Modern és népies – az ELTE tánccsoportjainak előadásán jártunk

A Levendula Kortárs Táncműhely az ELTE-BEAC Moderntánc csapat fellépő táncosaiból alakult 2015-ben. A Covid-időszak utáni első önálló estjüket láthattuk a Bethlen Téri Színházban október 16-17-én, ahol egy új darabjukat is bemutatták.

A táncot – az a tapasztalatom – sokszor alulértékelik. Egyszerre művészet és sport, ami nagyon komoly testi és mentális figyelmet követel. A tánc test- és lélekismeret. Kicsit olyan számomra, mint a zene: azonnali hatást vált ki. Talán ez a legszebb és legérdekesebb a modern táncban: szavak nélkül, csupán a mozdulatokkal mesél és hat a néző érzelmeire, mint egy néma színház, ahol a lecsupaszított mozdulatok a maguk tisztaságával és pontosságával egészen katartikus élményt adhatnak a nézőnek. 

A Levendula Kortárs Táncműhely önálló estjén jártunk október 16-án a Bethlen Téri Színházban, ahol bemutatásra került a Táncműhely legújabb táncjátéka A mi világunk címmel. Megtekinthettük a húsz perces Kapcsolat-Rend-Szer című darabot is, mely az Országos Táncjáték Fesztiválon az első helyezést és a Magyar Teátrumi Társaság különdíját is elnyerte. Ezen túl az ELTE Néptáncegyüttes vendégelőadása színesítette a programot.

A Levendula Kortárs Táncműhely 2015-ben alakult az ELTE Moderntánc csapat fellépő táncosaiból, első darabjuk a Zongoralecke címet viseli. Egyetemi sport- és kulturális, valamint külsős rendezvényeken is fellépnek 3-20 perces darabjaikkal. Az október 16-i és 17-i előadásokon két húsz perces darabjukat tekinthettük meg, melyeket Wéber Edi koreografált. Ezek a hosszabb műsorok lehetőséget adnak arra, hogy a közönség érzelmileg is jobban bevonódjon az előadásba. Nekem nagyon különleges élményt adott, mivel korábban nem tekintettem úgy a táncra, mint ami képes lenne oly nagy emocionális löketet adni a léleknek. Az előadást elnézve a lehető legjobb értelemben lúdbőröztem. Egészen különleges atmoszférája van egy ilyen táncestnek, amit a zene, a fények és a gyönyörű mozdulatok összhatása teremt meg.

A táncdarabok valahol olyanok, mint a kortárs líra. Már a felszín is varázslatos, de amikor elkezded bontogatni őket, rájössz, hogy semmit nem értesz, de az, amit sikerül a magadévá tenned, az eleven lényed része lesz. Ez a táncra fokozottan igaz, ahol nem adnak mankót magyarázó szavak, az áramló zene és mozdulatok mögött csak sejteni lehet, hogy rejtőzik valami gondolat. Izgalmas egy ilyen kortárs darab történetét megpróbálni felfejteni, már csak ezért is megéri a Levendula Kortárs Táncműhely előadásait megtekinteni. Bennem folyamatosan ott motoszkált az érzés, hogy történetet festenek elém a tánclépések. Ez a történetiség a Kapcsolat-Rend-Szerben volt a legfeltűnőbb. Már a cím is beszédes: az emberi kapcsolatok sokszínűségét mutatja be minden szépségével és fonákjával együtt.

Az ELTE Néptáncegyüttes előadása volt az est színfoltja. A tíz perces előadás címe: Hajnali hangulatok. És valóban, a címnek megfelelően egy elhúzódó mulatozásba kaptunk betekintést. Érdekes a kontraszt a modern tánc lágysága és a magyar néptánc ütemessége között, kifejezetten jól működött a kettő egymás után bemutatva, a tempós népdalok engem mindig felvidítanak. A modern tánc egy kicsit súlyosabb, nehezebben emészthetőbb, talán melankolikusabb, ezt jól kiegészíti a néptánc bájossággal és könnyedséggel. Hogy kinek ajánlom a Levendula Kortárs Táncműhely előadásait? Mindazoknak, akik nyitottak a kultúra ezen formájára, akik szeretik a csodálatos zongoraszólamokat és akiket elbűvöl, hogy milyen csodákra képes az emberi test.

A képeket készítette: Hódossy Attila (ELTE Online). Hogy még többet lássatok a tánc szépségéből, ajánljuk a galériát is!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]