Az ELTE új elérhető adatbázisai

2018-ban több új adatbázissal bővült az ELTE eddig is színes online adatbázisforrása az Egyetemi Könyvtárnak köszönhetően. Az új adatbázisforrások, mint az Academic Search Ultimate, a L’Harmattan Digitális Adatbázisa, a Wiley Online Library, valamint a ProQuest két új gyűjteménye elérhető az ELTE összes polgára számára.

Az adatbázisokon keresztül több millió tanulmány elérhető, a tudományterületek széles skáláját ölelik fel a digitális gyűjtemények. A legtöbb felületen idegen nyelvű, elsősorban angol nyelvű források találhatók, de az idei évben a L’Harmattan Digitiális Adatbázisának köszönhetően a magyar nyelvű források között is böngészhetnek az érdeklődők.

Az ELTE polgárai számára nyitott, az EBSCO felületén keresztül megközelíthető Academic Search Ultimate egy olyan online adatbázis, melynek segítségével folyóiratokban megjelent tudományos cikkek érhetőek el. A gyűjtemény multidiszciplináris, a humán és reáltudományok iránt érdeklődők egyaránt találnak megfelelő forrásokat. A gyűjteményben az antropológiával, a pszichológiával, a vallással és filozófiával, az etnikai és multikulturális tanulmányokkal, a történelemmel, a jogtudománnyal, valamint a biológiával, a csillagászattal, a földrajzzal, a fizikával, a geológiával, a matematikával foglalkozó tanulmányok egyaránt megtalálhatóak. Az itt rendelkezésre álló cikkek teljes szöveggel elérhetőek és letölthetőek. Az adatbázis különlegessége, hogy nem csupán tudományos folyóiratokhoz nyújt hozzáférést, hanem magazinok, valamint közel 67 000 videó is elérhető a felületen keresztül. Az itt megtalálható tartalmak jelentős része angol nyelvű.

A L’Harmattan Könyvkiadó Digitális Adatbázisa – ellentétben az Academic Search Ultimate gyűjteményével – magyar nyelvű szakszövegeket tartalmaz. A L’Harmattan Kiadó elsősorban kortárs irodalommal, humán és társadalomtudományokkal, valamint vallástudománnyal foglalkozó munkákat ad ki. Az online adatbázisuk is hasonló műfajok, tudományterületek forrásait tartalmazza, ezáltal a gyűjtemény szakmailag igényes, elsősorban humán tudományokra fókuszáló munkákat tesz elérhetővé. Az adatbázisban megtalálható tanulmányok, szakmunkák, tankönyvek és források a tudományterületek széles bázisát ölelik fel, mint például a filozófia, az irodalomtudomány, a pszichológia, a néprajztudomány, a társadalomtörténet és a történelemtudomány. Az adatbázis felülete könnyen kezelhető, szerzőkre, címekre, kulcsszavakra is lehet keresni, valamint egyszerűen, tudományterületenként is tudtok böngészni az online adatbázisban.

2

A Wiley Online Library a világ egyik legnagyobb, jelenleg is elérhető online gyűjteménye. Az adatbázis az 1997-től, közel 1500 folyóiratban megjelent tanulmányokat fogja össze. A gyűjteményben egyaránt megtalálhatóak a bölcsészet-, az orvos-, a természet- és a társadalomtudományokkal foglalkozó cikkek, tudományos igényű publikációk. A megjelent munkákat több mint 20 éve gyűjtő online adatbázisban jelenleg közel 6 millió tanulmány érhető el. A felhasználói felület könnyen kezelhető, címek, szerzők, tanulmánycímek alapján lehet keresni, a kilistázott cikkek ábécé sorrendbe rendezhetőek. A szolgáltató által összeállított angol nyelvű leírás röviden összefoglalja, hogy a felhasználók milyen funkciókat érhetnek el a felületen, valamint azt is, hogy hogyan használhatják a gyakorlatban a gyűjteményt.

Az ELTE polgárai számára elérhető két új ProQuest adatbázis is, a ProQuest Central, valamint a ProQuest SciTech Collection. Az adatbázisok 18 000 folyóirat teljes szövegű anyagát, valamint 24 000 folyóirat bibliográfiai adatait tartalmazzák. Ezenkívül a felületen keresztül elérhető jelentős mennyiségű konferenciaanyag és műhelytanulmány, valamint a ProQuest Dissertations & Theses Global, a diplomamunkák és a disszertációk aktuálisan egyik legnagyobb fellelhető gyűjteménye.

Az itt felsorolt adatbázisokon kívül az ELTE több előfizetett és tesztelhető adatbázissal rendelkezik, melyek az Egyetemi Könyvtár honlapján összegyűjtve megtalálhatóak. Az Egyetem elérhetővé teszi olyan folyóiratok megtekintését és használatát, mint a Cambridge University Press, a De Gruyter Journals kiadványai, valamint az egyik legnagyobb gyűjtemény, a JSTOR is elérhető.

A felsorolt adatbázisok az ELTE IP területeken, valamint az ELTE összes polgára számára Shibboleth-hozzáféréssel elérhetőek. Az adatbázisok otthoni elérése is lehetséges, a távoli eléréshez az ELTE hallgató vagy dolgozó ceasar- és Neptun-azonosítója szükséges. Az otthoni hozzáférés igénylésével kapcsolatban részletes információ itt olvasható.

Forrás: elte.hu

Képek forrása: Google

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]