BEMUTATJUK: 2SÉG – Hangoskönyv LP

„Azóta zavar a képmutatás, hogy képmutató lettem”. Az ELTE BTK magyar szakán tanuló Varga Zoltán (művésznevén Vargas) és barátja Gyécsek Dániel (aka Gyé) április 20-án (na vajon miért?) jelentették meg első nagylemezüket a YouTube-on. A 2SÉG nevű formáció albuma nálunk debütál az ELTE Online-on.

A fenti idézet Varga Zolitól származik, aki az ELTE-n magyar alapszakon elsőéves hallgató. Tőle tudtam meg, hogy a 2SÉG nevű formáció lassan 4 éve létezik, középiskolás korukban állt össze Győrben, a most megjelent lemezen pedig egy éve dolgoznak.

A magyar alternatív hiphopban egyre több minőségi előadó hívja fel magára a figyelmet, ahogy beszélgetésünk során Zoli is kiemelte, mindez visszavezethető az Akkezdet Phiaira. A 2SÉG elsőszámú inspirációjaként is az AkPh-t nevezi meg. Nemzetközileg ismert előadók közül is sorolt pár nevet, akik közül számomra Eminem, a Wu-Tang Clan, Kendrick Lamar és Vince Staples a legemlékezetesebb.

A Hangoskönyvet hallgatva azonban abszolút körvonalazódik az, hogy a banda igyekszik megtalálni a saját hangját mint zeneileg, úgy a szövegek tekintetében is. Ebben nagy segítségükre van az FLHT művésznéven alkotó DJ, aki a zenei alapokat készítette az albumra. Minőségi, kidolgozott, eredeti hangvételű beatek ezek, nagyon szép akusztikai élményt nyújtanak.

Sokszor meg is van a veszélye annak, hogy a zene minőségileg túlnövi az MC-ket, szóval Vargaséknak fel volt adva a lecke. Az első percekben a marihuána és a füvezés válik főmotívummá, ezek inkább mosolyogtató pillanatok, a szavak mögé azonban egyre inkább besorakoznak a témák, a filozófiai szándékkal megírt mondatok, a magyar valóság, a tizenévesek problémái, a szorongás, a közéleti kérdések, ahogy ez a műfajban lenni szokott. Hogy a lemez végig irodalmi igényű maradjon, hozzájárulnak olyan közreműködők, mint Indiana vagy Gege, akik olyan sorokkal díszítették ezeket a trekkeket, amikre érdemes egyenként odafigyelni.

A 2SÉG eddigi számait hallgatva inkább csak azt éreztem, hogy ügyesek a srácok, de hát ez olyan tinirap még. A munka viszont egyre inkább beérni látszik, most már kijelenthetjük, hogy a magyar underground rap ígéretes előadói. Nagyon fontosak az ilyen arcok abban az országban, ahol Mr. Busták többszázezres megtekintéseket produkálnak, az átlagember meg Majkával azonosítja a hiphopot. A 2SÉG-nél kialakulni látszik egy hang, amely egyenes arányosságban fejlődik azzal, ahogy a srácok kijönnek a pubertáskorból, a közhelyek szépen lassan eltűnnek majd, a mutálás véget ér, a siker pedig predesztinált.

Mindezen szavak pedig akkor nyernek értelmet, ha ide kattintva meghallgatjátok a a srácok Hangoskönyv című albumát. A lemeznek lesz budapesti bemutatókoncertje is, itt az esemény.

 

Kép forrása: 2SÉG Fb-oldal

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]