Erasmus+ – Ezekben az európai városokban a legjobb egyetemistának lenni

Március 2-ig lehet pályázni Erasmus+ programra. Az ELTE hallgatói tanulmányi területük szerint választhatnak a partneregyetemek közül, de nincs könnyű dolguk ebben, hiszen ötszáznál is többel áll szerződésben. Éppen ezért most azt szedtük össze cikkünkben, hogy vajon mely európai városokban lehet a legjobb egyetemistának lenni.

A listánk alapját az évente megjelenő QS Best Student Cities rangsor tavalyi listája adja, ami a külföldi hallgatók számára gyűjti össze a legjobb városokat, amiket megcélozhatnak nemzetközi tanulmányaik során. A sorrend változatos mutatók alapján áll fel, úgymint például az egyetemi rangsor vagy éppen a megfizethetőség. A részletes módszertan ide kattintva olvasható el.

5. Zürich

A világ egyik legélhetőbb városának tartják tisztasága, közbiztonsága és jól karbantartott mivolta miatt, talán ez is közrejátszott abban, hogy ennyire előkelő helyre került ezen a listán. Másfelől azonban mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk itt; a negyedik helyen szerepel a világ legdrágább városainak 2019-es listáján.  (Poén: „Ha levelet írnék a városnak, az lenne a megszólítás, hogy Drága Zürich!”  – haha.) Leginkább jólétéről, rendjéről és alacsony adóiról híres, bár ez utóbbi nyilván lényegtelen egy Erasmusra készülő hallgató esetében.

Noha a szemet gyönyörködtető tóparti település Svájc legnagyobb városa, a kis távolságok miatt mégis inkább nyugodt, békés hangulatot áraszt, ezért kitűnő választás azok számára, akiket nem vonz a nagyvárosi élet.

Teljesen random érdekesség: szinte minden utcasarkon található szökőkút, állítólag összesen 1200 van a városban. Egy másik meg az, hogy itt található Európa legnagyobb órája a Szent Péter-templom tornyán.

A tömegközlekedés nagyon drága, ellenben percre pontos, így lehetőséget kínál arra, hogy felfedezzük az országot, mely elsősorban Európában páratlan természetével ejti ámulatba az ideutazókat. Gondolj csak bele: hétköznap egyetem, hétvégén kirándulás a svájci Alpokban, és garantált, hogy bármerre is indulsz el, úgy érzed majd, hogy egy képeslapon találtad magadat. Ugye milyen jól hangzik? Az említett rangsorhoz készült felmérés egyik résztvevője szerint „a városi élet és a természet tökéletes kombinációja” Zürich.

Forrás: backroads.com

4. Párizs

Az EIU 2019-es felmérése szerint Szingapúr és Hongkong mellett holtversenyben Párizs a világ második legdrágább városa a megélhetési költségek alapján, szóval megint csak érdekes, hogy a listán ennyire előkelő helyen végzett, de ne felejtsük el, hogy ezt a rangsort több más mutató figyelembevételével állították össze. Árakat tekintve körülbelül kétszer olyan drága, mint Magyarország – bár ezen semmi meglepő nincs, hiszen Nyugat-Európában ezzel mindenhol szembesül az ember.

Az árak miatt sokan vállalnak diákmunkát a tanulmányaik mellett, amit egész jól meg is fizetnek: bébiszitterként például 8-16 eurót lehet keresni óránként.

Párizsban sajnos elég sok a csaló, egyebek mellett a szállások terén is, ezért jobban tesszük, ha elővigyázatosságból inkább ügynökségen keresztül intézzük ezt. Noha drágább így, de mégis jobban megéri, mint időközben rájönni, hogy a főbérlő több embernek adja ki a lakást, mint amennyinek lehetne, meg ehhez hasonló rémségek…

Viszont a pozitív oldalát tekintve több látványosság és múzeum díjmentes a 26 év alatti európaiaknak, és emellett minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogatható számos kulturális intézmény is. Párizson kívül érdemes más helyeket is meglátogatni, rengeteg diákszervezet ajánl buszos utakat Franciaország különböző részeire, vagy akár a közeli Hollandiába, Belgiumba.

Forrás: myfrenchlife.org

3. Berlin

Sok nagyvárossal ellentétben Berlinben azért van esély kollégiumi férőhely elnyerésére, persze ha időben pályázik az ember. Az más tészta, hogy ezeket az ott uralkodó rossz körülmények miatt nem szokták ajánlani senkinek.

A nagy távolságok miatt érdemes tömegközlekedést használni, de a jól kiépített kerekpárútvonalak következtében egy bicikli beszerzése is jó ötletnek bizonyulhat.

Berlinben annyi látnivaló van, hogyha félév után meghosszabbítod az Erasmus+ mobilitás programod, akkor egy év alatt sem érsz a végére. Egyszerűen az egész város maga a történelem, minden épülete (amik sajnos nem túl régiek, hiszen a világháború alatt 90%-a rommá lett), minden utcája, minden szobra mesél valamiről. Megunhatatlan város, ahol úgy elevenedik meg a történelem, mint sehol máshol. Annyira mai, pedig mi már nem is éltünk ebben a rendszerben. Mégis tanulmányainknak, szüleink elmesélésének és a fennmaradt képi anyagnak köszönhetően Berlinben járva a szemünk előtt látjuk az elmúlt évszázad történéseit. Itt tényleg nem lehet unatkozni!

Olvasnivaló: Vajon mi az a nyolc dolog, amit Egri Dorottya a berlini Humboldt Egyetemen töltött Erasmus-félévétől kapott? Ide kattintva megtudhatod.

Forrás: escpeurope.eu

2. München

Mint a legtöbb nagyvárosban, természetesen Münchenben sem lehet elég korán kezdeni a szálláskeresést, hiszen itt is nagyon telített az ingatlanpiac, a kollégiumok pedig nem ritka, hogy több félévvel előre le vannak foglalva.

Árakat tekintve az élelmiszerek itt is vagy 50%-kal magasabbak, mint otthon, de Aldiban vagy Lidlben szinte ugyanolyan áron lehet vásárolni.

Párizshoz hasonlóan itt is hagyománya van a külföldi egyetemisták munkavállalásának a tanulmányaik mellett: úgynevezett „Aushilfe” munkakörökre lehet jelentkezni, maximum 450 euróért cserébe (ez az, ami még adómentes).

Münchent a „világ legnagyobb falvának” is szokás nevezni, de ez a gúnynév nem annyira negatív, mint elsőre tűnik, hiszen cserébe nagyon is élhető. Itt található Európa legnagyobb városi parkja, az Englischer Garten. Amolyan New York-i Central Park feeling bajor módra, ahol az egyetemi óráid után lazíthatsz a fűben az újdonsült barátaiddal. Kell ennél jobb?

Természetesen itt is szokás, hogy az egyetemek kirándulásokat szerveznek az erasmusos diákjaiknak – itt például a közeli Neuschwanstein kastélyhoz, ami még a Disney-t is megihlette (a Hamupipőke című rajzfilmjében a kastélyt erről mintázta), de akár BMW gyárlátogatásra is lehetőséged nyílhat általuk.

Ha viszont a városban maradnátok, akkor szervezhettek közös meccsnézéseket (akár élőben az Allianz Arenában megnézhettek egy Bundesliga meccset), vagy szimplán sörözéseket. A jó hangulat garantált!

Forrás: studylondon.ac.uk

1. London

Némiképp meglepő módon, de a QS Best Student Cities rangsorban tavaly első helyen London végzett, noha köztudott, mennyire drága, hát még egy egyetemistának. Ennek ellenére mégis rengetegen célozzák meg, hogy itt töltsenek fél vagy egy teljes évet.

Visszahúzó erő lehet az általánosan magas megélhetési költségek mellett az is, hogy a szállást elintézni igazán nagy fejtörést okoz. A kollégiumi elhelyezés szinte kapásból felejtős, szobát bérelni pedig nem olcsó mulatság. Na meg a londoni lakáspiac szinte sosem alszik, egyfolytában pörög, van hogy perceken múlik az, hogy az áhított szobát elhappolják-e előled vagy sem. Egyébként nem véletlenül emlegetek szobát: itt önálló lakásról ne is álmodjon az ember, ez nem az a hely, ahol megengedheti magának. De nézzük a jó oldalát: a lakótársaidban új, izgalmas embereket ismerhetsz meg a világ számtalan tájáról, hiszen Londonban tényleg mindenféle nemzet fia és lánya képviselteti magát.

A multikulturális jellegéből fakadóan az angol nyelvet kétféleképpen is gyakorolhatod: egyrészt anyanyelvi környezetben native speakerök által, másrészt azokkal a más nemzetiségűekkel, akikkel itt találkozol, mert mondjuk ugyanúgy nemzetközi programban vesznek részt. Számukra az angol tanult nyelv, csak úgy, mint neked, de ez is tud hasznos lenni: megtanulhatod, hogyan értesd meg magad ezen a világnyelven bárhol, bármikor, akcentus ide vagy oda.

London mellett szól az óriási mérete is: az egyetemi életen túl is rengeteg felfedeznivalót rejt magában. Rengeteg múzeuma és galériája van például; nagy részük ingyenesen látogatható, folyamatosan frissülő programlehetőségekkel, kiállításokkal. Ha úgy döntesz, itt vágsz bele egy részképzésbe, garantált, hogy sosem fogsz unatkozni.

A tömegközlekedés sem olcsó mulatság a brit fővárosban, ezért érdemes lehet beszerezni egy biciklit és azzal róni az utcákat. Kötelező felszerelés ehhez az esőkabát is, bár állítólag a londoni időjárás nem is annyira szörnyű, mint mondják, úgyhogy csak az eső senkit ne riasszon el.

Tipp: az Eventbride oldalon keresgélve számtalan ingyenes programra lehet bukkanni, például jógára, koncertekre, de akár leárazott jegyekre is egy Broadway-musicalre.

Olvasnivaló: Igaz nem London, hanem Manchester, de ha érdekel Németh Nikolett tapasztalata a kint töltött félévvel kapcsolatban, akkor ide kattintva elolvashatod.

A 2020/2021-es tanévben Erasmus+ hallgatói mobilitási programban való részvételre
2020. március 2-ig lehet jelentkezni.
Részletes információk ide kattintva találsz!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]