Agykutatás Hete 2. nap – Ott voltunk!

Idén is izgalmasan zajlott a frappáns ’Get connected!’ szlogennel társuló Agykutatás Hete (Brain Awareness Week), amely ezzel a sorral be is mutatja számunkra az agy egyik csodás képességét, a humorérzéket. Ám ezenkívül számos más tulajdonságára és képességére is fény derült idén március 17-18-án az ELTE Déli épületének Aulájában. Emellett érdekes előadások is színesítették a programot, amelyekből alábbi soraimban a második nap színvonalas témáit és gondolatait osztom meg Veletek.

AgykutatásHete_nemz
Az Agykutatás Hete egy remek szakmai és ismeretterjesztő program biológusoknak és pszichológusoknak, amelyet idén március 17-18-án az ELTE TTK Lágymányosi Campusának Déli épületében, és ott is az Aulában rendeztek meg. Színes, érdekes és igazán izgalmas programot tártak elénk, hiszen agyunk működéséről tudhattunk meg többet. Kipróbálhattuk az agyi vizsgálómódszereket, megtekinthettük patkányok és egerek segítségével viselkedés-vizsgálatokat és szakmai előadásokon bővíthettük tudásunkat. Az agykutatás nemzetközi hete (Brain Awareness Week) idén a március 14-20-ig tartó hét volt, ennek keretében ez volt a hazai ünneplése ennek az alkalomnak. Az első napról, vagyis március 17-éről már előzőleg olvashattatok. Most cikkünkben a 18-i, vagyis pénteki előadásokról olvashattok.

A helyszínre érve egy nagyon kedves úr üdvözölt minket és mondta el röviden, mit merre találunk. Emellett egy jól összeállított, aranyos kis képekkel tarkított 2 oldalas kérdőívet is a kezünkbe nyomott és hozzátette, ha végigmegyünk a bemutatótéren és annak kreatív lehetőségein, a lap minden kérdésére választ kapunk. Ezt remek, igazán lelkesítő ötletcsinálónak találtam, ám a regisztráció után mi egyből a 0-823-as terem felé vettük az irányt, hiszen itt zajlottak a pénteki előadások. Ezek jóval szakmaibbak voltak az első nap alapozó ismeretterjesztő prezentációi után, s igen érdekes és izgalmas témákat dolgoztak fel, ezért mind a négyet végighallgattuk. Mi nagyon élveztük és tanúsíthatjuk, megérte! Jövőre Ti is gyertek el!

Elsőként Dobolyi Árpád előadását hallgathattuk meg, aki a viselkedés agyi szerveződését és annak alapjait mutatta be a dopamin rendszert kiemelve. A különböző neurotranszmitterekről és jelátviteli típusokról is szó esett. Igen érdekes volt és egyaránt alkalmasnak bizonyult a szakmabeliek ismereteinek felfrissítésére és a más szakmába tartozók számára ismeretbővítésre. Kezdésnek jobb előadást talán nem is választhattak volna a szervezők.

Ezután a pszichológusok örömére Oláh Katalin, az ELTE PPK-MTA TTK fiatal kutatója – akiről megtudtuk, hogy egyszerre pszichológus, nő és felnőtt – mesélte el, miért tesszük fel a kérdést, hogy „Hozzám tartozol?”, főleg gyermekként. Megtudtuk, az emberpalánták fejében mi van meg alapból születéskor: fizikai és matematikai ismeretek, naiv pszichológiai ismeretek. Ezek később kialakítják a gyermek személyiségét és megtudtuk azt is, a csoportszellem miért és mennyire jó és fontos. Arról is szó esett, hogy vajon rasszistának születnek-e gyermekeink és megtudtuk, hogy abban sokkal jobban bíznak, akik anyanyelvüket beszélik. Egyéb érdekességekre is fény derült, kedves és jópofa prezentáció volt.

Harmadikként az idegtudományok egyik „sztárja”, egy igazán híres név, Bárdos György professzor úr következett, aki nemcsak hogy remek témát, de szuper előadási stílust is hozott magával. Témája azt boncolgatta, mi az, hogy tipikusan emberi. Mi a különbség az evolúció és a kultúra között? Mi különít el minket az állatoktól? Mik a sajátságok a magatartásunkban és a viselkedésünkben? Ezeket a kérdéseket elemezte a tanár úr és mindenki elgondolkozhatott egy kicsit a megoldáson az evidenciák ismeretében. Igazán agypezsdítő volt ezen az agykutatással foglalkozó programon részt venni.

Végezetül a professzor úr egyik kollégája, Topál József tanár úr egy igazán érdekes, mondhatni ámulatba ejtő témát tárt elénk, mégpedig azt, mit is jelent a „megszaladási jelenség” és mit érdemes tudni róla. Mi több, észben tartani is érdemes azokat, hiszen ez a fogalom nem mást jelent, mint azt, ha úgymond átesünk a ló túlsó oldalára és egy jónak indult dolog/fejlesztés ártó eszközzé vagy hatássá válik. Példaként felmerült a túl sok evés és cukorimádat miatt kialakult cukorbetegség, valamint a Facebook-őrület, amelynek előnyei mellett számos veszélye és hátránya van, amit jó lenne elkerülni. Sokan hozzászóltak a témához.

Mi ilyen szuper ismeretekkel – és egy klassz tollal meg újságokkal – gazdagodva igazán felüdülve indultunk haza délután 5 óra magasságában, amikor is véget értek az előadások. Egy kisebb barátságos beszélgetés alakult ki az utolsó előadás kérdései közben, ám végül egy szervező hölgy szavai zárták a műsort azzal, hogy jövőre is megrendezik ezt a remek, játékos és egyben szakmai programot itt Budapesten!

A rendezvényről készült képek galériáját ITT éritek el.

A rendezvény meghívóját pedig (utólagosan is akár) ITT tudjátok megtekinteni. Jövőre Ti is vegyetek részt az agykutatás nemzetközi hetének hazai ünneplésére és képviseletére!

Kép: The Brain Dialogue

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]