Bajnok a Manchester City

Már egy ideje nem kérdés, hogy ki fogja nyerni az idei Premier League-et, de a City-sek által tervezett bajnokavatás mindenképpen csúszott egy hetet. Hiszen nyilván valóan feltett szándékuk volt, hogy a városi rivális Manchester United ellen hódítság el a trófeát még az előző fordulóban. Sokáig úgy tűnt, ez sikerülhet is, hiszen az első félidőben két góllal vezettek, ami könnyedén lehetett volna sokkal több is, ha Sterling higgadtabb a befejezéseknél. A United viszont a félidő után felszívta magát és fordítani tudott. A sors furcsa fintora, hogy végül mégis ők nyerték meg e serleget a kékeknek, hiszen azzal, hogy kikaptak hazai pályán a West Bromwich Albiontól, már matematikai esély sem kínállkozik számukra az esetleges előzésre. Így tehát az idei évad angol bajnokai Pep Guardiola tanítványai lettek.

A Citynek ez a harmadik bajnoki serlege az elmúlt hét esztendőben. Az egész idény során roppant magabiztosak voltak, kilencvenhárom gólt szereztek, és mindösszesen kétszer kaptak ki. A katalán edzőnek ez már a huszonnegyedik címnyerése. A még mindig csak negyvenhét esztendős Guardiola korábban Németországban és Spanyolországban nyert bajnokságot. Hiányérzete egyedül a Bajnokok Ligája tekintetében lehet, hiszen a Barcelona elhagyása óta, ott nem sok babér termett neki. Sem a Bayern Münchennel, sem a Cityvel nem sikerült egyelőre a csúcsra érnie ott.

A manchesteriek idei szezonja bombaerősen kezdődött. Rekordot állítottak fel azzal, hogy tizennyolc egymást követő mérkőzésen hagyták el győztesen a pályát. Egészen januárig úgy tűnt, nem találnak legyőzőre a bajnokságban, amikor a szezon egyik legélvezetesebb meccsén végül a Liverpool 4-3-ra diadalmaskodott felettük. Az Everton elleni mérkőzésükön megdöntötték a labdabirtoklás rekordját: 82,13%-ban volt náluk a játékszer. A Chelsea elleni mérkőzésük alkalmával pedig a teljesített passzok számának tekintetében állítottak be új csúcsot, 900-at sikerült teljesíteniük belőle. Azt már korábban említettem, hogy a BL-ben idén nem jött ki a lépés nekik, de az FA-kupában is alul maradtak, ráadásul egy alacsonyabb osztályú csapattal, a Wigannal szemben. Ettől függetlenül, nem lesz magányol a PL trófea a vitrinben, hiszen idén Guardioláék már bezsebelték a Carabao kupát.

Azért is fájhat Kompanyéknak a Uniteddel szembeni kicsúszott eredmény, mert ha ott győzedelmeskedni tudtak volna, akkor azzal is rekordot állítottak volna fel, hogy ők lettek volna az a csapat, amelyik legkorábban bebiztosítja a bajnoki címét. A csapat kapitánya így nyilatkozott: „ugyanolyan érzés, mint első alkalommal, nem lehet leírni. Csodálatos egy ilyen nehéz versenysorozatban elsőnek lenni. Roppan büszke vagyok a csapatra, és mindenkire aki részt vállalt ebben a sikerben.”

Guardiolának ez még csak a második éve volt jelenlegi csapatánál, kérdés, hogy a többi angol csapatnak sikerül-e a jövőben zárkózni hozzá, illetve hogy Pepnek sikerült-e a BL átkát megtörni.

Kiemelet kép:mcfcwatch.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]