Az első magyar slamtábor elég jólesz

A magyarországi slam poetry közösség tizedik évfordulóját ünnepelte tavaly. 2016-ban volt Országos Slamtalálkozó Szegeden, amelynek sikerén felbuzdulva Simon Márton, Kövér András „Kövi” és Horváth Kristóf „Színész Bob” az I. Összmagyar Slam Poetry, Spoken Word és Irodalmi Tábor szervezésébe kezdett. Július 26-tól 29-ig tart. Ez most itt egy ajánló, az bizony, habár a szlogenalkotás nem a szervezők legnagyobb erénye, a prekoncepció egyértelmű: ide el kell jönni, mert #jólesz.

Az STB rövidítés az elmúlt hónapokban még véletlenül sem a satöbbit vagy a sajtos-sonkás burritót jelentette a hazai slam poetry közösség háza táján. Március elején ugyanis kezdetét vette az első magyarországi slamtábor promóciós kampánya, lázba hozva ezzel a műfaj képviselőit és kedvelőit.

Ennyit a kulturált felvezetésről, mert itt félrebeszélésnek helye nincs, egy a lényeg: IDE EL KELL JÖNNI!

Hogy miért? Nem kell ehhez slamrajongónak vagy slammernek lenni, hiszen az I. Összmagyar Slam Poetry, Spoken Word és Irodalmi Tábor (innentől csak STB) tulajdonképpen afféle minifesztiválként működik. Slamversenyek mellett műhelyek, beszélgetések, irodalmi programok és koncertek (a teljesség igénye nélkül) szerepelnek a programban.

Utóbbi eseménytípus szempontjából kifejezetten erősre sikerült a „line up”. Az Egyesült Államokból származó, a spoken wordöt és a rockzenét vegyítő Listener zenekarral még nemzetközivé is sikerült varázsolni az STB programját. De amit én kifejezetten, tenyeremet dörzsölgetve várok, az a közelmúlt két legfontosabb rapzenei produkciója, a trAnzKaPHka és a Slow Village, előbbi Závada Péter (Akkezdet Phiai) szóló rapprojektje, utóbbi pedig az elmúlt év legnagyobb felfedezettjének számító underground hiphop formáció. De Szabó Benedek és Egyedi Péter (Óriás zenekar) is érkezik egy-egy akusztikus szettel Orfűre.

Ja igen, Orfű. Merthogy pont azon a helyszínen rendezik az STB-t, ahol a Fishinget szokták, szóval a helyszín valószínűleg hozzá fog járulni ahhoz, hogy úgy, izé, #jólegyen.

A program szépsége, hogy ügyesen egyensúlyozik szakmaiság és havingfun között. Előbbi tekintetében óriási előrelépés lehet ez a műfaj haladása érdekében, hiszen mindenki ott lesz, akitől tanulni lehet, és mindenki megfelelő platformot kap arra, hogy át is adja a tudását azoknak, akik az út elején járnak, és nincs kétségem afelől sem, hogy mindenki ott lesz, aki tanulni akar, elvégre egy ilyen tömény információhalmaz ilyen rövid idő alatt óriási intenzitást kölcsönözhet egy ifjú slammer fejlődésének. Ráadásul úgy, hogy mellette a közösség tagjának érezheti magát, és koncerteken verethet, meg délig alhat.

De ez ne tántorítsa el azt sem, aki soha életében nem akar slamszínpadon állni, mert itt tényleg minden lesz. Irodalommal kapcsolatos beszélgetések (például a könyvkiadás nehézségeiről), előadói műhely, színvonalas versenyek, meg izgin hangzó tematikus bulik (pl. „Flitter és sár” – progresszív rap buli). Meg ugye a már említett koncertek.

Azt gondolom, a program sokkal összetettebb, mint amit egy elsőként megrendezett, szubkulturális fesztiváltól várna az ember. És csendben jegyzem meg, hogy ár-érték arányban se rossz.

A bérlet, ill. napijegy vásárlásáról tájékozódhattok az STB oldalán és eseményénél a Facebookon. Gyertek! (jólesz)

 

A kép forrása: STB – Fb oldal

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]