Először szerepelt a Savaria Nyelvtudományi Diákműhely az Egyetemi Anyanyelvi Napokon

Az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete az idei évben február 28-a és március 2-a között rendezte meg az Egyetemi Anyanyelvi Napokat. Ennek záró rendezvényeként került sor az intézet tizenhárom tudományos diákműhelyének bemutatkozására. A szombathelyi hallgatók először vettek részt a rendezvényen.

A Savaria Nyelvtudományi Diákműhely az Egyetemi Anyanyelvi Napokon (5)

Elöl Vörös Ferenc tanszékvezető. Fotó: Mihajliv Renáta

Az eddigiektől eltérően nem előadások hangzottak el, hanem a különféle műhelyek egy–egy poszter segítségével prezentálták az általuk végzett kutatási eredményeket.

A Savaria Egyetemi Központ Nyelvtudományi Diákműhelye formálisan 2017 decemberében alakult meg. Vezetője Gelsei Zsófia, titkára Bertha Alexandra. A hallgatók tudományos aktivitását a Magyar Nyelvtudományi Tanszék három oktatója, Hajba Renáta, Tóth Péter és Vörös Ferenc mentorálja.

A Savaria Nyelvtudományi Diákműhely az Egyetemi Anyanyelvi Napokon (9)

Fotó: Mihajliv Renáta

A szombathelyi diákműhely a felsőpulyai kutatásokról küldte be zsűrizésre a poszterét, amelyet a bírálók bemutatásra alkalmasnak találtak – tudtuk meg a kutatást irányító Vörös Ferenc tanszékvezető főiskolai tanártól. – A felsőpulyai kutatás kétszer egyhetes terepmunkájára 2016 áprilisában és szeptemberében került sor, melyben a mostani harmadéves osztatlan magyar szakos hallgatók közül heten vettek részt (Bertha Alexandra, Gelsei Zsófia, Iván Csilla, Kiss Doroti, Mihajliv Renáta, Pintér Máténé, Szecsődi Tímea). A gyűjtést anyagilag a Lakitelek Alapítvány támogatta. A kéthetes terepmunka során gyűjtött hang- és képfelvételek archiválása megtörtént.

A feldolgozás első lépéseként három tanulmány látott napvilágot a 2017-ben publikált Őrvidéki kollégium című tanulmánykötetben. A nyelvjárási, művelődéstörténeti és szociolingvisztikai szempontból értékes archívum további publikációkhoz kínál kiváló lehetőségeket. A szakmai munkát Tóth Péter tanársegéd segítette.

Galéria: Mihajliv Renáta

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]