Sean Paul, olcsó sör, buli hajnalig – Ilyen volt az idei EFOTT

A város fesztiválozókkal, a kemping sátrakkal, a kezek poharakkal, a szemek szenvedéllyel, tó pedig strandolókkal telt meg Velencében július 11-től 17-ig. Kedden akusztikus összeállítással, szerdán retró bulival hangolódtunk. Csütörtöktől pedig igazán beindult a 2017-es EFOTT. Hangulatjelentés a napfény tavának fesztiváljáról, ahol 6 napra eluralkodott a szabadság, a nyár és a gondtalan élet.

-1. nap EFOTT AKUSZTIK

Ugyan a program nem ígérkezett túl sűrűnek a mínusz egyedik napon, a bejáratnál mégis kígyóztak a sorok. Az öt órai kapunyitást várva előkerültek a kalapok, a napszemüvegek, nem csoda, pokoli hőség volt. A fesztivál szervezői igyekezték kellemesebbé tenni a napon ácsorgást, a zenét már itt sem kellett nélkülöznünk. Mégis, várakozni és bejutni nem egy gyaloggalopp, de egyszer csak megtörtént a csoda! Két kemping közül választhattunk, a bulihoz közelebbi a Hervis kemping, a másik sátortábor a füldugók nélkül érkezetteknek nyújtott szállást. A mosdók és zuhanyzók állapota egészen tűrhető volt, meleg víz azonban csak a kiváltságosaknak járt. Viszont a tó vize 26 fokosra emelkedett, így a koncertekre várva még jutott idő csobbanni is egyet. Az este jelszava az akusztik volt, Margaret Island-dal, és Punnany Massif tábortűzzel csalogatták a szervezők a bérleteseket. De higgyétek el, nem vesztettek sokat, akik később érkeztek. A koncertek felejtősek voltak és a buli is elég laposra sikerült, a fesztiválterület még épül, ráadásul este jött a vihar és az eső.

0.NAP EFOTT RETRO

Dévényi Tibi bácsi 70. születésnapjának tiszteletére retro partyra váltott az EFOTT. Nosztalgiáztunk, visszapörgettük az idő fogaskerekét néhány évtizeddel, Soho Party, Grovehouse, Szandi, Bon Bon, és természetesen az ünnepelt, Tibi bácsi. Csalódnunk most sem kellett: a pöttyös labda védjegyként itt volt vele. A retro slágerekkel úgy tűnt, az éjjel soha nem érhet véget, de ezt se fiú, se lány nem bánta. Együtt énekeltünk, tomboltunk, a 0. napi buli egyértelműen lepipálta az előző estit. Sőt, a napközbeni programok is beindultak. Az egyetemek kitelepültek, a PTE fő szervezőként a legnagyobb sátorral. A civil téren rengeteg szervezetet és pártot mutattak be, a támogatók sok promóciós cuccal, játékokkal csábították a fesztiválozókat egész héten. A nyugalomszigetek is megjelentek: a másnaposságot és a fejfájást babzsák fotelekben, matracokon és függőágyakon lehetett kipihenni.

1.NAP

A 30Y-é volt a dicsőség, az elsők lehettek, akik fél 7-kor koncertet adtak az EFOTT nagyszínpadán. A banda hozta a megszokott színvonalat, fiatalokat és időseket egyaránt vonzott, ugyanúgy, mint az utána lévő Kowalsky meg a Vega. Az öttagú zenekar az EFOTT-on is hirdette a Szív forradalmát, és az Amilyen hülye vagy-nál szinte izzott a levegő. Mindenki szerette egymást. A Punnany sem adta alább, élveztük, szabadon voltunk. Viccesnek szánva szinte minden szám után elhangzott egy szó, Despacito. Hogy mi szükség volt rá, ne kérdezzétek… Mégis, ők voltak az este fénypontja. A nagyszínpadon a Brains zárta az estét. A többi helyszínen is nagy volt a pörögés. Ganxsta Zolee és a Kartel, Fish!, Szabó Balázs Bandája, NAZA, The Biebers és ez mind csak a Rauch Arénába. Ganxsta Zolee káromkodása után Szabó Balázs megnyugtató zenéje kifejezetten jól esett a lelkeknek. A fesztiválozók imádták az első napi DJ-ket is. Többek között Julia Carpenter, Dyro, Pixa és pörgette a lemezeket. A hajnalig csapatni vágyók egészen 5 óráig élvezhették a bulit.
2.NAP

Végre-végre elérkezett. A 2017-es EFOTT csúcspontja. A fő attrakció, Sean Paul, aki legutóbb 2005-ben koncertezett Magyarországon. Nem csoda a teltházas buli, egy No lie-t, vagy Rockabye-t élőbe hallani, huh, egyszerűen hihetetlen. A jamaicai táncosnőkkel, a sztárvendéggel és a rengeteg áhított, közönségbe dobált törülközővel a világsztár mindinkább fokozta a hangulatot. De higgyétek el, nem csak Sean Paul miatt érte meg a második nap bulizni. Mary PopKids és Margaret Island egyszerre koncertezett aznap, de fellépett még a Vad Fruttik, az Intim Torna Illegál, és a Magashegyi Underground is. A Wellhello produkcióját viszont kár volt a legnagyobb buli után a nagyszínpadra küldeni. Ők is érezték, hogy nem lesznek elegek. Mentőövként elhozták Palvin Barbit Dzsudzsák Balázst, és végül az Elnöki ügy is segített valamennyit. De, hogy ne csupán az éjszakáról szóljon minden, és elhiggyétek, hogy nappal sem unatkoztunk, egy kis ízelítő: a Paks II. interaktív tájékoztató kamionnal, a Szerencsejáték Zrt. kaparós sorsjeggyel, az IBM pedig kvízzel települt ki az EFOTT-ra. A napközbeni bulikról sem kellett lemondanunk, habpartyval és colorpartyval is megtoldottuk a bulizós élményeinket.

3.NAP

Minden délután négykor egy-egy dumaszínházas mozgatta meg a fesztiválozók rekeszizmait. A harmadik napon Dombóvári Istvánnal indítottuk a napi vidámságot. Persze, mindig akadnak, akik a derűt korábban is megtalálják csábító nedűk formájában. De ezzel nincs is gond, elvégre fesztiváloztunk, vagy mi a fene. Cloud 9+, Road, Belga, Péterfi Bori&Love Band. Volt már erősebb kezdés is az EFOTT-on… De a Hurts és a Halott Pénz megmentette az estét. A Hurts folyamatosan építette fel a produkcióját, koncert közben éreztük, hogy ez bizony Wonderful Life, a vissza taps után, pedig velük daloltuk a refrént, Stay! Akárhogy is énekeltük, nem maradtak, jött a Halott Pénz. Bár ahogy lejátszották az első számukat már senki nem bánta a színpadbitorlást. Végre kiderült, hogy mi is van a levegőben, legalábbis az EFOTT-on. Sok-sok szép lány, rengeteg erős fiú nyakában. Így a koncertet végigbulizni és kettőkor nem elindulni egyszerű feladatnak bizonyult szombaton is.

4.NAP

A fesztivál utolsó napja, mikor mindenki belead apait-anyait. Az EFOTT-on sem volt ez másként. A záró nap külföldi sztárja Tinie Tempah volt. A terepet az Irie Maffia készítette elő, felfokozták a hangulatot, az kétségtelen. Az angol rapper késését leszámítva remekelt a színpadon. Saját és közös dalait ugyanolyan átéléssel énekelte, belevont minket, a közönséget a zenéjébe. Ezt követően a nagyszínpad a Tankcsapda birtokába került. Hát, aki valaha is volt Tankcsapda-koncerten, tudja mekkora a zúzás. Itt sem volt kisebb, sőt! Végül Majka&Curtis, a leköszönő zenekar, akik nagy örömünkre Kollányi Zsuzsit is hozták magukkal! A többi színpadon még zenekarok és DJ-k váltották folyamatosan egymást egészen reggelig: Stereo Palma, Supernem és Dévényi Tibi bácsi, akinek egész héten bérelt helye volt a Soproni Dómnál. Hát, ez volt az utolsó nap, mikor mindenki tudatosítja magában, hogy már nem lesz 6 dl a korsó sör, másnap nem az EFOTT rádió kelti fel hajnali tíz órakor, és nem lesz több helló EFOTT, ti vagytok a legjobbak. Az emlékeink megmaradnak a szívünkben, a fejünkben és képekben, amit, ha kíváncsiak vagytok, megtekinthettek ezen a linken.

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]