Új tanárszak indul az ELTE-n!

2022 szeptemberében új képzés indul a ELTE Természettudományi Karán. Az ötéves, elsődlegesen a Z generációt kiszolgáló egyetemi természettudomány–környezettan szakot elvégzők felső tagozaton bármely természettudományos tárgyat, középiskolai szinten pedig 10. osztályig a komplex természettudományos tárgyat taníthatják majd.

Az új természettudomány–környezettan szak, fantázianevén a „Z-szak” az ország hat egyetemének hét képzési helyén is elindul, az ELTE budapesti és szombathelyi kampuszán is elérhető lesz. A szak célja, hogy egységes országos minőségbiztosítással, de regionális megvalósításban megismertesse, megértesse a hallgatókkal az ökológiai fenntarthatóság fontosságát és a természet működését, folyamatait, mindezt gyakorlatorientált, problémamegoldó technikák révén. Az országban ez lesz az első olyan osztatlan tanárképzés, amely a természetet teljes egységében ismerteti meg azáltal, hogy egyúttal figyelembe veszi a különböző szempontú modellnézeteket – fizika, kémia, biológia – is.

A szak felépítése szem előtt tartja, hogy a Z generációnak nagyon fontos a vizuális kommunikációt és kultúrát már a kezdetekkor kiemelt óraszámban tanítani. A módszertan igyekszik továbbá fejleszteni a diákok értő olvasási képességét és retorikai kompetenciáit, valamint az idegen nyelven – elsődlegesen angolul – történő világhálós kritikai tájékozódást.

A diploma utáni kilátásokat tekintve, a természettudomány–környezettan szak elvégzése után a hallgatók versenyképesek lesznek a közoktatásban. A képzésre nem csak természettudományos beállítottságúak jelentkezését várják. A Z-szak sokoldalúsága miatt remek választási lehetőség lehet akár humán, akár reál érdeklődésű diákok számára is. Ebből kifolyólag a felvételi követelményeknek bármilyen tantárgyból szerzett emelt érettségi megfelel. A jelentkezésre 2022 szeptemberétől lesz lehetőség.

Forrás: elte.hu

Kiemelt kép: theatlantic.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]