Ilyen volt az Utazás Kiállítás

Az Utazás Kiállítást idén is nagy érdeklődés övezte. A március 1–4. között megrendezett legjelentősebb hazai turisztikai seregszemlén 23 ország 280 kiállítója mutatkozott be a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Beszámolónkat olvashatjátok.

Mint minden évben, a kiállításnak idén is voltak díszvendégei, a külföldi Marokkó – ahová tavaly ősz óta közvetlen járat indul Budapestről – és a belföldi Hévíz. Az északnyugat-afrikai állam kultúráját és vonzerejét ismertette meg a látogatókkal, a belföldi fürdőváros pedig bemutatta széles program- és szálláskínálatát. A vendégek koktélokat és kóstolókat is kaptak.

utazási1

Az idei kiállítás fókuszában az aktív kikapcsolódás állt, ezt a meghívott díszvendégek mellett alátámasztotta az is, hogy az Utazás Kiállítás-sal egy időben rendezték meg a független utazókhoz szóló Járatlan Utakon Fesztivál-t, valamint az Afrika-, a Bringa– és a Futó Expó-t. A vendégek egy belépőjeggyel látogathatták az öt rendezvényt.

A négynapos turisztikai esemény egyaránt szólt a közönségnek és a szakmának is. Az első napon a szakmai programoké, konferenciáké, előadásoké és kerekasztal-beszélgetéseké volt a főszerep, ezáltal találkozási lehetőséget biztosítva a turizmusban dolgozóknak és tanulóknak. Pénteken, szombaton és vasárnap viszont már a látogatók kerültek a középpontba, megismerhették a kiállítókat, és begyűjthették a legjobb utazási ajánlatokat, tanácsokat, tippeket. Számos utazási iroda készült kedvezményes ajánlatokkal a kiállítás idejére, melyek a helyszínen is lefoglalhatók voltak, de az érdeklődők a szórólapok és prospektusok áttanulmányozása után otthon is dönthetnek úti céljaikról. Az utazási irodákon kívül magyar régiókkal, tájegységekkel és programszervezőkkel is lehetett találkozni az idén negyvenegyedik alkalommal megrendezett Utazás Kiállítás-on.

utazási 3

A kiállítók hosszú idő óta ismét két pavilont töltöttek meg, így a nézelődők még nagyobb területen, 25 ezer négyzetméteren válogathattak az ajánlataik közül. A kiállítás, melyen a turizmus szinte minden ága képviseltette magát, minden korosztály számára változatos programokat kínált. A legkisebbeket a gyereksarok játékai várták, míg a fiatalok és felnőttek a D, vagyis az „Itthon” pavilon színpadán fellépő Dumaszínház tagjait, a Happy Dixieland együttest, valamint a különböző utazási előadásokat hallgathatták meg. Az A pavilonnál utazó bloggerekkel találkozhattak a kilátogatók. A szervezők a gasztroudvarban tradicionális nemzeti ételek kóstolóival várták a vendégeket, valamint nyereményjátékokat is szerveztek, melyek fődíjai marokkói, illetve hévízi utazások voltak.

Összességében tehát az Utazás Kiállítás nagyon érdekes és hasznos rendezvény volt. Több hasonló témájú program lesz a közeljövőben is, a főváros után a nagyobb városokban is szerveznek az Utazás Kiállítás-hoz hasonló regionális rendezvényeket. Ilyen lesz a Fehérvári Utazás Kiállítás, a kecskeméti Tourex Idegenforgalmi Szakkiállítás és Vásár, a Szegedi Utazási Börze, a Debreceni Utazási Vásár és Autókiállítás, a győri Utazási és Idegenforgalmi Szakkiállítás, a miskolci „Menjünk világgá…!” Utazási Kiállítás, valamint a Szolnoki Utazás Kiállítás és Vásár. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban március és szeptember között megtekinthető a magyar turizmus meghatározó cégéről, az IBUSZ-ról szóló időszakos kiállítás, melyen felidéződik az 1900-as évek Budapestje.

Képek: Hungexpo

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]