Színház és néző – Színháztudományi Konferencia az ELTE-n

Az egyetem bölcsészkara március 8-án és 9-én egész napos színháztudományi konferenciának ad otthont. A kétnapos eseményen a szakterület neves képviselői mellett az ELTE hallgatói is előadnak majd.

A Színház és néző konferencia nevét Eugenio Barba híres megfogalmazása ihlette, amely szerint „a színház mint művészet legfőbb alapanyaga a néző és előadó/performer közötti energia/viszony”. Már az elnevezésből is látszik, hogy az esemény kiemelt témája a néző szerepe és a színházhoz való viszonya lesz, melyet a résztvevők elméleti és gyakorlati oldalról is megvizsgálnak majd. Többek között szó fog esni a nézői szokásrendek jellegzetességeiről és alakulásáról, a nézőkkel kapcsolatos felmérésekről, valamint a különböző korosztályok nézéskultúrájáról is.

Ezek mellett olyan más színházelméleti témák is előkerülnek majd a rendezvényen, mint a színházi szokások változása, a kereslet és a kínálat viszonya a tradicionális színházi központoktól távolabb eső területeken, a kortárs színházi alkotások, valamint a színházszociológia helyzete a magyarországi és a nemzetközi kutatásokban.

shutterstock

A márciusi konferencia célja, hogy a kutatók és oktatók mellett a doktoranduszok, illetve az alap- és a mesterszakos hallgatók is lehetőséget kapjanak munkájuk közönség előtt történő bemutatására. Az ELTE mellett a Magyar Tudományos Akadémiáról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről, a Károli Gáspár Református Egyetemről, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, a Veritas Történetkutató Intézetből, a Magyar Képzőművészeti Egyetemről és a Budapesti Corvinus Egyetemről is érkeznek előadók, emellett Miskolc, Kaposvár, Pécs, Veszprém és Kolozsvár is képviselteti magát az eseményen. Az előadók a fellépéssel együtt publikálási lehetőséget is kapnak, hiszen a szervezők még idén terveznek megjelentetni egy tanulmánykötetet a konferencia anyagából.

Március 8-án 9 és 18 óra között az érdeklődők összesen húsz – egyenként húszperces – előadást hallgathatnak meg. A konferenciát dr. Sonkoly Gábor dékán köszöntője után az ELTE BTK oktatója és a Színház és részvétel szekció vezetője, dr. Darida Veronika Nézőprovokáció című előadása nyitja meg. A szekcióban nyolc előadás fog elhangzani. A második szekció a Színház és társművészetek I. címet viseli, s négy előadást kínál a hallgatóságnak. Vezetője dr. Cseporán Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, aki Színházművészet és jog a szerzői jogon túl címmel tart előadást. A konferencia első napján sor kerül az ELTE-s dr. Imre Zoltán által vezetett Színházszociológia I. szekcióra is, melynek keretei közt hat előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. 18 órától a szervezők kerekasztal-beszélgetést rendeznek a színházszociológiáról, melyen egyetemünk három oktatója, dr. Czibula Katalin, dr. Imre Zoltán és dr. Simon Balázs vesz részt.

A konferencia második napja, március 9-e is izgalmasnak ígérkezik. Dr. Czibula Katalin vezetésével a Színház és társművészetek II. szekcióban hallhatunk öt előadást, amelyeket követően a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemről érkező Köllő Csongor vezette Színházszociológia II., illetve Színház és interkulturalitás szekciók előadásai következnek. A konferencia az SZFE-s Patonay Anita Színészi játék szekciójával zárul majd.

A részletes program itt olvasható. A rendezvény helyszíne az ELTE BTK A épületének kari tanácsterme, szervezői és házigazdái pedig az ELTE BTK Filozófiatudományi és Irodalomtudományi Doktori Iskoláinak doktoranduszai.

Forrás: programFacebook

Kiemelt kép: ELTE Doktorandusz Önkormányzat

További kép: Shutterstock

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]