket, viszont Yennefer és Kökörcsin, a bárd szerepe majdhogynem jelentéktelenné válik. Ugyan az előbbi helyzete az évad végére változik, de a vele kapcsolatos történések lassan indulnak be. Geralt és Ciri apa-lánya kapcsolata ezzel szemben megkapja a kellő figyelmet, Ciri kiképzése izgalmas folyamat, a törékenynek látszó, az előző évadban még visszahúzódó kislányból egyre magabiztosabb, harciasabb fiatal nő válik, és Geralt jelleme is pozitív irányba fejlődik a ráruházott apaszerep által.

Már említettem, hogy jelentősen javult a sorozat látványvilága, a különféle szörnyek és különleges effekteket igénylő képsorok animációja magasabb minőségű, a párbeszédek is kidolgozottabbak lettek. Az egész évadra jellemző, hogy sokkal baljósabb atmoszférát teremt, az egyes részekben feltűnő látomások, illetve a megjelenő szörnyek/démonok is sokkal hátborzongatóbbra sikerültek (Voleth Meirtől a hideg futkosott a hátamon). Ebben az apokaliptikus hangulatban derül fény Nilfgaard vezetőjének kilétére, és egyre fontosabbá válik a tény, hogy Ciri ereiben ősi vér folyik, továbbá megtudhatjuk, hogy közeleg a „Vadászat”. Egyszóval egyre inkább kiéleződik a háborús helyzet.

Vesemir (Kim Bodnia), Geralt (Henry Cavill) és Ciri (Freya Allan) (balról jobbra)

A második évadra általában jellemző, hogy a sok cselekményszál ellenére ezek sokkal jobban összeállnak egy egésszé. Az új évad nem lett sem jobb, sem rosszabb, inkább csak más. Eltérő logika alapján építi a cselekményt és a karaktereit is, kicsit más hangulatot is teremt, de ahogy az első, úgy a hibái ellenére az új évad is élvezhetőre sikerült. Tehát, amennyiben elkezdtük két éve a sorozatot, mindenképpen nézzük tovább, mert a Vaják fantáziavilága ezúttal is könnyedén magával ragad majd minket, és reménytelenül hosszú időnek fog tűnni, amíg megérkezik a folytatás…

Fotók: Imdb

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]