Legendák búcsúja

Február 4-17. között a svédországi Aréban rendezik az alpesi sízők világbajnokságát. A vb a sportág két legendája, Lindsey Vonn és Aksel Lund Svindal számára is a búcsút jelenti. Cikkünkben megemlékezünk a két síző fantasztikus győzelmekkel, súlyos sérülésekkel és nagy visszatérésekkel tarkított pályafutásáról.

Az alpesi sí történelmének két ikonikus alakja, Lindsey Vonn és Aksel Lund Svindal számára már véget ért a világbajnokság, ami egyben nagyszerű pályafutásuk végét is jelenti. Mindketten világbajnoki éremmel búcsúztak. Vonn utolsó versenyén bronzérmet szerzett lesiklásban, Svindal ugyanebben a számban ezüstéremmel a nyakában köszönt el szeretett sportjától. A két bajnok életútja az évek során szorosan összekapcsolódott, pályafutásuk rengeteg hasonló történetet hordoz magában. Mindketten páratlan sikereket értek el, és megdönthetetlennek tűnő rekordokat hajszoltak. Ugyanakkor a sportágban oly gyakori csúnya bukások sem kerülték el őket, rendszeresen súlyos sérülésekből kellett visszatérniük, s bebizonyítaniuk, hogy a legnagyobb bajnokok a legnehezebb helyzetből is képesek felállni. Testük már nem engedi meg, hogy tovább folytassák a síelést, talán szimbolikusnak is tekinthető, hogy a sportág utóbbi évtizedének két meghatározó alakja egyszerre fejezi be karrierjét.

Lindsey Vonn 2000-ben, 16 évesen debütált a világkupa-sorozatban. Első dobogójára négy évet kellett várnia, s 2004-ben kedvenc pályáján, a kanadai Lake Louisban első világkupa-győzelmét is megszerezte. A 2006-os torinói téli olimpiára már az amerikai csapat nagy reménységeként utazott. Ott azonban egy edzés során csúnyát bukott, s kórházba került. Sokat elárul Vonn küzdőszelleméről, hogy a nagy esés ellenére az olimpiai versenyeken rajthoz állt. Hősies tettével a nézők szimpátiáját elnyerte ugyan, dobogóra azonban nem tudott felállni.

2008 és 2010 között zsinórban háromszor nyerte meg az összetett világkupát. A rendkívüli sebességéről, s kockáztató stílusáról híres versenyzőt gyors számokban alig-alig lehetett megverni. A 2009-es világbajnokságon lesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban (Szuper-G) is győzni tudott. Talán kissé meglepő, hogy az „alpesi sí királynőjének” mindössze ez a két vb-győzelme van, mellette azért további hat világbajnoki éremmel rendelkezik. 2010-ben pályafutása megkoronázásaként a vancouveri téli olimpián a lesiklás olimpiai bajnoka lett, mellette Szuper-G-ben bronzérmet szerzett.

2011-ben nagyon közel állt hozzá, hogy egymás után negyedszer is az összetett világkupa élén végezzen. Vonn jó barátnőjével és nagy riválisával, a német Maria Riesch-sel csatázott a „nagy kristálygömbért”. Az amerikai a szezon során kisebb sérülés miatt kénytelen volt kihagyni pár versenyt, ennek ellenére maradt harcban a végső győzelemért. Az utolsó verseny előtt 3 pontos hátrányban állt Vonn, a rossz időjárás miatt azonban törölték a futamot, így nem maradt lehetősége ledolgozni minimális hátrányát.

A következő szezonban az amerikai visszavágott a vereségért. Több mint 500 pontos előnnyel húzta be az összetettet, az idény során 1980 pontot ért el, amely akkor rekordpontszámnak számított. Női versenyző addig soha nem szerzett ilyen sok pontot egy szezon alatt. Vonn egyedül amiatt bánkódott, hogy 20 pont hiányzott neki a 2000 pontos álomhatárhoz. Rekordja mindössze egy évig állt fent, 2013-ban a szlovén Tina Maze 2414 pontjával minden idők legsikeresebb szezonját produkálta. Maze egyeduralmában nagy szerepet játszott, hogy a 2012/13-as szezonban Vonn az előző évekhez képest gyengébb formát mutatott. Az amerikait betegségek is hátráltatták az idény során, az igazi dráma azonban a schladmingi világbajnokságon következett be. A szuperóriás-műlesiklás során Vonn hatalmasat bukott, melynek következtében mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, s keresztszalag-szakadást és sípcsonttörést szenvedett. Ezzel a sérüléssel kezdődött Vonn azóta is tartó kálváriája, melynek következtében idén a visszavonulás mellett döntött.

Vonn mindent megtett, hogy mihamarabb visszatérjen, a 2014-es téli olimpián mindenképp rajthoz akart állni. Talán túlságosan is erőltette a versenyzést, s a messze nem tökéletes állapotban lévő térdére újra rásérült, így végül lemaradt az olimpiáról.

Vonn azonban megszállottan hajszolta a győzelmeket, a feladás nem szerepelt a szótárában. Súlyos sérülése után visszatért, s újra versenyeket nyert. 2015-ben a hazai, Egyesült Államokban rendezett világbajnokságon bronzérmet szerzett, a 2015/16-os szezonban vezette az összetett világkupát is, s jó eséllyel begyűjthette volna ötödik nagy kristálygömbjét. Vonn azonban ismételten megsérült, s kénytelen volt idő előtt befejezni a szezont.

Az amerikai újra visszatért, az azonban érezhető volt, hogy az összetettért többé már nem tud harcba szállni. Rossz állapotban lévő térdeivel ugyanis esélytelenné vált a technikai számokban félelmetesen stabil honfitársnőjével, Mikaela Shiffrinnel szemben. Vonn számára így a rekordok megdöntésére került a hangsúly. 82 világkupa elsőségével sikeresen megdöntötte az osztrák Annemarie Moser-Pröll rekordját, s vált a legtöbb világkupa-győzelemmel rendelkező női sízővé. Nagy célja, a svéd klasszis, Ingemar Stenmark 86 világkupa-győzelmi rekordjának felülmúlása, azonban sérülései miatt nem sikerült. Vonn belátta, teste már nem bírja tovább a harcot, s ideje ezt az álmot elengedni.

Vonn a tavalyi olimpián még szerzett egy bronzérmet, s akkor úgy tűnt, az egész idei szezont végigcsinálja. Egy újabb sérülés azonban ezt megakadályozta, az amerikai klasszis pár hete bejelentette, a vb után befejezi pályafutását.

Az idei világbajnokság nem alakult ideálisan Vonn számára. Szuper-G-ben szokásos agresszív stílusában versenyzett, melynek hatalmas esés lett a következménye. Jól példázza az amerikai küzdeni tudását, hogy a csúnya bukás után felállt, mint tette azt pályafutása során oly sokszor. A pár nappal későbbi lesiklásra szokásos vakmerőségével állt ki, s zárt harmadikként karrierje utolsó versenyén.

Lindsey Vonn sportága kétségkívül egyik legnagyobb bajnoka. Folyamatos küzdelme a sérülésekkel, illetve depressziójával, amelyről nyíltan beszélt, azonban rányomta bélyegét pályafutásának utolsó éveire. A 34 éves klasszis búcsújával talán legnagyobb egyéniségét veszíti el a sísport. Vonn nemcsak kiemelkedő eredményeivel tette le névjegyét. Az amerikai az évek során a média kedvencévé vált, ami remek reklámot jelentett az alpesi sínek, hiszen Vonn neve a téli sportokban kevésbé járatosak számára is ismerősen csenghet. Médiaszereplései mellett fiatal sízők mentoraként is működött. Több versenytársa kiemelte, milyen sokat segített nekik Vonn a pályafutásuk kezdeti szakaszában.

Képtalálat a következőre: „lindsey vonn olympic champion”

Aksel Lund Svindal hasonlóan magas színvonalat képviselt a férfiak mezőnyében, mint Vonn a nőknél. A norvég versenyző két összetett világkupa-győzelme mellett két olimpiai bajnoki cím, öt vb-arany és kilenc szakági világkupa-győzelem tulajdonosának mondhatja magát. Ő volt az első férfi alpesi síző, aki egymás utáni négy világbajnokságról is éremmel tért haza.

A norvég egy évvel Lindsey Vonn bemutatkozása után, 2001-ben debütált a világkupában. Két évet kellett első dobogójára várnia, újabb két év után, 2005-ben első világkupa-győzelme is megszületett. A 2006/2007-es szezonban érte el első komolyabb sikerét, amikor pályafutása során először nyerte meg az összetett világkupát. A végső győzelemért hatalmas harcot vívott az osztrák klasszis, Benjamin Raich ellen. A világkupa-döntőn Svindal három futamot nyert zsinórban, így bizonyult jobbnak Raichnél.

Összetett világkupa-címét egy csúnya esés miatt nem tudta megvédeni. A Beaver Creek-i verseny edzésén bukott hatalmasat, s szenvedett kettős orrcsont-, valamint járomcsonttörést. A balesetben több fogát is elveszítette, ráadásul olyan mély vágásokat szerzett, amelyeket négyórás műtét során kellett összevarrni. Svindal több hétig feküdt kórházban, a szezon során többé már nem tudott rajthoz állni. Sportolói nagyságáról tanúskodik, hogy a következő, 2008/2009-es idényben, sérüléséből visszatérve ugyanezen a helyszínen lesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban is győzni tudott. Ebben az évadban ismét Raich ellen harcolt az összetettért, s ezúttal is a norvég bizonyult jobbnak. Svindal minden idők legkisebb különbségével, két ponttal lett másodszor is összetett bajnok.

2010-ben Vancouverben pályafutása újabb mérföldkövéhez érkezett. Szuperóriás-műlesiklásban olimpiai bajnoki címet nyert, lesiklásban ezüst-, óriás-műlesiklásban bronzérmet szerzett.

Kapcsolódó kép

2012-től kezdve folyamatosan harcban állt az összetett győzelemért. A sportág másik nagy egyénisége, az osztrák Marcel Hirscherrel szemben azonban rendre alulmaradt. A 2014-es téli olimpián pedig kissé váratlanul érem nélkül zárt.

A 2014/15-ös szezontól kezdve Svindal karrierjében is a sérülések játszották a főszerepet, 2015-ben csupán a világbajnokságon versenyzett. A következő idényben úgy tűnt, végleg visszatért, hiszen bámulatosan kezdte az évet, s magabiztosan vezette az összetett világkupát. A világ legveszélyesebb pályájának tartott kitzbüheli lejtőn azonban egy bukás következtében keresztszalag-szakadást szenvedett, hónapokra kidőlt, s véget kellett vetnie idényének. A következő szezonban ismét visszatért, s Pjongcsangban a téli olimpián lesiklásban aranyérmet nyert, ezzel azon kevés sízők közé csatlakozott, akik lesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban is olimpiai bajnoknak mondhatják magukat.

Svindal azonban folyamatosan különböző sérülésekkel bajlódott, melyek miatt kénytelen volt versenyeket kihagyni. Végül Vonnhoz hasonlóan a norvég is belátta, teste már alkalmatlan, hogy ilyen magas szinten versenyezzen, s pályafutása befejezése mellett döntött.

A világbajnokságon Svindal nagyszerű karrierjéhez méltóan búcsúzott. Lesiklásban honfitársa és jó barátja, Kjetil Jansrud mögött mindössze 2 századdal lemaradva második helyet szerzett. Világbajnoki ezüstéremmel ünnepelte pályafutása utolsó versenyét.

Lindsey Vonn és Aksel Lund Svindal személyében az alpesi sí két hatalmas legendája búcsúzik. Sikereik mellett nagyszerű sportolói magatartásról, s példaértékű küzdeni tudásról tettek tanúságot, mellyel fiatal sízők örök példaképeivé váltak.

Képek forrása: cbc.ca, kidskunst.info, startribune.com, tv2.no, nordic.businessinsider.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]