Homofóbia a leszbikuscsók-flashmobon

Csütörtök este nyolc órára szerveztek a Könyvtár Klub kert–TreffOrt Kert kiülős részére csókolózós flashmobot abból az apropóból, hogy május 11-én egy csókolózó lánypárt az egyik pultos rendreutasította. Az eseményen megjelent a Konzervatív Hallgatók Szövetsége is, hogy futballhuligánokat megszégyenítő, félelmet keltő hangnemben melegellenes rigmusokat kiabáljanak.

Este nyolc előtt, sőt utána pár perccel még semmi különös nem látszott az ELTE BTK-nál lévő TreffOrt Kertben, hacsaknem az adhatott okot némi gyanúra, hogy befelé menet egy szivárványszínű esernyőt láttam egy társaságnál, illetve két-három fotós állt készültségben az asztaloknál.

Negyed kilenc körül kezdődött Szűcs Teri (kritikus, irodalomtörténész, az ELTE BTK volt óraadó tanára) beszéde, ebben elmondta, hogy mi a flashmob célja: „A flashmob meghívójában idéztünk egy szlogent: minden leszbikus csók egy forradalom. (…) Csókforradalmunkkal azt akarjuk kivívni, hogy eltűnjön a homofóbia a levegőből, az egyetemi kampuszokról, a pesti utcákról, az országból.” Azaz csupán annyit szeretnének elérni, hogy mindenkinek lehetősége legyen kifejeznie érzelmeit az iránt, akit szeret – akár zárt, akár nyilvános térben.

20160526_201150

Szemüvegben László Balázs, a Konzervatív Hallgatók Szövetségének elnöke. Mellette a felirat: “Rómát felemésztette a káosz, Európát nem fogja”

Ehhez képest néhány igen elegánsan öltözött fiatalember a beszéd közben a színpad köré gyűlve kiabált melegellenes, homofób, kirekesztő rigmusokat – kérdésemre a hangadójuk bemutatkozott: az ellenakcióért a Konzervatív Hallgatók Szövetsége, illetve az elnökük, László Balázs vállalta a felelősséget, aki később egy érdeklődő kérdésére bővebben is kifejtette nézeteit. Elmondta, hogy a flashmobot a halálkultusz reklámjának tartja (hiszen az ember feladata, hogy reprodukálja a társadalmat), majd ezt összekapcsolta Európa általa vélt hanyatlásával is, melynek okaként a menekülteket nevezte meg. Egy felvetésre, mely szerint Európa már néhányszor átalakult, azt válaszolta, hogy “Európa nagy és dicső, és újra az fog lenni” – ennek egyik feltételének azt tartja, hogy az ilyesfajta szabad, a heteronormativitással nem egyező szemléletet nem szabad megengedni. 20160526_201113

A beszéd után felhangzó dal volt a jel annak a körülbelül húsz főnek, akik biztosan a flashmob elveivel való egyetértésüket fejezték ki jelenlétükkel: ugyanakkor valószínűleg a voyeurök, és főleg a melegellenes társaság  miatt inkább csupán gyors csókok, illetve szeretetteljes ölelések voltak a résztvevők között – ami persze még így is nagy szó.

A továbbiakban Havlik Richárd, a Könyvtár Klub–TreffOrt Kert üzletvezetőjének nyilatkozatát változtatás nélkül közöljük a flashmob apropójául szolgáló eseményekről:

“Valóban, a sajnálatos eset nálunk történt meg, most pedig szeretném megosztani az általam ismert tényeket és az esemény pontos történetét. A Kolléganő valóban rászólt a csókolózó hölgyekre, miután többen is panaszkodtak a pultnál, hiszen a csók kissé szenvedélyesre sikeredett. Sajnos rosszul választotta meg a közlés módját.

Én csak akkor szembesültem a törtétekkel, mikor vezetőt hívtak a pultba, de akkor már a parázs vitába keveredtem bele, amit nem is a két csókolózó hölgy szított, hiszen velük érdemben lehetet beszélni a kialakult helyzetről, hanem a velük lévő erősen illuminált fiatalember, aki folyamatosan kamerázott a telefonjával, diszkriminatívnak nevezett minket, illetve minden más jelzővel is kinyilvánította nemtetszését. Ott többször is kértem, hogy ne videózzon, hiszen szinte az arcomba nyomta a telefonját és kértem őt engedjen beszélni a két hölggyel. Még ott a pultnál bocsánatot kértem mind a két hölgytől, a kollégám nevében is. Ezután a kolléganő is elismerte viselkedése helytelenségét, és ő is bocsánatot kért a hölgyektől még a pultban.

Ezek után a fiatalember diszkrimináció miatt rendőrt hívott és a pontos címünket kérdezte tőlem, amit meg is adtam neki. 15 perc elteltével meg is érkezet két rendőr és miután tájékozódtak a kialakult helyzetről, meghallgattak minden felet, ők sem értették, hogy miért is vannak pontosan itt és miért is kell intézkedniük. A békesség kedvéért azt kérték, hogy újból kérjünk bocsánatot a két hölgytől, miközben ők is jelen vannak, először én kértem elnézést újból, majd a kolléganőt kihívtam a pultból és ő is elnézést kért a viselkedéséért, hiszen nem az volt a célja, hogy bárkit is megbántson. Távozáskor a hölgyek elfogadták a bocsánatkérésünket, és meg is beszélték velünk, hogy legközelebb iszunk rá valamit együtt.

Ez történt azon az estén. A többit pedig elolvashatjuk a többi internetes portálon, hogyan is alakulnak a vélemények. Természetesen sajnáljuk az esetet! Egy pultos lány pillanatnyi rossz helyzetértékelése, hangnemválasztása nem tükrözi cégünk hozzáállását bárminemű mássághoz. Az alkalmazottunkkal komolyan elbeszélgettünk, írásbeli figyelmeztetőt kapott, elnézést kért a viselkedéséért az érintettektől és mindenki mástól is.

A könyvtár Klub és Treffort Kert elhatárolódik mindenfajta megkülönböztetéstől, ezt jól bizonyítja az ide visszajáró sokszínű törzsközönségünk is. Továbbra is szívesen látunk mindenkit a KK-ban, vallási, politikai, szexuális irányultságtól függetlenül, a mai napon szervezett LMBT FLASHMOB alkalmával erről mindenki meggyőződhet.”

Fotók: Tóth Enikő, ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]