A tékozló fiú hazatért(?) – egy francia históriával folytatódik a Történész Filmklub

2022. április 29-én a Martin Guerre visszatér című filmmel folytatódik az ELTE BTK-n a Történész Filmklub rendezvénysorozata, melynek idei szemesztere a középkor világába szeretné elrepíteni az érdeklődő hallgatókat.

A Történész Filmklub egy hallgatói kezdeményezés, mely elsősorban – de nem kizárólagosan – az ELTE BTK Történeti Intézetének különböző képzésein tanulmányaikat folytató diákokat szeretné megcélozni, és törekvésének tekinti azt, hogy az alsóbb- és felsőbbévesek számára lehetőséget biztosítson olyan filmalkotások megtekintésére, amelyek kiegészíthetik az egyes egyetemi kurzusokon tanultakat, illetve alkalmasak történeti szempontból való elemzésre is. Kezdeményezésüket motiválja a közösségteremtő szándék is, az ismeretszerzés és a kikapcsolódás mellett szeretnék közelebb hozni egymáshoz a hallgatókat, teret biztosítva az egymás közti párbeszédnek is.

Az aktuális félév ötödik alkalmán az érdeklődők Daniel Vigne francia filmrendező 1982-es alkotását, a Martin Guerre visszatér (Le retour de Martin Guerre) című filmdrámát tekinthetik meg.

A filmdráma valós alapokon nyugvó cselekménye (a forgatókönyv munkálataiban a témát feldolgozó amerikai történész, Natalie Zemon Davies is részt vett) a 16. századi Franciaország paraszti világába kalauzolja el a nézőt, központi alakja pedig a baszk felmenőkkel rendelkező, de a Foix grófságban fekvő Artigat nevű faluban élő Martin Guerre. Guerre-t 1534-ben, mindössze tizennégy éves korában összeadják a falu tekintélyes családjából származó – de szintén még gyermek – Bertrande de Rolsszal, házasságuk azonban sokáig terméketlennek bizonyul. A sokéves férfiúi kudarc igencsak megalázó a fiatal Martin számára, majd miután apja megvádolja, hogy lopott a családi terményből, végképp tarthatatlannak érzi helyzetét. Elhagyja feleségét, birtokát, és sokáig nem hallat magáról. Hosszú évek múltán azonban megjelenik egy férfi, aki a rég elveszettnek hitt Martin Guerre-ként hivatkozik magára. A jövevény név szerint köszönti rég nem látott ismerőseit, és a közösség csakhamar elfogadja őt, még legközelebbi rokonai és felesége is, dacára annak, hogy egyesek kezdettől fogva kétkedéssel fogadják Martin váratlan hazatérését.

A filmet eredeti nyelven és – technikai okok miatt – ezúttal angol felirattal tekinthetik meg az érdeklődők 2022. április 29-én, délután 3 órától a Múzeum krt. 6–8. épület 320. termében. A film megtekintését követően az esemény zárásaként a szervezők a látogatókkal közösen egy kb. fél órás eszmecserét-vitát rendeznek a látottak kapcsán.

A szervezők minden ELTE-s egyetemi polgárt, illetve külsős érdeklődőt szeretettel várnak a programra, de kérik, hogy lehetőség szerint regisztráljanak az eseményre, melyet a torteneszfilmklub@gmail.com e-mail címre küldött levéllel, vagy a Történész Filmklub Facebook-oldalának küldött üzenettel lehet megtenni.

Kiemelt kép: IMDb

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]