Egy pazar és egy közepes félidő – könnyedén nyert a BEAC futsalcsapata

Május 26-án, a futsal NB II Nyugati csoportjának 28. fordulójában az ELTE-BEAC hazai pályán az első félidőben pazarul, majd a másodikban közepesen játszva fölényes győzelmet aratott az AC Villám fölött.

Ősszel a mieink idegenben 6–2-re legyőzték az AC Villámot, mely az utolsó előtti helyen állt, mindössze egy győzelemmel és három döntetlennel, így a mérkőzés előtt a papírforma fölényes hazai győzelmet ígért. Ennek ellenére kissé álmosan kezdte az összecsapást a BEAC, így a vendégek az előzményeket felülírva többet járatták a labdát és a kapu előtt is veszélyesebbek voltak.

A 3. percben azonban sikerült gyorsan elejét venni a nagyobb vendégrohamoknak, miután Eőri János az alapvonalról középre emelte a labdát, Rácz Roland pedig egy kis kavarodást kihasználva másodjára az üresen maradt kapuba belsőzött (1–0). Egy perccel később Breuer Péter remek lövése és a kapus védése után Rácz majdnem visszaadta a „kölcsönt” Eőrinek, ő azonban a szöglet után közelről a léc fölé bombázott.

Sokat így sem kellett várni a következő hazai gólra, hiszen a következő támadásnál Kinde Gergely, a hazai kapus a félpályáról (!) indította Soltész Leventét, aki a jobb szélről középre adott, Mudra Ákos pedig az üresen tátongó kapuba passzolt (2–0). Ezután Soltész előbb a kapufát találta el, majd nagy helyzetben a kapusba lőtte a labdát, sőt egy gyors ellentámadás végén újra ő került helyzetbe, ám a 8. percben nem ő, hanem Árendás Tamás talált be: egy félpályán szerzett labdával indult meg, majd kilenc méterről spiccel, védhetetlenül bombázott a bal felső sarokba (3–0).

A 11. percben akadt először igazán védenivalója Kindének, Tar Zsolt távoli bombája – a korábbiakkal ellentétben – kaput talált, a hazai kapus pedig lábbal mentett. Ennek ellenére az első húsz perc óriási BEAC-fölényt hozott, ám egy ideig hiába jöttek futószalagon a szögletek és a helyzetek – Árendás, Káplár és Mudra előtt is adódott több lehetőség a gólszerzésre –, vagy a vendégek kapusa, vagy egy kis szerencse hiányzott a negyedik gólhoz.

Így a 15. percben Kénoszt Ferenc, a BEAC vezetőedzője időt kért, szavaitól pedig nemcsak megnyugodtak az ELTE-s srácok, hanem a félidő végén még három góllal terhelték meg ellenfelük kapuját. A sort Árendás szólója után Soltész Levente nyitotta, ő a 19. percben helyezte a labdát közelről a hálóba (4–0), majd a játékrész utolsó percében Gáspár Dávid pillanatai következtek. A BEAC tizenhármasa először a jobb oldalról indulva keresztbe vezette a labdát a vendégek kapuja előtt, majd bal lábbal a léc alá bombázott (5–0), majd hét másodperccel a félidő vége előtt szinte ugyanúgy, kipókhálózta a bal felső sarkot (6–0), így a hazai együttes fél tucat gólt szerezve biztos előnnyel mehetett a pihenőre.

A szünet után Gáspár ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta: Árendás pazar kiugratása után közelről a kapus fölött a hálóba pörgetett, a lendületből érkező Rácznak már csak asszisztálnia kellett a gólhoz (7–0). Egy perccel később Eőri kétszer is ziccerbe került, ám egyik alkalommal sem tudott túljárni a kapus eszén, míg a 28. percben egy támadáson belül kétszer is eltalálta a kapufát a BEAC.

A kimaradt helyzetek meg is bosszulták magukat, hiszen a nagy hátrány ellenére végig becsülettel küzdő vendégek előbb Paár Marcell révén egy formás jobb oldali akció után szépítettek (7–1), majd a kapufát is eltalálták. Ezután Rácz került nagy helyzetbe a másik oldalon, de hiába gurította el a labdát a kapus lába között, a védők az utolsó pillanatban a gólvonalról felszabadítottak. Így az AC Villám zárkózott közelebb, hiszen Rózsa Dávid oldalberúgása után Guti Dávid lövése talált utat a hazai kapuba (7–2), másodszor felavatva a második húsz percre beálló fiatal kapust, Máthé Márkot.

Így tíz perccel a lefújás előtt újabb hazai időkérés következett, amely az első félidőhöz hasonlóan ezúttal is jó hatással volt a BEAC játékára. A 34. percben egy szemet gyönyörködtető kontra végén Soltésznak rutinmunka volt a hálóba továbbítania a labdát (8–2), majd Máthé mutatott be egymás után két parádés védést a hazai kapuban.

Az első félidő mintájára a másodikban is több gól esett az utolsó percekben: az utolsó előttiben Árendás előbb ziccert hibázott, majd Gáspár Dávidot szolgálta ki remekül, aki saját maga negyedik, csapata kilencedik gólját szerezte (9–2). Az utolsó percben Árendás még egy – összesítésben már a negyedik – asszisztot jegyzett, ezúttal Eőri Jánost hozta kihagyhatatlan helyzetbe, aki góljával beállította a 10–2-es végeredményt, miután a vendégek tizenöt másodperccel a vége előtt elhibáztak egy kisbüntetőt.

Fölényes győzelmével a BEAC a tabella 8. helyén áll – és az utolsó BME elleni bajnokijától (május 30., 20 óra, Bogdánfy úti sporttelep) eredményétől függetlenül ott is végez –, míg az AC Villám az utolsó előtti, 12. helyen zárta a bajnokságot.

ELTE-BEAC–AC Villám 10–2 (6–0)
Budapest, Bogdánfy úti sporttelep. Vezette: Kaszala Mihály, Márkus András, Nyekita Benjámin
BEAC: Kinde Gergely – Breuer Péter, Eőri János, Gáspár Dávid, Rácz Roland. Cserék: Máthé Márk (k), Soltész Levente, Mudra Ákos, Káplár Tamás, Árendás Tamás. Vezetőedző: Kénoszt Ferenc
AC VILLÁM: Kovácsi László – Németh Attila, Guti Dávid, Tar Zsolt, Boros Ádám. Cserék: Molnár István, Rózsa Dávid, Paár Marcell.
Gólszerző: Rácz R. (3.), Mudra (4.), Árendás (8.), Soltész L. (19., 34.) Gáspár D. (20., 20., 22., 39.), Eőri (40.), ill. Paár (29.), Guti (30.)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]