Üdvözlet a Márciusi ifjaknak!

Ezzel a konferálással kezdődött el Kautzky Armand hangján, kicsivel este 8 óra után a Red Bull Pilvaker előadása a Papp László Sportarénában. A csapat egy év kihagyás után tért vissza, immár nem a korábbiakban megszokott Erkel Színházban, hanem az óriási érdeklődésre tekintettel, a több helyet adó Arénában „támadott föl a stílus, az utca népének stílusa”.

A Red Bull Pilvaker 2012-ben startolt el, akkor még rap és slam poetry forradalmi szavalóversenyként. 2014-ben verses-zenés előadásként tér vissza az Erkel Színházba. Olyan neves előadók, mint a már említett Kautzky Armand, Kiss Ádám, Saiid vagy Fluor Tomi állnak a rendezvény mögött, verseket megzenésítve vagy éppen szavalva, emléket állítva az 1848-as márciusi hősöknek. Az évek során rendszeresen új dalokkal, feldolgozásokkal jelentkezik a formáció, folyamatosan a köztudatban maradva. A 2016-os előadásuk az, ami az ideire már leginkább hasonlított, még több előadó csatlakozik hozzájuk, egyre több dallal jönnek ki, dupla előadással lépnek fel az Erkel Színházban március 15. napján. 2017-ben hasonló erejű és felépítésű produkcióval töltik meg a színházat a rajongók legnagyobb örömére. Az érdeklődés óriási, a jegyek kevesebb mint egy óra alatt elfogynak mind a két előadásra. 2018-ban a Red Bull Pilvaker szünetel, hogy 2019-ben egy még nagyobb szabású műsorral térhessenek vissza.

facebook-share

Nemcsak az előadás, az idei produkcióra történő jegyvásárlás is nemzeti ünnephez kötött, október 23-án kezdődött, újításként a nagyobb befogadóképességű Arénában, egy előadással várták a rajongókat. Résen kellett lennie annak, aki szeretett volna részese lenni az eseménynek, hiszen mindössze 2 óra leforgása alatt elfogyott mind a 12.500 db jegy.

Az előadás este 8 órakor kezdődött, folyamatosan érkeztek a tömegek, míg a műsor kezdetére meg nem telt a stadion. Semmihez nem hasonlítható látvány körbetekinteni több ezer emberen. A műsor pedig kezdetét vette.

A Föltámadott a tenger belépője után Kautzky Armand szavalta el Petőfi Sándor Szülőföldemen című versét, melyek csodálatosan csengtek az óriási épületben, megalapozva a hangulatot az előttünk álló showra. Ezután Lábas Viki és Szakács Gergő kérdezték, akarunk-e mindig, mindig játszani? Forradalmi hangulatban folytatódott az előadás, Járai Márkkal és a többiekkel közösen énekeltük, hogy szabadság, szerelem, ez a kettő kell nekem. Befordultunk a konyhába, rágyújtottunk a pipára, jártunk a faluvégi kurta kocsmában, szólt az „Ej, ráérünk arra még….”. Felsorolni és leírni a produkciókat idő és hely hiányában nem tudom, azonban vannak részletek, melyek mellett nem lehet elmenni. Újdonságként a verselések mellett egy slam poetrynek is fültanúi lehettünk, ami külön erre az alkalomra íródott a fiatal slammer, Bánki Beni előadásában. „Ha küzdesz egy eszméért, tarts ki, lépd meg, magad vagy a forradalom, egyszerű a képlet.” Számomra az egyik legemlékezetesebb és legszebb vizuális élményt is okozó előadás Járai Márk egy szál gitáros produkciója volt, Petőfi Sándor Nem ért engem a világ című versének megzenésítése. A műsorvezető, Buda Márton kérésére a nézők nagy része telefonjának vakujával világított, azt a hangulatot keltve, mintha a csillagok között lennénk, csodálatos volt egy ilyen óriási rendezvényen átélni ezt. Papp Szabi hangja pedig számomra olyan átütő erejű, hogy az ő előadásában bármilyen produkciótól lúdbőrözök: „Egy életünk, egy halálunk: szembe szállunk!” A Márciusi ifjak előadása tette fel az i-re a pontot, mikor a dalt pirotechnikai, látványos showelemek kísérték. A másfél órás előadás után az egész Aréna egy emberként állt fel és tapsolta meg a zenészeket, énekeseket, előadókat, hangos üdvrivalgás közepette, és úgy gondolom, mindenki elégedetten távozhatott. Köszönjük Nektek!

54519296_1058323814369684_7796326606812741632_n

Ha a cikk elolvasása meghozta a kedved, hogy jövőre ott legyél, vagy lemaradtál és megnéznéd, esetleg egyszerűen csak újra átélnéd a Pilvaker-élményt, akkor azt itt  megteheted.

Jövőre pedig biztosan újra Red Bull Pilvaker – A Szavak Forradalma. Alig várjuk!

Képek forrása: pilvaker.redbull.com, femcafe.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]