Van másik! Mert a korcsolyázólányok lecserélhetőek?

Az olimpiai bajnok Alina Zagitova győzelmét hozta a nők versenye a Japánban rendezett műkorcsolya-világbajnokságon. A sportág fejlődése szempontjából azonban talán még fontosabb esemény, hogy a második helyezett kazah Elizabeta Tursynbayeva felnőtt női versenyen elsőként hajtott végre sikeres négyfordulatos ugrást. Mindkét lány sikere mögött a korcsolyavilág egyik legmegosztóbb alakja, Eteri Tutberidze áll.

Rendkívül izgalmas versenyt hozott a női műkorcsolyázók viadala az idei világbajnokságon. A szezon alapján úgy tűnt, megdőlhet az orosz dominancia. A japánok idén berobbant fiatal üstököse, Rika Kihira számított a legnagyobb favoritnak. Kihira azonban elrontotta rövid programját, s kűrjét sem sikerült hibátlanul bemutatnia, így végül kicsivel ugyan, de még a dobogóról is lemaradt. Az olimpiai bajnok Alina Zagitova ellenben hibátlanul teljesítette mindkét programját, s pályafutása során először lett világbajnok. Mögötte meglepetésre a kazah Elizabet Tursynbayeva végzett a második helyen, aki történelmet írt azzal, hogy felnőtt világversenyen nőként elsőként hajtott végre sikeres négyfordulatos ugrást. Zagitovát és Tursynbayevát egyaránt az utóbbi évek legsikeresebb edzője, Eteri Tutberidze készíti fel. A bronzérmet is egy korábbi Tutberidze-tanítvány, az edzőnővel májusban viharos körülmények között szakító Evgenia Medvedeva szerezte meg.

Elizabet Tursynbayeva (silver), Alina Zagitova (gold), and Evgenia Medvedeva (bronze) at the 2019 World Figure Skating Championships in Japan. March 22, 2019

A VB érmesei: Tursynbayeva (ezüst), Zagitova (arany), Medvedeva (bronz)

Eteri Tutberidze kétségkívül a legsikeresebb edzők közé tartozik. Évről évre neveli ki a női bajnokokat, az elmúlt szezonokban domináló korcsolyázónők rendre az ő kezei közül kerültek ki. Személye ugyanakkor rendkívül megosztó. Tutberidze futószalagon gyártja az újabb és újabb kitűnő versenyzőket, a lányok többsége azonban már 18 éves korára kiég vagy lecserélődik. Medvedeva távozása, amely hatalmas hullámokat kavart az orosz sajtóban, ráadásul tovább fokozta a feszültséget Tutberidze személye és módszerei körül.

Tutberidze sikertörténete 2014-ben kezdődött. Tanítványa, Julia Lipnitskaia, 15 évesen minden idők legfiatalabb Európa bajnoka lett, majd pár hónappal később a Sochi téli olimpia közönségkedvencévé vált. Csapatban aranyérmet szerzett, egyéniben ugyan hibázott, így nem sikerült dobogóra állnia, nevét azonban az egész világ megismerte. Vele együtt Tutberidze neve is bekerült a köztudatba. Azt azonban akkor még nem lehetett tudni, hogy Lipnitskaia csodás szereplése a Tutberidze-éra, s az erős orosz dominancia kezdetét jelenti. Lipnitskaia amilyen hirtelen tűnt fel, olyan hamar le is áldozott csillaga. A következő szezonban már nem tudta beverekedni magát az orosz csapatba. Jól jellemzi az edzőnő és tanítványai kapcsolatát, hogy állítólag idény közben Lipnitskaia folyamatosan sérelmezte, hogy Tutberidze nagyobb figyelmet szentelt a még fiatalabb, még tehetségesebbnek tűnő, junior korú Evgenia Medvedevának. Lipnitskaia gyenge szezonja után búcsút intett Tutberidzének. A szakítás után többen megkérdőjelezték az edzőnő módszereit. Főleg miután kiderült, hogy Lipnitskaia évek óta anorexiával küzdött, ami hamarosan pályafutása befejezésére késztette.

Kapcsolódó kép

Tutberidze és Lipnitskaia.

Tutberidze felemelkedését igazából nem Lipnitskaia, hanem Evgenia Medvedeva jelentette. Az edzőnő számításai beváltak, s Medvedeva junior sikerei után a felnőtt mezőnyben két éven át verhetetlennek bizonyult. Medvedeva művészi programjaival a korcsolyasport egyik legnagyobb alakjává nőtte ki magát, amelyben Tutberidzének vitathatatlan érdemei vannak. Sorsát azonban ő sem kerülhette el, megjelent egy fiatalabb rivális. Alina Zagitova ráadásul Medvedeva szempontjából a legrosszabbkor, pont az olimpia évében tűnt fel. Medvedevát sérülés is hátráltatta a szezon során, így vereséget szenvedett az olimpián, be kellett érnie az ezüstéremmel. Tutberidze ugyanakkor a csúcson érezhette magát, hiszen tanítványai az első két pozíciót foglalták el. A felhőtlen öröm azonban elmaradt. Sokan kissé csalódva fogadták, hogy Zagitova a győztes Tutberidze-tanítvány, és nem Medvedeva. Néha már-már úgy tűnt, maga az edzőnő sem volt maradéktalanul elégedett. Mintha ő is inkább Medvedeva győzelmét szerette volna látni. Az akkor 18 éves Medvedeva mindezt másképp látta, szerinte Tutberidze 3 évvel fiatalabb honfitársnőjét favorizálta. A szezon végén mindenkit sokként ért a hír, hogy Medvedeva befejezi közös munkáját Tutberidzével, és a kanadai Brian Orserrel folytatja. Orser szintén a legjelentősebb edzők közé tartozik, a férfiak olimpiai bajnokát, Juzuru Hanyut és az olimpiai bronzérmes, azóta már visszavonult Javier Fernandezt is ő készítette fel, de korábban Juna Kimet is a női műkorcsolya olimpiai bajnoki címéig vezette. Az edzőváltás maga talán még nem tűnhet annyira szokatlannak. Az orosz műkorcsolyázók azonban egytől egyig Oroszországban készülnek, ezért különösen bátor lépés volt Medvedevától, hogy Kanadába ment. Ugyan az idei szezonja világbajnoki bronzérme ellenére is távol állt az orosz korábbi éveitől, könnyen lehet, hogy Medvedeva az egyetlen jó megoldást választotta. Tutberidze mellett valószínűleg eltűnne fiatalabb riválisai mögött, Kanadában azonban új módszerekkel a 2022-es pekingi téli olimpiát tűzte ki célul. Az elválás nem alakult békésen. Tutberidze sajtónak adott nyilatkozatában gyerekesnek nevezte Medvedevát. Az edzőnő állítása szerint korábbi tanítványa olimpiai veresége után azzal támadta, hogy miért nem tartotta Zagitovát még egy évig a juniorok között. Medvedeva ezt a vádat tagadta. Az orosz korcsolyázónőt döntése miatt rengetegen kritizálták, sokan még hazaárulással is vádolták, pedig az komolyan soha nem került szóba, hogy Medvedeva nem orosz színekben folytatná pályafutását. A kritikák ugyanakkor Tutberidzét sem kerülték el. Sokan Medvedeva pártját fogták, s Tutberidze üzengetéseit erősen kritizálták. Az edzőnő felkészültségét többen megkérdőjelezték, mondván, csupán fiatal lányokat tud felkészíteni, akiknek testi felépítésükből adódóan jobban mennek a nehéz ugrások.

Kapcsolódó kép

Zagitova, Tutberidze és Medvedeva az olimpiai verseny után.

 

A feszültséget az egész szezonban érezni lehetett. Medvedeva szenvedett, sem a Grand Prix-döntőre, sem az Európa bajnokságra nem sikerült kijutnia. Tutberidze első számúvá vált versenyzője, Zagitova azonban szintén formán kívül korcsolyázott. Az orosz bajnokságban dobogóra sem állhatott, a Grand Prix-döntőn Kihira mögött csak második lett, az Európa bajnokságon pedig kellemetlen vereséget szenvedett honfitársnőjétől, a nem Tutberidzével készülő Sofia Samodurovától. Talán úgy tűnhet, az edzőnő kevesebb figyelmet szentelt Zagitovának. Medvedeva elvesztését nehezen dolgozta fel, ráadásul látószögébe már a legújabb orosz tehetségek kerültek, akik a juniorok mezőnyében taroltak, s könnyedén megugorják a négyfordulatos ugrásokat. Mindezek ellenére azzal, hogy a világbajnokságon végül Zagitova szerezte meg az aranyat Tutberidze másik tanítványa, a kazah Tursynbaeva előtt, nem lehet azt mondani, hogy az edzőnő a felnőtt mezőnyben elveszítette volna egyeduralmát. Bronzérmével azonban Medvedeva is elégedett lehetett, így talán kijelenthetjük, mindkét fél a helyzethez képest sikeresen kihúzta ezt az évet.

Zagitova sorsa szintén érdekes lehet. A még mindig csak 16 éves versenyző megnyert mindent, amit a sportágban lehet, így nyugodt szívvel vonulhat majd vissza. Kora alapján még hosszú évekig kápráztathatná el a világot korcsolyatudásával, mégis kérdéses, befér-e jövőre az orosz csapatba. A Tutberidze-csoport legújabb tehetségei ugyanis képesek négyfordulatos ugrásokra, s csak arra várnak, hogy elérjék azt a kort, amely a felnőtt versenyeken való induláshoz szükséges. Sokat elárul, hogy az idei orosz bajnokság során Tutberidze három junior korú versenyzője vitte el az első három helyet. Zagitova csak ötödik, Medvedeva hetedik helyen zárt. Úgy tűnik, Zagitovának is meg kell tanulnia a négyfordulatos ugrásokat, ha versenyben akar maradni a még nála is fiatalabb honfitársnőivel.

Az idei orosz bajnokság dobogója: Aleksandra Trusova (14), Anna Scherbakova (14), Alyona Kostornaya (15). Mindhárman a Tutberidze-csoportba tartoznak.

A négyfordulatos ugrások megjelenése a női korcsolyában alighanem új szintre emeli majd a sportágat. Tutberidze tanítványai éveken át uralhatják a női mezőnyt, az orosz edzőnőt pedig a korcsolyasport úttörőjeként emlegeti majd a történelem. Kérdéses azonban, mennyire tesz jót a sportágnak a bajnokok futószalagszerű kinevelése. S mennyire ártalmas, ha 17-18 éves lányok esélytelenül szállnak harcba kamasz riválisaikkal szemben. S akkor a korcsolyasport részeként járó mentális és fizikai megterhelésről, illetve éheztetésről még nem is beszéltünk. Érdekes lesz követni a sportágat a következő szezonokban, s kíváncsian figyelhetjük, hogy a jelenkor legnagyobbjai, mint Zagitova és Medvedeva, hogyan lesznek képesek felvenni a versenyt fiatalabb riválisaikkal.

Képek forrása: espn.com, meduza.io, healthplus.vn, zimbio.com, realnoevremya.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]