Nemzetközi képzésben tanulnál az örökségről? A TEMA+ programja neked szól

Az ELTE, a párizsi École des Hautes Études en Sciences Sociales, a prágai Károly Egyetem, a Cataniai Egyetem és a québec-i Laval Egyetem közös mesterszakára február 23-ig várják a jelentkezéseket.

Az European Territories: Heritage and Development MA programja új évfolyamot indít 2020 szeptemberétől. Az angol–francia nyelvű képzés átfogó képet ad a kulturális örökség kritikai tanulmányozásával kapcsolatban, és értelmezi egyre növekvő szerepét európai viszonylatban. Az ELTE BTK Atelier Interdiszciplináris Történeti Tanszék által koordinált mesterszak első félévében a hallgatók Budapesten sajátíthatják el az alapokat, majd akár Párizsban, Prágában, Cataniában vagy Québecben is folytathatják tanulmányaikat.

A tanórákon kívül a képzésben résztvevők olyan programokon is részt vehetnek, amelyek az egyetem falain kívül ösztönzik a hallgatókat a közös gondolkodásra és a gyakorlatban történő ismeretszerzésre. Az őszi félév intenzív hetén például budapesti szakmai partnerekkel találkozhattak a tanulók, többek között a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az ICOMOS és az Open Heritage (Horizon2020) projekt képviselőivel, szakembereivel.

44171891_1726093090833722_8626089351819821056_o

A TEMA+ a Kulturális Örökség Európai Évének (EYCH) kiemelt programja volt 2018-ban

Az öt egyetem eltérő szakterületeken kínál kurzusokat, a széleskörű ismeretszerzést pedig a képzés részeként szakmai gyakorlat is biztosítja. A gyakorlat helyi múzeumokban vagy akár világörökségi helyszíneken is végezhető. Az Európában egyedülálló képzési struktúra többedszer hívta fel az Európai Unió Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökségének (EACEA) figyelmét: a program kimagasló minősítést, 82/100 pontot kapott az EACEA-tól, míg több elemét a „jó gyakorlatok” közé sorolták.

A TEMA+ ösztöndíjas hallgatói mindemellett havi 1000 euróval járó ösztöndíjban részesülnek, erre a képzésformára idén február 23-ig lehet beadni a jelentkezést, de tavasszal költségtérítéses formában is lehetőség nyílik a beiratkozásra. A jelentkezéshez szükséges dokumentumok listája elérhető a TEMA+ honlapján, a kitöltött verziót pedig online és papíralapon is el kell juttatni a TEMA+ titkárságára.

További információért keresd fel a mesterképzés honlapját, vagy küldd el kérdéseid a secretary@mastertema.eu e-mail címre.

 

Forrás és fotók: TEMA+ titkárság

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]