Oktatóink új könyvei – Négy kötet, amiket kár lenne kihagynod

Április 19. és 22. között rendezik a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Ebből az apropóból gyűjtöttük össze azokat az elmúlt hetekben megjelent könyveket, amelyeket az ELTE szombathelyi Savaria Egyetemi Központjának (SEK) oktatói írtak.

Langerné Buchwald Judit: Ingázó diákok

Ingázó diákokAz ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar szombathelyi Pedagógiai és Pszichológiai Intézet adjunktusa, Langerné dr. Buchwald Judit hiánypótló könyvet írt egy sajátos nyugat-magyarországi jelenségről.

A 2000-es évek elejétől a nyugat-magyarországi régióban egyre több szülő dönt úgy, hogy Ausztriába járatja óvodába és iskolába a gyermekét. Könyve megírása előtt a szerző hatvan családdal készített interjút, amelyekből legalább egy gyerek Ausztriába jár óvodába vagy iskolába. Pontosan nem tudta kideríteni, hány gyermeket érint a jelenség: Magyarországon nem tartják nyilván, hányan teljesítik tankötelezettségüket külföldön, Ausztriában pedig csak a 2012 óta vezetnek nyilvántartást arról, hogy mi az anyanyelve az óvodákba és iskolákba járó gyerekeknek. Ez alapján lehet tudni, hogy a nyugat-magyarországról ingázó gyerekek száma jóval ezer felett van, és folyamatosan nő. Egy másik osztrák nyilvántartás szerint Ausztriában több, mint kétezer diák tanul magyarul. A két adat alapján Langerné dr. Buchwald Judit arra a következtetésre jutott, hogy az igazság valahol „félúton” van.

Langerné dr. Buchwald Judit kutatásának eredményei szerint a ma még ingázó gyerekek Ausztriában képzelik el a jövőjüket – nem csak egyetemistaként, hanem életvitelszerűen. Bár itt, a nyugati határ közelében jó megoldásnak tűnhet a további ingázás, de a megkérdezettek szinte kivétel nélkül ausztriai letelepedésben gondolkodnak.

A könyvbemutatóról szóló tudósítást itt olvashatjátok el.

 

Darabos Enikő: Testmetaforák a kortárs irodalomban

testmetaforákA Savaria Magyar Irodalomtudományi Tanszék egyetemi docensének  könyvét szintén a napokban mutatták be a szombathelyi Weöres Sándor Színházban. A rendezvényről a vaskarika.hu tudósított.

A cikk szerint a 21 írást tartalmazó könyvben 2004 és 2014 között írt szövegek találhatók. A kötet azért kapta a Testmetaforák címet kapta, mert “valamilyen formában minden regény a testről beszél, mindegyik másképp, a saját nyelvi holdudvara szerint meséli el, hogyan működik az emberi test. Még akkor is a testről beszél, ha hallgat róla, épp a hallgatás válik beszédessé. A test Nádas Péter Párhuzamos történeteknél jutott csúcsra, Nádas mindent elmond, amit a testről tudni kell. Szilasi László A harmadik híd című regénye új perspektívát adott Enikőnek a hajléktalan létről. A kortárs irodalomról azt mondják, hogy nyomasztó, Enikő ezt nem így véli, úgy gondolja, ezek a regények elősegítik az önmegismerést, az egyes művek világmagyarázatokat adnak.”

A tudósítás itt olvasható el.

 

Birds and People – szerkesztő: Gyurácz József

tömörd“A Savaria Biológiai Tanszék gondozásában és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Vas megyei Csoportjának kiadásában, a Tömördi Madárvárta, Vas megye nemzetközi jelentőségű madárgyűrűző- és madárvonulás-kutató állomásának 20 éves fennállása alkalmából a napokban „Birds and People” címmel jelent meg egy tanulmánykötet, melyet Gyurácz József, a tanszék vezetője szerkesztett.

A kiadvány hat hazai és nyolc külföldi tudományos folyóiratban korábban közölt tanulmányt gyűjtött egy csokorba.

Az egyes cikkek szerzői között a tanszék munkatársai és korábbi, diplomaunkájukat a tanszéken készítő hallgatói is szerepelnek. 133 madárfaj gyűrűzési adatai, a befogott ritka madárfajok előfordulása és a gyűrűs madarak külföldi vonatkozású megkerülései mellett a kötetben olvashatunk a gyakoribb madárfajok éves fogásának alakulásáról és őszi vonulásuk jellemzőiről is. A madárvárta oktató-nevelő tevékenységét színes fotómelléklet mutatja be” – jelent meg a Savaria Egyetemi Központ honlapján.

 

Kádár Judit: Az Új Idők az első világháború alatt (1914–1918)

kádár juditA Savaria Angol Nyelv- és Irodalom Tanszék oktatójának új könyvét a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon április 21-én, szombaton délután 13 órai kezdettel  Gyáni Gábor történész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja mutatja be.

A könyv társadalomtörténeti, kultúr- és irodalomtörténeti szempontból dolgozza fel a Herczeg Ferenc szerkesztette Új Idők folyóirat 1914–18 között megjelent számait áll a kiadvány borítóján. “Sorra veszi az első oldalakon közreadott folytatásos szépirodalmi műveket, azt vizsgálva, hogy miként jelenítik meg az első világháborút, s a nem háborús témájúak reflektálnak-e kortársak jelenében végbemenő eseményekre. Történik-e próbálkozás az összeomlás és a forradalom felé tartó magyar társadalom problémáinak megértésére, és van-e javaslatuk a gondok orvoslására. A szépirodalom mellett a könyv a hetilap többi rovatából, a társadalmi, ismeretterjesztő cikkek, leírások, szerkesztői üzenetek közül is válogat, részint a háborús propaganda megnyilvánulásait keresve, részint azért, hogy bemutassa, milyen a háborúhoz kapcsolódó társadalmi jelenségek foglalkoztatták az Új Idők olvasóit.”

Kiemelt kép: illusztráció – Pixabay. A könyvek borítóinak fotói: libri.hu, SEK (Birds and People)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]