Irány az Eb! – Az Országos Mini-Futball Szövetség sajtótájékoztatóján jártunk

Június 4. és 11. között Kassa ad otthont a minifutball-Európa-bajnokságnak, a tornában pedig hazánk válogatottja is érdekelt. Ezen alkalomból került sor az Országos Mini-Futball Szövetség sajtótájékoztatójára április 12-én kedden, a Bálnában. Az eseményen az újonnan meghívott játékosok is jelen voltak, többek között az ELTE-BEAC futballistája, Dunai András is.

De mi is az a minifutball?

A sportág leginkább a futsalra hasonlít, azzal a jelentős eltéréssel, hogy szabadban játsszák. A két csapat 5+1-ben áll fel, a cserék száma korlátlan. A játékidő kétszer 20 perc, a pálya mérete 46×26 méter, a labdaméret pedig ötös. A pálya borítása egyaránt lehet klasszikus vagy műfüves. A minifutball napjaink legnépszerűbb tömegsportja Magyarországon és világszerte.

Az OMFSZ 2015-ben alakult újjá, elnöke Tibor Dávid, a szövetségi kapitány Nagy Lajos. Előbbi elmondta, hogy a korábban teljesen amatőr magyar minifutball megszervezése óriási lendületet adott az amúgy is kedvelt játéknak, és az építkezés eredményeképp a magyar válogatott mára már az európai élvonalba tartozik. Mindezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a csapat a sorsolást az idei Eb-re az első kalapból várhatta.

Nagy Lajos szövetségi kapitány 21 fős bő kerettel vágott neki a felkészülésnek, az utazó, 15 fős csapat névsora (13 mezőnyjátékos, két kapus) június 3-án derül ki. A szakvezető bizakodó, a mieink kvartettjében a portugál, az ukrán és a török nemzeti együttes szerepel. A végső cél a döntő, de legalább egy dobogós hely megszerzése.

A válogatott három legújabb játékosa Juhász Roland, Czvitkovics Péter és Dunai András. Előbbi kettő komoly tapasztalata (Juhász 95-szörös, Czvitkovics 10-szeres felnőtt nagypályás válogatott) jelentős erősítést jelent, míg utóbbi az ELTE-BEAC futsaljátékosaként és a maga 25 évével a fiatalok lendületével járulhat hozzá a sikeres szerepléshez.

A minifutballban bevett gyakorlat, hogy korábbi nagypályás játékosok visszavonulásuk után próbálják ki magukat benne. A legjobb példa erre Oroszország, amely 2017-ben számos volt labdarúgóval a keretében nyert Európa-bajnokságot.

Természetesen Juhász és Czvitkovics is örömmel csatlakozott, és szinte gondolkodás nélkül elfogadták Nagy Lajos meghívását. Czvitkovics esetében már korábban is szóba került a kerethez való csatlakozás, de a koronavírus-járvány gátat szabott ennek a törekvésnek. Most azonban nagyon örül, hogy a csapat segítségére lehet, és Juhásszal egyetértésben kifejtették, hogy legyen szó akár nagypályáról vagy kispályáról, akár profi vagy amatőr szereplésről, a címeres mezt képviselni mindig is óriási megtiszteltetés.

Hozzájuk csatlakozott Dunai, akinek ez az első válogatott meghívója. Ő a csapatban még a rutintalanabbak közé tartozik, és nem garantált az Eb-n való szereplése, de elmondása alapján mindent meg fog tenni azért, hogy a nyáron magára ölthesse hazánk válogatottjának szerelését.

A torna előtti esélylatolgatásnak sok értelme nincs, ugyanis a sportágon belül általában nagy a fluktuáció. A keretek változásának legfőbb oka a sérülés, de amatőr sportról lévén szó, az sem meglepő, ha egy játékos munkaügyi elfoglaltság miatt marad távol.

A magyar válogatott korábbi szereplése alapján azonban bizakodóak lehetünk. A koronavírus-járvány előtt Ausztráliában megrendezett világbajnokságon hazánk a negyedik helyen végzett. A régi alapokra és az új játékosokra építkezve, a megfelelő szakmai és anyagi háttérrel tehát minden körülmény adott a sikerhez. Nekünk nincs is más dolgunk, mint buzdítani a válogatottat. Az M4 Sport valamennyi mérkőzést élőben közvetíti.

Képek: Országos Mini-Futball Szövetség

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]