Újjáéledő remények, kezdődik a divízió I/A férfi jégkorong-világbajnokság

Itt az újabb jeges vb, fiainknak itt az újabb esély a feljutásra! Az április végén Kijevben megrendezésre kerülő divízió I/A világbajnokság összecsapásain forró légkör vár a csapatokra a házigazda ukránoknak és a többi, feljutásra is esélyes gárda vendégszurkolóinak köszönhetően, de hideg fejjel és forró szívvel megvalósítható az, ami az utóbbi tíz évben kétszer már sikerült: a feljutás az elitkörbe.

Jégkorong-válogatottunk kilenc évvel ezelőtt, Pat Cortina szövetségi kapitány irányításával, a 2008-ban Japánban, Sapporóban megrendezett divízió I-es világbajnokság megnyerésével kiharcolta a feljutást a jégkorong-világbajnokság főcsoportjába, miután a végletekig kiélezett, hihetetlenül izgalmas zárómérkőzésen a szinte ihletett állapotban játszó magyaroknak Ukrajna legjobbjait felülmúlva, egy mindent eldöntő összecsapáson sikerült feltenniük a koronát addigi teljesítményükre, amit azóta is csak sapporói csodaként emlegetünk. Az eufórikus ünneplést követően az „aranygeneráció” tagjai már a legjobbak között, az A-csoportos vb-n is mindent elkövettek, hogy a tagság ne csak ideiglenes legyen, a bentmaradást azonban sajnos nem sikerült elérni.

2015-ben aztán az akkor már Rich Chernomaz szövetségi kapitány vezette magyar jégkorong-válogatott újfent eljutott a világ 16 legjobb csapata közé, miután 2–1 arányban legyőzte a házigazda lengyel csapatot a Krakkóban megrendezett divízió I/A világbajnokság utolsó találkozóján. A 2016-os A-csoportos világbajnokságon azonban csak Fehéroroszország válogatottját sikerült legyőzni még a csoportküzdelmek során, amivel ugyan a magyar csapat újfent mérkőzést nyert a legmagasabb osztályban 77 évnyi szünetet követően, amikor is az 1939-es világbajnokságon Belgiumot sikerült felülmúlni 8–1 arányban, így azonban nem sikerülhetett a megkapaszkodás – most viszont itt az újabb lehetőség.

A magyar jégkorong-válogatott 2008-ban és 2015-ben a magyar sportújságírók voksai alapján az év csapata választáson a második helyen végzett, és ha minden a tervek szerint alakul, idén is lesz esélye a dobogón végezni.

A mostani felkészülés során válogatottunk nívós, jegyzett ellenfelekkel mérkőzött meg, alig valamivel több mint két hét alatt négyszer is, ráadásul megerőltető fizikai, erőnléti edzések közepette, felkészülve a közelgő igen komoly igénybevételre, a világbajnokság nagyon sűrű, erőltetett programja miatti sorozatterhelésre.

JÉGKORONG FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Magyarország–Svédország: 0–4 (0–1, 0–2, 0–1)
Sajnos nem tudtuk megnehezíteni a svédek dolgát, az igen komoly játékerőt képviselő északi válogatott alig 20 másodpercet követően góllal jelezte, hogy számára csakis a győzelem az elfogadható. Ezután viszont jól tartotta magát a magyar csapat – igaz, az első harmadban több gól már nem esett, de néhány kapuralövéssel legalább a mieink is megkínálták a svéd kapust. A második harmad elején több hazai kapusbravúr árán még sikerült tartani az eredményt, utána azonban újfent betaláltak a vendégek, és ekkor már a kapuscsere sem segített, a Hetényit váltó Bálizs Bencét is gyorsan felavatták a sokat korcsolyázó, hatalmas tempót diktáló svédek, akik valamivel az utolsó játékrész vége előtt állították be a végeredményt.

Magyarország–Finnország: 1-6 (0–3, 0–3, 1–0)
A meccsről elmondható, hogy míg az első harmadban több ígéretes támadást vezettek a mieink, gólt szereznie csak a finneknek sikerült, a második játékrészben pedig egyértelműen domináltak, viszont az utolsó harmad már a magyaroké volt, kapu előtti kavarodás után került a korong a finn kapuba, és még egy emberhátrányos helyzetet is sikerült kivédekezni ellenük, de összességében a végeredmény igazolta a papírformát. Az azonban mindenképpen biztató, hogy a magyar válogatott behúzta a harmadik harmadot az aktuális vb-ezüstérmessel szemben, a honosított, korábban kanadai Dansereau pedig gólpasszal mutatkozott be új hazája színeiben.

Szlovénia–Magyarország: 2–1 (0–0, 0–0, 2–1)
A sokat korcsolyázó szlovénok elleni celjei összecsapás kemény játékot, férfias küzdelmet hozott, és a magyar játékosok – ahogy az előző két felkészülési mérkőzésen – eleinte most is gondban voltak a korongkihozatallal, ennek ellenére időnként jól hokiztak, végig jól tartották magukat, és a szlovénoknak csak az utolsó harmad végén sikerült fölénk kerekedniük. Csapatunk vezető gólját Szirányi Bence (Fehérvár AV19) kipattanó lövése után a Svédországban idegenlégióskodó Galló Vilmos (Linköpings HC) szerezte, de egy rossz korongkihozatal, valamint egy, a mi támadásunkból kialakult kontra megpecsételte a sorsunkat, így elmaradt a bravúros pontszerzés, de a parázs mérkőzésen végig egyenrangú ellenfelei tudtunk lenni egy erősebb csapatnak.

Magyarország–Szlovénia: 3–5 (0–1, 1–3, 2–1)
A nagy verseny előtti utolsó erőfelmérő, az újabb szlovénok elleni párharc is küzdelmesre sikeredett, ahol is az első harmad 2. percében megszerzett szlovén vezetést a második harmad 2. percében Galló révén sikerült egalizálni, de aztán elhúzott az ellenfél, viszont az utolsó harmadot Galló Vilmos második és Erdély Csanád első találatával sikerült hozni, így alakult ki a magyar szempontból 3–5-ös végeredmény.

A szlovénok elleni második összecsapás után került kihirdetésre a 22 fős vb-keret, majd a magyar csapat csütörtökön elutazott a világbajnokság helyszínére, Kijevbe, hogy szombattól már tétmérkőzéseken mutathassa meg, mit tud.

A felkészülési mérkőzések tapasztalatai alapján elmondható, bizakodásra ad okot, hogy erősebb ellenfelekkel szemben végig volt tartása a csapatnak, hátrányban sem zuhantak össze, és igazi hock-e1491590993565-1024x576csapatként küzdve, egymást végig kisegítve küzdöttek a nehéz fizikai felkészülés kellős közepén megtartott meccseken is. Mindez remélhetőleg kamatozni fog a közel azonos játékerőt képviselő ellenfelekkel szembeni, komoly tétmérkőzések alkalmával.

Válogatottunk az április 22-én kezdődő vb-n megmérkőzik sorrendben Ukrajnával, Ausztriával, Dél-Koreával, Lengyelországgal, valamint Kazahsztánnal.
Ellenfeleink közül többen is összemérték az erejüket egy tavaly decemberi és egy idei februári nemzetközi torna keretein belül, ahol például Ukrajna tavaly év végén még 5–1-es vereséget szenvedett Lengyelország legjobbjaitól, idén azonban már csak hosszabbítás után kapott ki 3–2-re, viszont szoros mérkőzéseken hosszabbítást követően előző év végén megverte Dél-Koreát és idén Olaszországot is, de aztán Szlovénia 6–2-es vereséget mért rá.
Ausztria egy tavaly októberi tornán a rendes játékidőt követő ráadásban megverte Norvégiát 2–1-re, majd három harmad alatt 3–1-re Franciaországot is, április elején pedig jó meccseket játszott Svédországgal, előbb 2–6-os, majd szoros, 3–4-es végeredmény mellett, ahol a nagyon erős svéd válogatott csak az utolsó percben tudta a maga javára fordítani a mérkőzést. Ezt követően egy Olaszország elleni 2–0-val hangoltak az április végi tétmérkőzésekre.
Dél-Korea főleg ázsiai ellenfelekkel szemben bizonyította, hogy szűkebb környezetében kevesen lehetnek rá veszélyesek, márciusban viszont szoros meccsen 4–3-at játszott Oroszország B csapatával, jelezve, hogy az európaiak sem mehetnek ellene biztosra.
Lengyelország elég vegyes formát mutatott az utóbbi hónapokban, hiszen az Olaszország elleni 4–1-es diadalt 6–1-es zakó követte Szlovákia B válogatottjától, majd két napon belül egy elég egyértelmű, 4–1-es győzelmet másnap 5–4-es hosszabbításos vereség követett Nagy-Britannia ellenében.
Utolsó ellenfelünk Kazahsztán lesz a világbajnokságon – bízunk benne, hogy nem csekély tét mellett –, és biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz vele könnyű dolgunk, hiszen tavaly december óta mindegyik mérkőzésén győzelmet aratott. Sorrendben Lengyelország, Dél-Korea, Kína, Japán és Szlovénia ellen diadalmaskodott, az ázsiai csapatoktól még gólt sem kapva, miközben hármuknak összesen 19 gólt rámolt be, Szlovéniát viszont csupán a rendes játékidőt követően, de térdre tudta kényszeriteni.

A magyar válogatott mérkőzései:
április 22. (szombat), 12.30: Ukrajna–Magyarország
április 24. (hétfő), 19.30: Magyarország–Ausztria
április 25. (kedd), 16.00: Magyarország–Dél-Korea
április 27. (csütörtök), 16.00: Lengyelország–Magyarország
április 28. (péntek), 12.30: Magyarország–Kazahsztán

Amit a lebonyolításról tudni érdemes, hogy az első két helyen végző csapat feljut a legjobbak közé, míg az utolsó búcsúzik ettől az osztálytól.

Rich Chernomaz a rajtig rendelkezésre álló felkészülési időben megpróbálta úgy variálni a sorokat, hogy megtalálja a legütőképesebb, leghatékonyabb összeállítást, ami reméljük, sikerült neki, mint ahogy a formaidőzítés is, és akkor elmondhatjuk, hogy bármelyik azonos divízióbeli vetélytárs ellen valós győzelmi esélyekkel indulunk harcba, hogy odaérhessünk a feljutást jelentő első két hely valamelyikére.

A játékosok és a szurkolók is bíznak az újbóli feljutásban, ami a remények szerint most harmadszorra megint sikerülni fog, hiszen mindannyian tudjuk, hogy három a magyar igazság, a ráadás pedig lehetne például a bentmaradás…

Fotók:
http://www.icehockey.hu
http://jegkorongszovetseg.hu

Források:
www.jegkorongszovetseg.hu
www.jegkorongblog.hu
www.nso.hu
www.index.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]