A snowboardos, akinek a trükkjeitől tátva marad a szátok

Bemutatjuk minden idők egyik legjobb extrém sportolóját, aki nemcsak snowboardon képes nagyszerű trükkökre, hanem gördeszkával a lábai alatt is. Az amerikai Shaun White az extrém sportok koronázott királyává vált Phjongcshangban.

Magyar idő szerint február 14-én hajnalban Shaun White minden idők legeredményesebb snowboardosává vált a téli olimpiai játékok történetében, amikor megszerezte pályafutása harmadik aranyérmét a félcsőben, kiszakadva ezzel a kétszeres olimpiai bajnokok sorából, ahova Jamie Anderson, Philipp Schoch, Seth Wescott, Vic Wild és a Dél-Koreában címet védő Pierre Vaultier tartozik.

White története azonban nem itt, hanem 1986. szeptember 3-án a napfényes San Diego városában kezdődik. Ősei között találunk ír és olasz családtagokat is, így ő maga is tökéletesen beleillik abba a kaliforniai sokszínűségbe, amellyel a helyi lakosok rendelkeznek. A fiatal White élete legnagyobb csatáját már egyéves kora előtt sikerrel megvívta, ugyanis két szívműtétet is végre kellett hajtani rajta, mielőtt elfújhatta volna az első gyertyáját a születésnapi tortáján.

Az alapokat már nagyon fiatalon megszerezte, s mindehhez tökéletes helyszínnek bizonyultak a San Bernardino-hegység lejtői Kaliforniában. Legnagyobb példaképe azonban nem a sí- és snowboardpályákról való, hanem a gördeszkaparkból. Tony Hawk mutatványait mindig is nagy ámulattal figyelte, mígnem tinédzserkorára már a mentora lett, és az ő szárnyai alatt lett profi gördeszkás 17 éves korára.

Már nagyon fiatalon sorra nyerte a versenyeket az amerikai titán, és ő lett az első ember, aki az olimpiával egyenértékűnek számító X Games-nek a nyári és a téli változatában is győzni tudott, sőt a téli X Games-en 2002–2013 között zsinórban tizenkét évig tudott érmet nyerni valamelyik versenyszámban.

Mivel már fiatalon minden tudása megvolt ahhoz, hogy komoly eredményeket érjen el akár a téli olimpián is, így már nagyon fiatalon, 19 évesen ott volt a 2006-os torinói játékokon, és ha már ott volt, egyből meg is nyerte az aranyérmet. Négy évvel később Vancouverben már senkit nem lepett meg a győzelme, az viszont annál inkább, hogy 2014-ben Szocsiban leszorult a dobogóról, és csak negyedik legjobb volt a félcsőben.

Hogy mennyire volt váratlan ez a veresége az amerikainak? Szocsi előtt két évvel járunk 2012-ben, a coloradói Aspen síparadicsomában. White ekkorra már tényleg verhetetlenné vált, az azelőtti két olimpia megnyerése mellett zsinórban négyszeres X Games-címvédőként január 19-én a történelemben először maximális 100 pontot kapott a csúszására, végleg beírva magát az extrém sportok történelemkönyvébe.

Szocsi csalódása után soha nem látott motivációval vetette bele magát ismét a munkába, melynek célja az volt, hogy Phjongcshangban visszakerüljön a csúcsra. Azonban a felkészülés hajrájában, kb. egy hónappal az olimpia előtt balesetet szenvedett a félcsőben, melynek következtében 62 öltéssel kellett összevarrni az arcán a bőrt. White azonban nem adta fel, és 97,7 ponttal megnyerte az aranyat Dél-Koreában is.

Győzelme az amerikaiak századik aranyérme volt a téli olimpiák történetében, úgy gondoljuk, jobb helyre nem is kerülhetett volna!

A kép forrása: AP

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]