Kísérletek a LEN-en

Azt hihetnénk, hogy csak sör meg zene van az egyetemi fesztiválon, pedig fagyit is ehetünk, ami folyékony nitrogén segítségével készül.

A fizika sátor ami a MAFIHE-vel összefogva működik a fesztiválon izgalmas kísérleteket kínál a délutánra. Körülbelül négy órától fagylaltot készítenek tejből, kávéporból és folyékony nitrogén segítségével lehűtik azt. Saját felelősségre meg lehet kóstolni, azt mondják, hogy ugyanolyan, mint az áltagos, mezei fagyi.

Ezenkívül készíthetünk plazmát, amihez nem kell más, mint egy strapabíró mikrohullámú sütő és egy meggyújtott gyufa. Mint mondják, ez nem tesz jót a mikrónak, de a minirobbanás és a látvány miatt megéri.

Végül pedig folyékony oxigént is elő tudunk állítani. A fizikus hallgatók lelkesen mutatják, amint a folyékony nitrogénből lecsöpögő folyadékkal átitatott szivacs egy pillanat alatt elég. A kérdésre, hogy miből van a folyékony nitrogén, azt válaszolják, hogy alapvetően ez az orvoslás mellékterméke. Ráadásul, ha ezzel készítenének a koncerteken füstöt, az sokkal környezetbarátabb lenne, mint szárazjégből.

 

El lehet látogatni a külügyes sátorba is, ami idén elsősorban a sportra koncentrál. A sátorban ugyanis van csocsóasztal, darts és rendhagyó twister, ami a világtérkép különbőző bejelölt részeire kell lépni. A külügyesektől rengeteg információt kaphatunk különböző külföldi ösztöndíjakról, amihez tudnak prospektust is adni. Ha valaki nem a külföldön való tanulás felé kacsintgat, akkor lehet náluk mentornak jelentkezni, hiszen a Magyarországra érkező hallgatóknak mindig szükségük van eligazításra és egy biztos társra a bulikban.

Hamarosan  minden felveszi a fesztiváli formáját és mindenki játékokkal készülődik az esti koncertekre.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]