Küldetésre fel! – Indul az Ulysses mesterkurzus!

Április 1-től Az Ulysses-küldetés címmel online mesterkurzust indít a MűGond. 20 előadás, négy extra alkalom, ugyanennyi előadó és egy értelmezői közösség vár, hogy felfedezd, mi is történt 1904. június 16-án! Készen állsz?

„Demosthenes dadogott és rángatózott és mégis Athén legnagyobb szónokává tudta magát tenni. Joyce is ilyen dadogó volt. Nem tudott írni. De szorgalommal a század legnagyobb stilisztájává lett. Mert lehetetlen, hogy valaki egészséges alapokról elindulva az írásnak ilyen mestere lehessen” – hangzik Hamvas Béla ajánlója James Joyce regényéhez. A kereken 100 éve, 1922. február 2-án megjelent könyv nagy port kavart az irodalomban, hisz mind a tartalmát, mind a szerkezetét tekintve tabukat döntött meg. A mesterkurzus négy előadója arra vállalkozik, hogy „faltól falig” (újra) olvasva megszerettessék és a bemutassák a regény értékeit az emelt szinten érettségizőtől a várandós kismamán keresztül a nyugdíjas professzorig. Hisz 1904. június 16-hoz mindenki megtalálja majd a maga kapcsolatát! Mi, ELTE-sek pedig különösen jól járunk, hiszen ingyenesen csatlakozhatunk a küldetéshez!

És hogy kik lesznek a vezetőink a kalandban? Öt tudományterület jeles képviselője szövi egybe az Ulysses üzenetét szaktudásával, megvilágítva ezzel is, hogy milyen sok rétegből áll a közel 1000 oldalas regény. Röviden ismerkedjük meg velük!

Dr. Hoványi Márton lesz a mesterkurzus tapasztalt vezetője, hisz nagy sikerrel irányította A nagy Dekameron-olvasást 2020-ban és a Digita’ Commedia kurzust 2021-ben. Jelenleg az ELTE TÓK egyetemi adjunktusa, tanulmányait az ELTE BTK-n folytatta, jelenleg pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának doktorjelöltje.

Szárnysegédje lesz Gunther Zsolt DLA Ybl-díjas építész, aki egyaránt tanult és dolgozott a világ számos pontján. Saját irodáját, a 3h-t 1994-ben alapította, amellyel számos nemzetközi és hazai díj tulajdonosai lettek. Szakmájához híven az Ulysses szövevényes építészet(elmélet)i kérdéseivel foglalkozik majd a június 8-i előadásában.

A Magyarországi James Joyce Társaság elnökével, dr. Takács Ferenccel is találkozhatunk május 18-án. Az ELTE BTK docense 2002 óta a társaság elnöke, Joyce munkásságával kapcsolatban tanulmánykötetet jelentetett meg A hérosz és a kultusz címmel. Előadásában A küklopsz c. fejezet magyar és közép-európai utalásairól lesz szó.

A természettudományok iránt érdeklődők bizonyára megtalálják majd a közös hangot a Zoom-linken keresztül is Imre Sándor villamosmérnökkel, aki a Budapesti Műszaki Egyetemről érkezik a mesterkurzusra. Az Ulysses-küldetés extra előadásainak egyikét vállalva arra keresi a választ, hogy a természettudományok hogyan jelennek meg Joyce nagyregényében. Mi az, ami tudománytörténeti jelentőségű az Ulyssesben? Vigyázat, nem csak mérnököknek!

Végül pedig a zenekedvelőknek sem kell unatkozniuk, hisz Mona Dániel zenetörténész a tavalyi Digita’ Commedia után az idei mesterkurzusból is kiveszi a részét. Elárulta, hogy külön öröm számára, amikor más művészeti ágak élvezetéhez kapcsolódik a zene, így magától értetődően az Ulysses zenei motívumait tárja fel nekünk május 11-én.

Mi a következő lépés? Látogatass el a MűGond oldalára, és csapj le az olvasójegyek egyikére! Még egyszer, ELTE-seknek 100%-os kedvezmény jár!

Kiemelt kép: MűGond

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]