Svájc után, Feröer előtt

A világbajnoki selejtezősorozat utolsó előtti fordulójában, szombat este Bernd Storck együttese az eddig hibátlan csoportvezető és a vb-re már biztosan kijutó Svájccal próbálta felvenni a versenyt, sajnos igen csekély sikerrel. Mivel a mi kvalifikációs esélyeink már nullára redukálódtak, kedden a Groupama Arenában meg kell vernünk Feröert, hogy megőrizzük a harmadik helyünket, és legalább győzelemmel búcsúztassuk ezt a megint csalódást okozó vb-selejtezőt.

2013, Amszterdam: 8–1. 2017, Basel: 5–2. Mi a közös a két eseményben? Hogy nem tudunk jól teljesíteni egy nagyobb csapat ellen. Hogy a félidőben már eldőlt a végkimenetel. Hogy a játékosaink teljesen zavarba jönnek, és olyan bakikat vétenek, melyeknek végzetes következményei lesznek. Bernd Storck meccs előtti nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „nincs vesztenivalónk”, ami a matematika mai állását tekintve igaz, tekintve, hogy 14 ponttal követjük a csoportmásodik Portugáliát. Aztán nekivágtunk a 90 percnek egy fiatal támadósorral a kezdőben.

A gond nem is Pátkai Mátéval vagy Ugrai Rolanddal volt, hanem a teljesen zavarban lévő védekező szekciónkkal. 18 percig bírtuk a nyomást, aztán Guzmics hazagurította a labdát, melyet a megcsúszó Gulácsi nem tudott jól lekezelni, a szabad labdára Granit Xhaka csapott le, és szerezte meg ezzel a vezetést egy számunkra nagyon szégyenteljes szituációban. A 20. percben gyorsan jött a folytatás: Fabian Frei lövése Bese lábán irányt változtatott, és így lett a próbálkozás védhetetlen a már elmozduló Gulácsi számára. Két ilyen gólt kapni – 20 percen belül – sosem jó ómen.

 

forrás: skysports.com

forrás: skysports.com

A szélső védőink teljesítménye is elfogadhatatlan volt. Sok félénk passz, megannyi üresen hagyott svájci, akik örömmel éltek a tőlünk kapott lehetőségekkel. A 43. percben ilyen hiba miatt növekedett a hazaiak előnye: Steven Zuber a 16-oson kapta a labdát, kényelmesen kapura fordult, és kilőtte a hosszút. De egy ilyen védekezési hibára ezek után legalább figyelünk, ugye? A félidő tehát 3–0-val zárult, már minden kérdés megválaszolásra került a meccs kimenetelét illetően.

Aki lemaradt az első félidő Zuber-góljáról, nem kellett sokat várnia a következőre. Ott folytattuk, ahol abbahagytuk. Csupán 3 perccel a fordulást követően Zuber lövésébe csak belekapni tudott a balszerencsés Gulácsi, újabb góltól már nem tudta megmenteni a széteső csapatot. 4–0 után a svájciak kicsit visszavettek, és egy szöglet utáni lepattanóból Guzmics szépített az 59. percben. A 83. percben szintén védekezési hiba miatt az üresen maradt Stephan Lichtsteiner talált be, a csapatkapitány 5–1-re módosította az eredményt. Kevés dolognak tudtunk örülni a szombati 90 perc alatt, az egyik ilyen a debütáló Ugrai Roland fejesgólja volt, aki első válogatott mérkőzését végigjátszva állította be az 5–2-es végeredményt.

forrás: dnaindia.com

forrás: dnaindia.com

„Jelenleg ez a maximális szint, amit nyújtani tudunk. A legnagyobbakkal egyszerűen nem vagyunk egy szinten, nem tudjuk velük felvenni a versenyt. Beállhatnánk a kapunk elé kilencven percre, lehet, akkor több esélyünk lenne, de én nem akarok olyan futballt játszani a csapatommal.” Elkeserítő, de annál őszintébb Bernd Storck meccs utáni nyilatkozata. Dicséretes, hogy nem erőlteti a busztaktikát még Svájc vagy Portugália ellen sem, de amit mostanában csinálunk, az minden, csak nem célravezető.

Kijavítani az elmúlt meccsek hibáit már nem tudjuk, de szépíteni a befejezést még igen. Kedden, az utolsó fordulóban a Feröer-szigetek válogatottját fogadjuk, akik 1 pont hátránnyal követnek minket, így ha ismét kikapunk, visszaesünk a negyedik helyre. Tavaly idegenben gól nélküli döntetlennel zárult a két csapat harca, most – a helyezések szempontjából – ez is jó eredmény lenne, de egyértelmű, hogy minden játékos győzni szeretne, ezzel valamelyest kárpótolva a szurkolókat. Ezen a meccsen legfeljebb Storck állása múlik, aki az andorrai csúfos fiaskó óta nem érezheti már biztonságban munkáját.

 

VB 2018, EURÓPAI SELEJTEZŐK
B csoport, 9. forduló

Svájc–Magyarország: 5–2
(Xhaka 18., Frei 20., Zuber 43., 49., Lichtsteiner 83., ill. Guzmics 58., Ugrai 89.)

Feröer-szigetek–Lettország: 0–0

Andorra–Portugália: 0–2 (C. Ronaldo 63., A. Silva 86.)

forrás: nso.hu

forrás: nso.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]