Születésnap a Nemzeti Színházban

Március 15-én idén nemcsak a forradalomra emlékeztünk, hanem az új Nemzeti Színház megnyitására is. A Színház 20. születésnapja alkalmából betekintést nyertünk a színfalak mögé, kipróbálhattuk a gyorsöltözést és megtekintettük a 2002. március 15-én megnyílt épület első előadásának, Az ember tragédiájának relikviáit egy kiállítás keretében.

A program kulisszajárással kezdődött, melynek keretében Flament Krisztina vezérigazgató-asszisztens és Farkas Dénes színművész vezették körbe a látogatókat a Színház helyiségeiben. Bepillanthattunk a kelléktárba, a balett-terembe, ahol a bátrabbak kipróbálták a gyorsöltözést, valamint benézhettünk Törőcsik Mari öltözőjébe, és a Nagyszínpadon ízelítőt kaptunk a színpadtechnikából is.

A kulisszajárást követően megtörtént a bejárat mellett található randevúóra felavatása, amely az 1964-ben lebontásra ítélt Blaha Lujza téri Színház mellett álló óra mintájára került felállításra.

A Blaha Lujza téri Nemzeti Színház randevúórája (Forrás: MTVA Archívum)

Az avató ünnepségen beszédet mondtak Rátóti Zoltán színművész, valamint Poós Zoltán író, akinek megható beszédét utólag a Nemzeti Színház honlapján olvashatják az érdeklődők.

A randevúóra visszaállításának ötlete Poós Zoltántól származik, aki beszédében kiemelte, hogy az eredeti óra nemcsak az előadások hirdetésére szolgált, hanem találkozási pontként is, az óra rekonstruálása pedig az egymással és a kultúrával való találkozás fontosságát kívánja jelképezni.

Az új randevúóra felavatásának pillanata (Forrás: Nemzeti Színház)

Az új Nemzeti Színház megépülését bemutató kiállítás megnyitóján Siklós Mária, Ybl Miklós-díjas építész beszélt a megépítés terveiről, illetve annak koncepciójáról: „A legfontosabb, hogy a színház betöltse a funkcióját, őrizze az értékálló tradíciókat, szellemisége szóljon a kétezer-ötszáz éves műfaj történetéről, de alkalmazza a 21. század technikai vívmányait is – ez volt a szakmai programja a húsz évvel ezelőtt megépült Nemzetinek” – mondta Siklós Mária a megnyitón tartott beszédében.

A kiállítás részeként a látogatók megtekinthetik Siklós Mária terveit, az építés történetét, a munkálatok folyamatát, a kiállítás másik része pedig az új Színház nyitó előadásának, Az ember tragédiájának születését és az előadás relikviáit mutatja be. Szikora János rendező tartott egy rövid előadást a darab rendezéséről, előkészületeiről, illetve a megnyitót övező közéleti feszültségekről: erről a Nemzeti Színház magazinjában olvashatnak bővebben az érdeklődők.

A kiállítás – amely az évad végéig tekinthető meg a Nemzeti Színházban – a nagyszabású, színháztörténeti jelentőségű megnyitó emlékét hivatott megidézni.

Kiemelt kép: Nemzeti Színház

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]