A szombathelyi Vizuális Művészeti Tanszék oktatója megkapta a legmagasabb szakmai díjat

Készman József március 15-e alkalmából, idén egyedüliként vehette át a rangos Németh Lajos-díjat. Ezzel rövid időn belül újabb Németh Lajos-díjasa van a tanszéknek, hiszen dr. Bordács Andrea művészettörténész, főiskolai docens 2014-ben kapta meg azt.

A kormány.hu portálon megjelent méltatás szerint Készman József művészettörténész kiemelkedő művészettörténészi, műkritikusi, kurátori tevékenysége elismeréséért részesült az elismerésben.

A Németh Lajos-díj

A díj a Wikipedia szerint a képzőművészet, az iparművészet, a fotóművészet, illetve ezek határterületein végzett kiemelkedő művészettörténészi, művészetírói, műelméleti vagy műkritikusi tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetés. (Korábban a művészettel foglalkozó szakemberek is Munkácsy-díjat kaptak.) A díjat 2000-ben alapították, nevét Németh Lajos Széchenyi-díjas művészettörténészről kapta.

A díjat évente, március 15-én, három személy kaphatja. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot és érmet kap. Az érem négyzet alakú, bronzból készült, mérete 60×60, vastagsága 10 milliméter. Az érem alkotója Csiky Tibor szobrászművész, kivitelezője és a hátlap tervezője Budahelyi Tibor szobrászművész. Előoldalát geometrikus kompozíció díszíti, hátoldala NÉMETH LAJOS-DÍJ felirattal van ellátva.

(A fotót a Vizuális Művészeti Tanszék bocsátotta rendelkezésünkre.)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]