Telt házzal folytatódott az EAN

Vajon hogyan beszélnek a kutyák? – 15 órától a Szót értenek-e velünk a kutyák? c. előadáscsokorral erre kaphattunk választ. Este pedig a Tánc-szók vártuk az EAN látogatóit. Az eseményen elhangzottakat jeltolmácsolták.

A Szót értenek-e velünk a kutyák? előtt Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár köszöntötte a jelenlévőket — felhívta a figyelmünket, mennyi közös pont van a természettudományok és a nyelvészet között. Az esemény Alumni találkozó is — az Alumni Központ vezetője, Pataky Csilla  röviden beszélt az egyetem alumnusait összefogó szervezetről.  A tudományos előadások felvezetéseként Kugler Nóra egyetemi docens, a rendezvény főszervezője bemutatta Imrényi Andrást, a program ötletgazdáját. Imrényi András az előadásoktól a nyelvről való gondolkodás tágabb keretekben van helyezését várta, és elmondta, hogy reméli, kapunk választ arra, van-e nyelvi reprezentáció a kutya agyában. A címadó előadást Andics Attila, az ELTE TTK Etológiai Tanszékének kutatója tartotta. Folyton szólítjuk a kutyáinkat, mégse tudjuk mennyit értenek ebből — vetette fel Andics. Az etológiai kutatások nem hiába fordultak a kutyák felé: ugyan 100 ezer éve élt az utolsó közös ősünk a kutyákkal (nagy a genetikai távolság), mégis sok közös pont van a viselkedésünkben velük, hiszen az elmúlt évezredekben együtt éltek a kutyák az emberekkel, hasonló hatások érték a két fajt. A legújabb vizsgálatok alapján a kutyák 200-1000 szót értenek, lexikális és intonációs jelöltséget is képesek felismerni, és humán hangadásra sokkal alkalmasabbak, mint a farkasok (tehát történt egy ezirányú elváltozás is a domesztikáció során). Az érdekfeszítő, színes előadást három nyelvész — a témához lazán kapcsolódó — felszólalása követte. Deme Andrea Milyen nyelvi egységekből áll a beszéd? c. tartotta meg az előadását. Hattyár Helga a jelnyelv-elsajátításról beszélt, Imrényi András pedig a mondatjelentés dimenzióiba avatott be bennünket.

DSC_9818

A tudományos előadás után kárpát-medencei rigmusoktól és ritmusoktól zengett a kari tanácsterem. A Simon Gábor által bemutatott népi táncok pírt és derűt hoztak a nagy hóba. Míg kint az időjárás magától is reszketett, a táncház meghozta a tavasz első rezonanciáit; nevetéssé és gyöngyöző harmattá olvasztva az arcunkra fagyasztott mosolyt. Lángoltak a képzeletbeli szoknyák, és szikrát rúgtak a képzeletbeli sarkantyús csizmák. A népdal és néptánc szerelmesei röpke másfél óra alatt sajátíthatták el például a Gergely-táncot, az öves- és kezes, vagy kecskés táncot. Megtudhattuk, és az idő előrehaladtával egyre jobban érezhettük, hogyan és miért működik olyan jól együtt a zene, a ritmus, és a nyelvi kifejezés. Én úgy nevezném, a „hármas oldás”, amelyben egyszerre van jelen a koncentráció, ami a jelenlét boldogságát eredményezi, és az érzelmi áradás, amit a tánc – és ha nem is az ének – de a hangoskodás művészete hoz magával. Sokszor mondják: a régiek tudtak valamit. Alig, ha volt elakadás a közösségek érzelmi rendszerében, a hevületben felébredt az egyénekben szunnyadó hétfejű sárkány, s minden kijött, aminek ki kellett jönnie. Az főleg az öves- és kezes táncoknál a gyűrű alakban egymásba kapaszkodók égő arénává változtathatták az általuk bezárt teret… Simon Gábor azt mondta, hogy a tánc közbeni rikoltozást, rikoltozást, vagy csujogatást használták arra is, hogy megszólják egymást, kikiabálják a feszültséget, sérelmeiket. A táncművész — aki egyben egyetemünk nyelvész oktatója — szerint minden nyelvnek megvan a lehetősége, hogy a lehető legkényelmesebben fejezze ki magát. Hangsúlyozta azt is, hogy a néptáncnak mennyire erős és különleges közösségteremtő ereje van.

DSC_0080

● PÉNTEKI PROGRAMOK ●

Te is diákköri tag vagy? Vagy csak érdekel, mit csinálnak a többi műhelyben? 13 és 14 óra között az A épület II. emeleti folyosóján poszterek segítségével bepillanthatsz a nyelvészeti diákműhelyek tevékenységébe.

Nézőként részt vehetsz az alábbi versenyeinken:

08.30 | Digitális helyesírási verseny – Ifjúsági épület II. emelet 1-es terem
10.00 | Szépkiejtési verseny – ELTE BTK A épület 114-es terem
10.00 | Versmondó verseny – ELTE BTK A épület 245-ös terem
11.00 Trefort-kerti tájfutás – (több helyszínen) — még nevezhetsz ide!

Az eredményhirdetés és zárás 14 órától lesz a kari tanácsteremben.

Gyere te is az EAN-ra! Megéri! 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]