Tavaszi programok magyar szakosoknak

Konferenciák, színház, mozi, szakos kirándulás és nyelvjárásgyűjtés – idén tavasszal is változatos és izgalmas programok várják az egyetem magyar szakos hallhatóit. Mindez március és április folyamán!

Március 8-án 16 órától az ELTE Press Akadémia várja az újságírás iránt érdeklődő hallgatókat. A rendezvényen Balázs Géza, Mészáros Márton és Szép Vanessza tart szakmai előadást, ezt követően pedig a kari lapok bemutatkozására kerül sor.

Az ELTE BTK HÖK Magyar Szakos Hallgatói Érdekképviselet március 8-án este közös színházlátogatásra invitálja a hallgatókat, melyen Pintér Béla és Társulata A Sütemények Királynője című előadását fogják megtekinteni a Szkéné Színházban. A darab körüljárt témája a családon belüli erőszak.

Március 9-én 15 órától a Magyar Shakespeare Bizottság rendez nyilvános ülést a BTK-n, melynek meghívott vendége Mácsai Pál, színész, rendező, az Örkény Színház igazgatója. A beszélgetés tárgya a Nádasdy-fordítás alapján készült IV. Henrik című előadás.

Ugyancsak színházi jellegű program a március 9–10. közötti Színház és néző konferencia, melyről itt olvashatjátok ajánlónkat.

Azok sem fognak unatkozni, akik a színház helyett inkább a mozit preferálják, ugyanis idén is megrendezik az ELTE Filmnapot, melynek keretein belül a Bem Moziban március 24-én tizenkét órán át mozizhatnak az ELTE hallgatói. A programban hat film szerepel (Coraline és a titkos ajtó, Az ember Gyermeke, Psycho, A cápa, A dolog, Haláli hullák hajnala). A mozibérlet ára 2000 Ft, de a program második felére esti jegy is váltható, mely 1500 Ft-ba kerül. A belépőket az ELTE BTK HÖK irodában lehet megvásárolni.

filmnap

Érkezik a tavasz és a jó idő, ezzel együtt a kirándulások is. Az idei magyar szakos utazás célja Prága, a résztvevők április 19–22. között fedezhetik fel a cseh fővárost. A programok között szerepel többek között a Várnegyed, a Nemzeti Irodalmi Múzeum, a Balassi Intézet és a Károly Egyetem megtekintése is.  Az útra jelentkezni itt lehet.

Ahogy minden félévben, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete idén tavasszal is megrendezi hagyományos nyelvjárásgyűjtő és művelődéstörténeti kirándulását, melynek ezúttal két helyszíne is lesz, a szlovéniai Muravidék és Észak-Olaszország. A nyelvjárásgyűjtés idén rendhagyóan nyolc napos lesz, viszont időpontja sajnos ütközik a szakos kirándulással, április 18–25-ig tart majd. A tanulmányút azonban nagyon izgalmasnak ígérkezik. A hallgatók Lendva környéki magyarlakta településeken készíthetnek szociolingvisztikai interjúkat, de emellett a kirándulásokra is lesz idő, például az Isonzó-menti első világháborús emlékhelyek, Trieszt, Udine, Aquileia és Palmanova megtekintésére. Az utazás ára pályázatoknak és támogatásoknak köszönhetően csupán 35. 000 Ft. Jelentkezni előleg befizetésével a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet titkárságán lehet, ahol további információkat is kérhetnek az érdeklődők.

nyelvjárásgyűjtés

Az utazás mindkét kirándulás esetében autóbusszal történik. Az érdeklődőknek érdemes hamar jelentkezni, ugyanis a helyek gyorsan fogynak.

Forrás: ELTE, Facebook

Kiemelt kép: FlixBus

További képek: ELTE

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]