A téli olimpia első hetének legemlékezetesebb pillanatai

Túl vagyunk a 2018-as téli olimpia első hetén. Aki követte a versenyek alakulását, biztosan nem csalódott, hiszen megannyi izgalom, dráma és meglepetés született. Az első héten alighanem a „történelmet írt” kifejezés hangzott el a leggyakrabban. Szemezgessünk egy picit a legnagyobb pillanatokból!

A férfi sífutók 30 km-es síatlonja szokatlanul fordulatos versenyt hozott. A résztvevők klasszikus stílusban kezdték meg a távot, majd 15 km után lécet cseréltek, és szabad stílusban folytatták. A hosszútávú sífutó versenyeken gyakran elég lassan haladnak az események, és csak a hajrá hoz némi izgalmat. Ezúttal azonban teljesen másként történt! A későbbi győztes, Simen Hegstad Krüger számára pocsékul indult a verseny, rögtön a rajt után elesett, így úgy tűnt, kiszáll az éremért folytatott harcból. A verseny bizonyos szakaszán 40 másodperces hátrányban is volt az élen haladó bollyal szemben, amely a finn Niskanen vezérletével szokatlanul erős iramot ment. Féltávnál azonban váratlanul leálltak az élen haladók, így többek között Krügernek is lehetősége nyílt a felzárkózásra. A norvég nemcsak utolérte, hanem az utolsó körben le is hagyta az egész mezőnyt, s nevesebb és sokkal esélyesebb honfitársait, Martin Johnsrud Sundbyt és Hans Crister Holundot megelőzve aranyérmet szerzett.
A sífutóknál érdemes a váltóversenyekről is megemlékeznünk, hiszen ez mindig nagy presztízscsatát hoz a skandináv nemzetek között. A női versenyben a két nagy favorit, a norvégok és a svédek is nehéz helyzetbe kerültek. A svédeknél az első, a norvégoknál pedig a második váltótag szedett össze veszélyes hátrányt. Szerencséjükre azonban mindkét váltóban akadt friss olimpiai bajnok, aki megmentette a csapatát. A svédeknél a síatlon győztese, Charlotte Kalla, a norvégoknál a 10 km-en aranyérmet szerző, Ragnhild Haga dolgozta le csapata hátrányát. Így végül mégis a svéd–norvég páros között dőlt el a verseny.  A norvég Marit Björgen utolsó emberként lehajrázta Stina Nilssont, aki négy nappal korábban sprintben olimpiai aranyat szerzett a svédeknek. A sífutás nagyasszonya, Björgen a pályafutásának 13. olimpiai érmével utolérte honfitársát, Ole Einar Björndalent, így ők ketten büszkélkedhetnek a legtöbb téli olimpiai éremmel. S miután Björgen további számokban is rajthoz áll az idei ötkarikás játékokon, jó eséllyel a valaha volt legsikeresebb téli sportolóként utazhat haza.
A férfiak váltóversenye alatt sem unatkoztunk. Féltávnál ugyanis az orosz atléták csapata vezetett, akik a legjobb versenyzőik nélkül voltak kénytelenek rajthoz állni. A CAS (nemzetközi sportdöntőbizottság) hiába mentette fel a doppingbotrányba keveredett orosz válogatott magját, ők mégsem utazhattak Phjongcshangba. Ráadásul a legjobb versenyzőjüket, Sergey Ustiugovot a NOB annak ellenére tiltotta el mindenféle indoklás nélkül az olimpiától, hogy a világbajnok orosz sosem keveredett doppingügybe. A kényszerből megfiatalított oroszok a második embereknél 40 másodperccel is vezettek már. A címvédő svédek rögtön az elején elszálltak, és a norvégoknak is tetemes volt a hátrányuk. Harmadik emberként azonban az olimpia éremhalmozója, Krüger utolérte és le is szakította az oroszok harmadik váltótagját. A norvégok innentől fogva biztonságban érezhették magukat, hiszen a befutóemberük a szezont végig uraló Johannes Hösflot Klaebo volt. A mindössze 21 éves csodagyerek a sífutás legújabb szupersztárja, aki idén folyamatosan bizonyítja tehetségét. Játszi könnyedséggel, néha már szemtelenül lazán nyeri a versenyeit, hatalmas taktikai repertoárral rendelkezik, s végsebessége szinte verhetetlen.  Ezúttal sem okozott csalódást, így a norvégok – az oroszokat és a franciákat megelőzve – kínosan hosszú idő, 2002 után nyertek újra olimpiai aranyérmet váltóban.

sp-cross-a-20180219-870x626

Február 10-én kezdődött a férfi síugrók normál sáncos versenye, de csak 11-én fejeződött be. A síugróknak nemcsak egymással, hanem a rossz időjárással is meg kellett küzdeniük. Az erős szél miatt a versenyzőknek folyamatosan várniuk kellett. A négyszeres olimpiai bajnok Simon Ammant négyszer küldték vissza a beülőről, és több mint 10 percig kellett fagyoskodnia a mínusz 10 fokban. Az idegtépő krimit végül Andreas Wellinger nyerte, akitől a német közönség már évek óta várta az áttörést. A fiatal bajor két norvégot, Johann Andre Forfangot és Robert Johanssont előzte meg. Wellinger nagy sáncon is remekül teljesített, a címvédő Kamil Stoch azonban ezúttal jobbnak bizonyult nála. A lengyelek nagy kedvence, akiért szurkolói a világ végére is képesek elutazni, normál sáncon épphogy csak lemaradt a dobogóról, nagy sáncon azonban karrierje harmadik olimpiai aranyát szerezte meg. Johansson pedig, akit kackiás bajusza miatt Pierre de Coubertin báróval is összehasonlítottak, megismételte a kisebbik sáncon elért eredményét, és újra bronzérmet szerzett.119327_G08_W01

A snowboard szerelmesei történelmi pillanatokat élhettek át. Férfi félcsőben Shaun White a harmadik olimpiai aranyérmét szerezte, amire korábban még senki sem volt képes ebben az extrém sportágban. Az amerikaiak szupersztárja négy éve lemaradt a dobogóról, idén azonban bizonyította, trükkjei utánozhatatlanok, s ha nem hibázik, verhetetlen.           Férfi slopestyle-ban a mindössze 17 éves Redmond Gerrard szerezte meg az aranyérmet. Ezzel ő lett az első 2000 után született olimpiai bajnok. Az amerikai első két körét elrontotta, utolsóra azonban fantasztikusat ment, így rögtön az élre ugrott. Gerrard meglepő felkészülést választott. Állítólag egész éjszaka sorozatokat nézett, s miután reggel elaludt, alig ért oda a versenyre. Gerrard mögött két kanadai, Max Parrot és Mark McMorris végzett. Utóbbi éremszerzése azért is lenyűgöző, mert tavaly márciusban még az intenzív osztályon ápolták, amikor is egy snowboardbaleset után életmentő műtéteket hajtottak végre rajta. Bal karja, állkapcsa és medencéje is eltörött, lépe megrepedt, tüdeje összeomlott. Sokáig az sem tűnt biztosnak, hogy életben marad. McMorris azonban felépült, és kevesebb mint egy évvel a balesete után olimpiai dobogóra állhatott.

A téli olimpia egyik legnagyobb drámáját hozta a férfi szánkóverseny. A sportág legendája, Felix Loch azért harcolt, hogy zsinórban harmadszor győzedelmeskedjen az ötkarikás játékokon, s ő legyen az első négyszeres olimpiai bajnok szánkós. Az utolsó futamig úgy tűnt, sikerül történelmet írnia, ám negyedik futamában váratlanul rontott a német, így még a dobogóról is lecsúszott, és végül csak az 5. lett. Az olimpia eddigi legmegrázóbb pillanatai közé tartozott, amikor Loch édesapja, aki egyben a német válogatott vezetőedzője, zokogó fiát vigasztalta. Loch hibáját kihasználva, végül nagy meglepetésre az osztrák David Gleirscher győzött.

Az olimpia legmeghatóbb pillanata alighanem az Aljona Savchenko-Bruno Massot pároshoz fűződik. A műkorcsolyázók páros versenyében diadalmaskodó németek világcsúcspontszámot érő, tökéletes kűrjükkel a negyedik helyről értek fel a dobogó legmagasabb fokára. Aljona Savchenkonak ötödik próbálkozására sikerült a csúcsra jutnia. Az ukrán származású hölgy hiába mondhatta magát ötszörös világbajnoknak korábbi partnerével, Robin Szolkowyval, az olimpián csak a bronzéremre futotta. A 2014-es téli olimpia után Szolkowy a visszavonulás mellett döntött, Savchenko azonban továbbra sem adta fel álmát. Új partnert keresett, akit a francia Bruno Massot személyében meg is talált. Egy banális történet miatt Savchenko majdnem örökre elbúcsúzhatott az olimpiai álmától.  A honosított Massotnak ugyanis csak utolsó próbálkozásra sikerült letennie a német állampolgársági vizsgát.
A fiú a rövid program során rontott, így úgy tűnt, Savchenko ismét csak a bronzéremért harcolhat. A világbajnok kínaiak ugyanis hat ponttal előzték meg a németeket a kűr előtt, ami korcsolyában jelentős különbségnek számít. A páros azonban élete kűrjét futotta. Mély átéléssel, egymással teljesen szinkronban korcsolyáztak, szinte megállt az idő. Tökéletesen kivitelezett ugrásokkal, lenyűgöző emelésekkel nemcsak a közönséget, hanem a zsűrit is megbabonázták. Olyan magas pontszámot kaptak, mint páros műkorcsolyában még soha senki. A verseny után percekig zokogó Aljona Savchenko 34 évesen ezzel az olimpiai aranyéremmel koronázta meg az eddig is csodálatos pályafutását.

Képtalálat a következőre: „aliona savchenko bruno massot”

A női szuperóriás-műlesiklás (szuper-G) az olimpia eddigi legnagyobb meglepetését és legizgalmasabb versenyét hozta. A címvédő Anna Veith (korábban: Fenninger), aki az utóbbi években súlyos sérülésekkel bajlódott, szinte ismét olimpiai bajnoknak érezhette magát, hiszen a legjobbak már mind lejöttek, amikor a 26-os rajtszámmal Ester Ledecka a létező legkisebb különbséggel, egyetlen század másodperccel megelőzte az osztrákot. Célba érkezése után Ledecka azt hitte, az időmérő berendezés romlott el, percekbe telt, mire felfogta, ezt a versenyt tényleg ő nyerte. Az egyáltalán nem meglepetés, hogy a cseh lány olimpiai aranyéremmel utazhat haza. A szenzációt az okozta, hogy Ledecka nem alpesi síben, hanem snowboardban számít favoritnak. Már azzal nagy feltűnést keltett, hogy két különböző sportágban áll rajthoz az olimpián. Ezek után kíváncsian várjuk, vajon a fő számában, a snowboardban is diadalmaskodni tud-e. A bronzéremről szintén egyetlen pici század döntött. A liechtensteini Tina Weirather ennyivel előzte meg a Ledeckánál sokkal esélyesebb(nek tűnő) svájci Lara Gutot, aki pályafutása során már megszokhatta, hogy ilyen kis különbséggel marad le a dobogóról.

A biatlonosok számára már az első héten lezajlottak az egyéni versenyek. A legizgalmasabb csatát a férfi tömegrajtos okozta, ahol célfotó döntött a végső sorrendről. Az üldözéses versenyt megnyerő Martin Fourcade a szám világbajnoki címvédőjével, a német Simon Schempp-pel csatázott a győzelemért. Az utolsó méterekig a francia állt jobban, ám Schempp annyira gyorsan érkezett a végén, hogy Fourcade azt hitte, elveszítette a versenyt, s botját dühösen csapta földhöz. A franciát kísértette a múlt emléke, négy évvel ezelőtt hasonló körülmények között, szintén célfotóval maradt alul az akkori nagy riválisával, Emil Hegle Svendsennel szemben. Ezúttal azonban Fourcadenak sikerült jobban betolnia a lécét, így megszerezte a második egyéni aranyérmét is Phjongcshangban. A bronzéremről is a sprintbefutó döntött. Svendsen két németet, Lessert és Dollt utasította maga mögé.

A téli olimpiák történetének 1000. aranyérmét a férfiműkorcsolya-verseny győztese, Juzuru Hanyu szerezte meg. A fiatal japán címvédő, aki hazája legnépszerűbb sportolója, korcsolyatudásán kívül a Micimackó iránti rajongásáról híres. Szurkolói plüssmackók tucatjait dobálják a jégre, s Hanyu külön szobát tart fent a Micimackó-gyűjteményének.

Képtalálat a következőre: „yuzuru hanyu winnie the pooh”

Minket, magyarokat természetesen a short track versenyek érdekeltek a leginkább, ahol komoly esélyekkel indultunk. Férfi 1500 méteren rögtön össze is jött a pontszerzés: a szokatlanul nagy, kilencfős döntőben Liu Shaolin Sándor 5. helyen végzett. Szombaton két magyar versenyző is döntőt futhatott, ami páratlan teljesítmény honfitársainktól. Jászapáti Petra 1500-on fantasztikusan versenyzett, végig higgadt és okos tudott maradni. Megérdemelt, pontszerző 6. helyezést ért el. Liu Shaolin Sándor 1000 méteren magabiztosan jutott a döntőbe. Ott azonban a rajt után hátra került, így kockáztatnia kellett az éremért. Sajnos Sanyinak ezúttal nem sikerült a tiszta előzés, az egyik kanyarban mindkét koreait kisodorta, ezért kizárták. A váltóversenyek elődöntőit is az első héten rendezték. A lányok nagyon nehéz sorsolást kaptak, s ezúttal a futamban sem állt mellénk a szerencse, így február 20-án, kedden a B döntőben a pontszerzésért harcolhatunk. Férfi váltónk azonban a négycsapatos A döntőbe jutott, amelyben mindössze egy váltót kellene megelőznünk az éremszerzéshez.  Csütörtökön kerül sor a versenyre,  szurkoljunk együtt!

Képek forrása: korkep.sk, japantimes.co.jp, fis-ski.com, wsj.com, newstucson.com,kagstv.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]