Kiállás a társadalmi felelősségvállalás fontossága mellett – rendkívüli közéleti ösztöndíj az ELTE-n

Ezekben a hónapokban sem feledkezik meg a hallgatókról az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat. Rendkívüli helyzetben még a közéleti ösztöndíj is rendkívüli. Erről mesél az ELTE Online-nak Mayer Kata szociális és Varga Réka pályázatokért felelős alelnök.

Mit jelent pontosan ez a rendkívüli ösztöndíj? Miben más ez, mint például az eddigi közéletiösztöndíj-pályázatunk?

Réka: Az önkéntes tevékenység rendkívüli ösztöndíja teljesen elkülönül az eddig megszokott közéleti ösztöndíjunktól, hiszen ezzel a pályázattal azokat a hallgatókat igyekszünk támogatni, akik arra vállalkoztak, hogy a veszélyhelyzet idején önkéntes tevékenységet végeznek, ezzel segítve mások életét. A „hagyományos” közéleti ösztöndíjunk azokat a hallgatókat támogatta és támogatja most is, akik az egyetemi vagy kari közéletben végeznek kiemelkedő munkát. Mivel azonban az egyetemek márciusban átálltak a távoktatásra, így el kellett gondolkodnunk, a továbbiakban hogyan tudnánk támogatni hallgatótársainkat. Az újítás lehetőségét végül ebben láttuk meg, hogy olyan hallgatókat támogathatunk, akik ezekben a hónapokban is másokon segítenek.

Hogyan jött az új pályázati lehetőség ötlete? 

Kata: Egy új pályázat létrehozása mindenképpen hasznos és szükséges volt ebben a helyzetben. Fő célunk nyilvánvalóan minél több hallgató megsegítése volt, és hogy végül miért pont ilyen pályázatot hoztunk létre? Az ösztöndíj alapját az egyetem bezárása után – pillanatok alatt – elinduló hallgatói kezdeményezések és a különböző szervezetek által végzett segítségnyújtás teremtette meg. Elképesztő volt látni, hogy a szaktársaim és az egyetemi ismerőseim milyen sokféle és milyen értékes munkát végeznek. Kézenfekvő lehetőségnek tűnt az ilyen tevékenységek támogatása, hiszen így kiállhatunk a társadalmi felelősségvállalás fontossága mellett, de közben a nehéz helyzetbe került hallgatóknak is segítséget tudunk nyújtani.

Mayer Katalin, az ELTE HÖK szociális alelnöke

Mayer Katalin, az ELTE HÖK szociális alelnöke

Mik pontosan a feltételei ennek a pályázatnak? Milyen anyagokat kell leadni, hogy megkaphassa valaki ezt az ösztöndíjösszeget?

Réka: Alapvetően két kategóriát határoztunk meg: az A kategória, ha valaki az önkéntes tevékenységet egy korábban is létező szervezet keretein belül végzi, és a B kategória, ha valaki nem egy már létező szervezet munkájába kapcsolódik be, hanem egyénileg kezd valami újba. Az A kategória esetében a szervezettől kell igazolást kérni, mely tartalmazza, hogy a hallgató ott segít, és pénzbeli juttatást nem kap a tevékenységért. B kategória esetében pedig vagy szülői ajánlás kell, vagy ha idős személyt segít a hallgató, akkor a segített személytől kell egy ajánlás. Minden esetben jó, ha feltüntetik, hogy a hallgató mióta, milyen időtartamban végez önkéntes tevékenységet, valamint mindkét kategória esetében fel kell tölteni egy, tevékenységenként egy-egy oldalas beszámolót, amelyben a pályázó fejti ki, pontosan milyen munkát végzett.

Azoknak, akik már adtak le az EHÖK által kiírt ösztöndíjat, nem árulunk el nagy titkot, hogy a Neptunban kell ezúttal is leadni. Viszont akik nem adtak le soha ilyen ösztöndíjpályázatot, azoknak azért mondjuk el, hogy ez pontosan hogy történik.

Réka: A Neptunban az Ügyintézésen belül a Kérvények menüpontnál lehet leadni a kérvényt, azon belül is a Kitöltendő kérvényeknél. Ez május 8-án jelent meg minden hallgató fiókjában. A kérvény rögtön az első tevékenység igazolásával indul, ezután a rendszeres szociális ösztöndíjhoz hasonlóan a plusz jelre kattintva lehet felvenni még több kategóriát, amennyiben a hallgató egynél több tevékenységgel szeretne pályázni. Az egyes tevékenységeknél be kell jelölni, hogy A vagy B kategóriában pályázik a hallgató, valamint hogy az egyes kategórián belül milyen jellegű tevékenységet végez: az oktatással kapcsolatban vagy a lakókörnyezete életében segít; azonban mivel nagyon sok olyan tevékenység lehetőség van, melyekre a pályázat megalkotásakor még nem gondoltunk, így létrehoztuk az Egyéb kategóriát azoknak, akik egyik alkategóriába se férnek bele. Fontos kiemelni, hogy minden hallgatónak csak egy pályázat leadására van lehetősége, így kérjük, ha több tevékenységre is pályáznak, azt ugyanabban a kérvényben adják le.

Varga Réka, az ELTE HÖK pályázatokért felelős alelnöke

Varga Réka, az ELTE HÖK pályázatokért felelős alelnöke

Hogyan történik a pályázatok elbírálása, mikor kapnak értesítést a hallgatók, hogy sikeres volt-e a pályázat, illetve utalják ki az összegeket?

Kata: A pályázatok beérkezés után egy operatív bizottsághoz kerülnek, amely tagjai formailag és tartalmilag is átnézik a kérvényeket. Fontos megemlíteni, hogy ennél a pályázatnál nincs hiánypótlási lehetőség, így a hibás kérvényeket automatikusan elutasítják. Az összes kérvény ellenőrzése után az előkészített anyag és a javaslat az Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság (EHSzÖB) elé kerül. Az EHSzÖB erről az előkészített javaslatról dönt majd. A döntés megszületése után pedig megtörténik a pályázó hallgatók kiértesítése, ilyenkor lehet megtudni, hogy sikeres volt-e a pályázás, és mekkora összeget nyert a hallgató.

Sikeres pályázás esetén a HKR-ben foglaltak szerint június tizedikéig kezdődik majd meg az utalás. Az összegekről egyelőre nem tudunk információt adni, hiszen ez a beérkező pályázatok számától függ. [Horváth Mihály, az EHÖK elnökének MTI-nek adott nyilatkozatából kiderül, hogy 15 millió forint áll rendelkezésre. – a szerk.] De biztosíthatunk mindenkit, hogy igyekszünk minél jobban honorálni ezeket a nagyon dicsérendő tevékenységeket, és mindenkit biztatunk a pályázásra.

Említetted, hogy érkeznek kérdések hozzátok. Mit tudtok még mondani, mik a leggyakoribb kérdések, amelyeket esetleg itt megválaszolnátok?

Kata: Számomra nagyon örömteli volt, hogy miután kiírásra került a pályázat, nagyon sok kérdést kaptunk, ami szerintem azt jelenti, hogy van igény egy ilyesféle pályázatra.

A leggyakoribb kérdés egyértelműen az volt, hogy bizonyos tevékenység beleférhet-e a pályázat kereteibe. Erre természetesen az a válasz, hogy bármilyen tevékenység, mely önkéntes alapú (vagyis sem pénzbeli juttatást, sem pedig kötelező tanegység teljesítése révén szaktárgyi kreditet nem kap érte a hallgató), és a veszélyhelyzet alatt végzi a pályázó, támogatható lehet.

index

A kérvényt az Ügyintézésen belül a Kérvények menüpontnál találjátok

Igen jó volt olvasni arról, milyen tevékenységeket végeznek egyes hallgatók, sokan önkénteskednek jelenleg már korábban is létező szervezeteknél, nagyon népszerű a Menetszél Egyesület és a KórházSuli oktatási programja, illetve az ELTE Kortárs Segítő Csoport is; de sokan kezdtek teljesen újba, akár ha az egyetemek közt létrejövő Oktondit vagy az ELTE BTK-s TanTáv – Tanárszakosok a távoktatásért csoportot nézzük. Sokan pedig teljesen egyénileg segítenek, akár a lépcsőházban, akár az utcában élőknek. Teljesen egyedi tevékenységekről is beszámoltak hallgatók, van, aki maszkosztással, van, aki oktató jellegű videókkal, van, aki a kórházakban és a sürgősségi ellátásban járul hozzá a veszélyhelyzet megkönnyítéséhez.

Azt gondolom, akármit is tesz valaki, ha azt önkéntesen és jó szívvel csinálja, elégedett lehet. Mi büszkék vagyunk, hogy egy ilyen hallgatói közösséghez tartozunk, és mindenkinek sikeres pályázást kívánunk!

További információ

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]