Közös úton – Budapest és Krakkó

Új kiállítás nyílt meg a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában (BTM), melynek témája Budapest és Krakkó párhuzamos történelme. A március 19-én nyitó tárlaton több mint 450 műtárgy tekinthető meg, melyben megtalálhatóak a Jagelló-dinasztiáról készült családi portrék, II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja, illetve Gian Giacomo ötvösművész drágakövekkel díszített kakasmása is. Nagy hangsúlyt fektetnek a két város közös eseményeire, az Anjou- és Jagelló-dinasztiára, valamint Báthory István lengyel királyra és erdélyi fejedelemre. A kiállításon továbbá történelmi játékok és korabeli öltözetek várják az odalátogató gyermekeket.

A Közös úton – Budapest és Krakkó című tárlat a BTM és a Krakkói Történelmi Múzeum több mint három évvel ezelőtt elkezdődött együttműködésének eredménye. Ugyanakkor a cél ennél jóval nagyobb, hiszen ez a kiállítás (amely jövőben Krakkóban látható) a kezdődő 2016-17-es lengyelországi magyar évad beharangozó eseménye. Megemlékeznek többek között az 1956-os budapesti forradalomra és a poznani munkásmozgalomra is, amin Magyarország díszvendégként vesz majd részt.

„Nem csupán műtárgyakat hoztunk, hanem a város élő emlékezetét szeretnénk bemutatni a kiállításon” – nyilatkozta Michal Niezabitowski, a Krakkói Várostörténeti Múzeum főigazgatója. Maga a tárlat a 9-10. századi kezdetektől mutatja be Budapest és Krakkó történelmét egészen a 17. századig, amikor Krakkó elvesztette fővárosi jellegét. Az ékszerek, a képi ábrázolások, egyházi kincsek, használati eszközök és kelyhek betekintést engednek a két város mindennapi életébe, ugyanakkor helyet kapnak az uralkodói réteg szimbolikus és reprezentatív darabjai is.

A földrajzi elhelyezkedés, a tatárjárás, a város védőszentjeinek tragikus sorsai, mind-mind összeköti Krakkót és Budapestet, akárcsak a krakkói egyetem, ahol számos magyar diák fordult meg az évszázadok alatt. A közös történelmi pontokon kívül azonban akadnak eltérések is a két város között, hiszen Krakkó esetében jóval biztosabb történelmi folytonosság figyelhető meg az elmaradt török hódoltság miatt.

Forrás: MTI és Magyar Kurír

Kép: magic.wizards.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]