Sportesemény, kicsit másképp: mire jó a sportönkéntesség?

November 18-21. között a megújult debreceni Főnix Arénában rendezik a rövidpályás gyorskorcsolyázók Olimpiai Kvalifikációs Világkupáját, amelyre péntekig még lehet önkéntesnek jelentkezni. Kapcsolatépítés, buli, szakmai gyakorlat – nem csak sportszervezőknek: több különböző szakmai terület és első téli olimpiai bajnokaink várják a segítő szándékú érdeklődőket.

Suhaj Lilla, az ELTE elsőéves sportszervező szakos hallgatója először a 2017-es FINA Vizes Világbajnokságon, mindössze 15 évesen végzett önkéntes munkát. Az édesanyja hathatós segítségére volt szüksége, mert a szervezők csak 16 éven felüliek jelentkezését fogadták. Végül azzal a feltétellel engedélyezték jelentkezését, ha édesanyja is vele tart, együtt költöznek be a szervezők által biztosított szállásra. Azóta anya és lánya együtt segítették számos sportesemény szervezőbizottságát, korcsolyaversenyeken a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség és önkéntességgel foglalkozó szakmai partnere, a Willing – NLV egyesület egyaránt kiemelten számít rájuk a csapatban, így a novemberi Olimpiai Kvalifikációs Rövidpályás Világkupán is. 

„Nekem egyfajta kiteljesedést jelent az önkéntesség, amely során próbára tehetem képességeimet, fejlődhetek, tanulhatok – a saját félelmeimmel állít szembe. Arra ösztönöz, hogy a felmerülő problémákat átgondoljam és a lehető legjobban megoldjam. Kiszakadok a mókuskerékből, azzal foglalkozom, amit szeretek, és teszem mindezt olyan emberek környezetében, akik szeretnek és megbecsülik munkámat” – mondta el Suhaj Lilla arról, hogy miért szeret sporteseményeken önkénteskedni.

Sokak számára az önkéntes munka egyet jelent az ingyen munkával, és többen is negatívan gondolnak rá, ám a valóságban értékes tapasztalatokat, tudást és szakmai kapcsolatokat lehet szerezni.

„Több éve segítem a dr. Kamuti Jenő elnöklésével működő Magyar Fair Play Bizottság munkáját, amelynek hazai, operatív ügyeit Deregán Gábor viszi vállán. Rendszeresen részt veszek a díjátadóikon, és nemrég felmerült, hogy a közeljövőben komolyabban is számítanának a munkámra. Olyan eseményekre is eljutok általuk, amelyekre egyébként nem lenne lehetőségem, vagy nem is biztos, hogy tudnék róluk” – mesélte.

Deregán Gábornak, a Magyar Fair Play Bizottság főtitkárának fő profilja a nemzetközi kapcsolatok ápolása, Magyarországon működő nagykövetségekkel dolgozik együtt és sportesemények protokollmenedzsmentjében is részt vesz, így a debreceni olimpiai kvalifikációs világkupa szervezőbizottságának is tagja, hiszen már sok éve szervezi a magyarországi nagykövetek és hazánkba látogató élsportolók találkozását magyar rendezésű nemzetközi korcsolyaversenyeken is.

„A protokollcsapat önkéntesei fogadják a vendégeket és kísérik őket a VIP részlegre. Segítik a hazai és nemzetközi sportdiplomáciai, politikai elit akkreditációs folyamatát, és tájékoztatják őket az esemény menetéről. Arról is informálják a meghívottakat, hogy az ő nemzetük sportolói hogyan állnak a versenyben, milyen eredményekre lehet számítani tőlük. A protokollcsapat feladata segíteni a vendégeket abban is, hogy bemutassa őket más VIP vendégeknek, hogy ők is tudjanak kapcsolatokat építeni, a későbbiekben együttműködni – hiszen a sportesemények fontos találkozási pontok számukra is ebből a szempontból” – említett néhányat a sportesemények protokollcsapatának feladatai közül Deregán Gábor, aki az ELTE sportszervező alapszakos hallgatóinak többször tartott már külsős előadóként órát sportesemények protokollmenedzsmentjéről.

„Az olyan nagy jelentőségű rendezvényekre, mint amilyen a novemberi Rövidpályás Gyorskorcsolya Olimpiai Kvalifikációs Világkupa is lesz, a korábbi versenyzőkön, sportvezetőkön kívül üzletemberek, vállalkozók, a hazai politikai elit is ki szokott látogatni. Ez alkalommal valószínűleg ott lesz Debrecenben például a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián, és más MOB-tisztségviselők mellett az EMMI vezetősége, így Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, hiszen a téli olimpiai szereplés a tét az ország első téli olimpiai bajnokai számára” – tette hozzá.

Bukta Zsuzsanna, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának adjunktusa arról beszélt, hogy mivel a sport interdiszciplináris szakterület, vagyis sok különböző szakmai területből áll össze, a sportönkéntesség nem csak sportszervező hallgatóknak jó szakmai tapasztalatszerzésre, tanulásra és kapcsolatépítésre.

„A sportesemények háttere olyan területeket érint, amilyenekkel az adott szakmában munkahelyen is találkozhat később a hallgató, diák. Ezeket a sport segítségével jó hangulatú rendezvényeken, lazább körülmények között tapasztalhatják ki a fiatalok, ahol, ha véletlenül hibáznak is, nem feltétlenül lesz olyan súlyos következménye, mint ha már a munkahelyükön tennék ugyanezt, élesben. Ezeket az élethelyzeteket ki lehet próbálni, ami nagyon hasznos: az önkéntesség egy önfejlesztő folyamat, informális tanulási módszer. Tulajdonképpen egy próbaüzem arra, hogy mi vár ránk később az életben, a munka világában, akkor már sokkal szigorúbb, merevebb rendszerben” – magyarázta az oktató. Mindemellett pedig hatalmas élmény, barátságok, szerelmek is születnek, olyan hangulatban telik el egy-egy ilyen rendezvény, ami minden fiatalnak jó érzés, sokat tud számukra adni.”

A debreceni Rövidpályás Gyorskorcsolya Olimpiai Kvalifikációs Világkupa önkéntes programjára az alábbi linken lehet jelentkezni, média; versenyszervezés; létesítmény, üzemeltetés; protokoll és orvosi ellátás, dopping területekre.

Étkezést a szervezőbizottság biztosít, és korlátozott számban szállás is elérhető.

További információk az alábbi linken érhetőek el.

Képek forrása: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]