Éjszakai sportágválasztó

Október 5-e az éjszakai sport napja volt, hiszen hatodik alkalommal rendezték meg az ELTE FIT Nightot, ahol a résztvevők este 5 órától 22 óráig rengeteg sportot próbálhattak ki.

DSC_0929Kevesebb mint egy hónappal az egyetemi sport napja után újabb nagy esemény került megrendezésre az ELTE Bogdánfy úti csarnokában. Aki aznap elhaladt az épület mellett, azt gondolhatta, hogy egy óriási koncert lehet odabent, közben pedig egy sportágválasztó fesztivál hangjai szűrödtek ki. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is a legnépszerűbb sportágak között volt a spinning, a zumba, a walking energy és a harcművészetek. A 45 perces próbaedzéseken ezek a helyek állandó magas létszámmal működtek.

DSC_0818

A cheerleadert is bárki kipróbálhatta

 

A BEAC szakosztályai is képviseltették magukat az eseményen. A cheerleadercsapat tagjai bárkit szívesen a magasba röpítettek, a funkcionális köredzések keretein belül a kettlebell, a TRX és a saját testsúlyos edzést próbálhatták ki a sportolni vágyók. Nagy volt az érdeklődés a 10 éves születésnapját néhány nappal ezelőtt ünneplő aerobik-szakosztály edzéseire is. Igaz, két nagyágyút vetettek be ennek érdekében: november 20-án Péntek Enikő már megizzasztotta a résztvevőket, Katus Attilát pedig senkinek nem kell bemutatni. Plusz motivációt adott a közös fotózkodási, illetve dedikálási lehetőség. Aki további relikviákat szeretett volna hazavinni, vásárolhatott magának Katus Attila által fémjelzett termékeket.

Olyan különleges sportok is helyet kaptak a teremben, mint a görgőkre helyezett országúti kerékpár, a kocsmákból és vidámparkokból ismert, az ütés erősségét mérő boxgép. Jelen volt a Magyar Ergométer Szövetség, ismertebb nevén az evezőpad. Aki két edzés között a biztonságra is figyelni szeretett volna, kipróbálhatta az elsősegélynyújtás alapjait – próbababával és defibrillátorral.

A polefitness nevű sportágban elsősorban nők mérik össze erejüket, azonban szép számmal akadtak férfi jelentkezők is, 15 perc már kifulladva, bőrkeményedésekkel és vízhólyagokkal a tenyerükön próbálták megúszni a bemutatóedzés további részét. A sérüléseken kívül – nem beszélve a fizikai megterhelésről, hiszen komoly karmunkát, egyensúlyt és térérzékelést kíván ez a sportág – messze jár a bárokban tapasztalható egzotikus rúdtánctól.

Aki elfáradt, s izmait pihentetni szerette volna, kipróbálhatta a stretchinget, a fitballt és a különféle nyújtóhengereket. Népszerűek voltak az élsportolók által alkalmazott egyensúlygyakorlatok is. Az egyensúlypad, a szörfdeszka és a testtartásjavító eszközökön mindig megpihent valaki. A terem közepén volt a nyugalom szigete, ahol le lehetett ülni beszélgetni és pihenni.201710untitled-033

A teremben volt egy hely, amely nem foglalt nagy helyet, de eszméit tekintve talán ez a sport volt a legnagyobb. A street workoutot a magyar Bartendaz csapat képviselete, amely több volt egy kültéri sport beltéri bemutatkozásánál. A mozgalom olyan nemes eszméket tűz ki célul, mint amilyenek a küzdősportokra jellemzőek. Alapjai a 2000-es évek Amerikájáig nyúlnak vissza. A klubot a  New Yorkban élő Hassan Yasin alapította 2003-ban. Célja, hogy az emberek – kiszakadva az edzőtermek világából – szabadtéren végezzenek különféle saját testsúlyos gyakorlatokat. A legjobb helyszín erre az utca, valamint a játszóterek és parkok korlátjai, mászókái, falai. A sport szépen lassan mozgalommá nőtte ki magát. Hassan célzottan járta barátaival a parkokat, hogy sajátos módszerével visszaszorítsa a bűnőzést a városában. A csapathoz azonban nem lehet „csak úgy” csatlakozni, egyfajta életmódváltás is kell hozzá, főleg mentális, világnézeti változás – ez a G.I.A.N.T.-nek nevezett gondolkodásmód. A mozaikszónak kétéretlmű jelentése van: az egyik, Growing Is A Noble Thing (vagyis a növekedés/fejlődés egy nemes dolog); a másik pedig az, hogy ez Hassannak (az alapítónak) a beceneve. Magyarországra 2013-ban érkezett. Radányi Norbert vette fel a kapcsolatot New Yorkkal, és alapította meg a hazai mozgalmat. Négy év alatt már több mint 50 aktív tagot számlál a klub. A népszerű hazai rapper, Young G is készített róluk egy számot. A Bartendaz csapatába bárki bekerülhet, csak elég motiváltnak és kitartónak kell lennie. Többet itt olvashattok róluk.

bartendaz

A Bartendaz csapata

Az idei sportéjszakával kapcsolatban a  kiváló szervezésről és a jó hangulatról tudunk beszámolni, reméljük, jövőre még többen kedvet kapnak nemcsak arra, hogy kipróbálják a sportokat, de hogy aktívan űzzék is azokat.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]