82 nap a sivatagi golfpályán

Különleges kalandra vállalkozott a korábbi hongkongi rögbi játékos, Adam Rolston. A 28 éves férfi ütőhordójával, a dél-afrikai Ron Rutlanddal közösen körbegolfozta Mongóliát. A két férfi útja a Góbi-sivatagon, gleccsereken és sziklákon át vezetett. Végül 82 nap, 20093 ütés és 2011 km után érkeztek meg végső céljukhoz, az ország egyetlen golfklubjába, ahol rövid méregetés után Rolston lezárta a golftörténelem leghosszabb szakaszát (hole).

Az észak-ír származású, de Hongkong színeit erősítő korábbi rögbijátékos, Adam Rolston visszavonulása után új kihívásokra vágyott.  A szokatlan ötlet, miszerint a Góbi-sivatagot golfpályának használja, ütőhordója, Ron Rutland egy korábbi kalandja nyomán fogalmazódott meg benne. A 43 éves dél-afrikai férfi, aki amatőr szinten szintén rögbizett, korábban körbebiciklizte Afrikát, bejárva a kontinens összes országát. A két férfi Kenyában találkozott először, amikor Rolston karrierje végéhez közeledett. A férfit olyannyira lenyűgözték Rutland elbeszélései, hogy eldöntötte, mindenképpen szeretne vele egy közös kalandot. Végül nyolc hónap tervezés után elindultak Mongóliába, hogy gyalog járják körbe az országot, és elmondhassák, a világon nekik tartott a leghosszabb ideig a golflyukba juttatni a labdát. Választásuk Mongóliára az ország nagy kiterjedése és nomádsága miatt esett. A Góbi-sivatag miatt az ország gyéren lakott, nincsenek kerítések, így a két férfi rögtön meglátta benne a potenciális golfpályát.

Az út során rengeteg nehézséggel kellett megküzdeniük: már a kiinduló-állomáshoz való eljutás óriási bonyodalmakat okozott. A két kalandor Mongólia legmagasabb pontját, a kínai határhoz közeli Hujtun-csúcsot választotta bázisként.  Először egy rozoga dzsipben zötykölődtek, majd egy tevén szállították kézikocsijukat, végül lóháton érték el az alaptábort.

A különleges golfrekord során a párost a nehéz terep nem mindennapi kihívások elé állította. A Góbi-sivatagon, jeges vizeken, sziklás terepen és gleccsereken is átkeltek. A sivatagban a nagy hőség és a vízhiány is megnehezítette a dolgukat, fizikai állapotukat rendkívül megviselte a nehéz út. Rolstonnak a nyaka és a háta többször is begörcsölt, míg ütőhordója gyulladt csípővel húzta végig a nagyjából százkilós kézikocsit az egyenetlen talajon.

cikkfotó2

A rekordvadászok új barátra is szert tettek, ugyanis útjuk során csatlakozott hozzájuk egy mongol vadkutya. Miután erről a kutyafajtáról köztudott, hogy a farkasok elleni küzdelemből is győztesen kerülnek ki, a két férfi először egy kissé tartott az állattól. Ám hamar kiderült, az érdeklődő eb barátsággal érkezett a golfozókhoz. A végcél, Ulánbátor után UB-nek elnevezett kutya hűségesen kísérte a választott gazdáit, éjszakánként a sátruk mellett aludt, és végig őrizte a két férfit. Rolston megfogalmazása szerint UB tökéletesen szimbolizálta a gyönyörű ország nomád lelkét. A kutyát végül a Terelj Nemzeti Parkban egy kedves párnál hagyták.

cikkfotó1

Hőseink tradicionális mongol öltözetben érkeztek meg végül szeptember 16-án Ulánbátorba, ahol az utolsó ütésekre a barátok és családtagok mellett a helyiek közül is több százan voltak kíváncsiak. Rolston szerint egyébként a lakosok végig érdeklődve figyelték őket és szokatlan küldetésüket. Az emberek által gyéren lakott nomád országrészeken nagy feltűnést keltett két, a golflabdát elütő, majd követő férfi.

Az akciónak jótékonysági céljai is voltak: a rekordkísérlet során összegyűjtött pénzt a hátrányos helyzetű fiatalokat támogató Laureus Sport for Good és az afrikai sportért küzdő South-African Golf Development Board szervezetek között osztották szét.

A 82 napon át tartó, 20093 ütést és 2011 km-t magában foglaló különleges utazásnak egyébként saját honlapja és Facebook-oldala is van, amelyet a www.thelongesthole.com címen találhattok meg.

Forrás: theguardian.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]