NyerteSEK és SEKi O’Neil – Elstartoltak a gólyák Szombathelyen

Közeleg az ősz, sőt, már teljes erejével le is csapott: a fecskék és költözőmadár kollégáik szedik a sátorfájukat, de a gólyák csak most rakják fészküket az ELTE különböző campusain. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjában szeptember 5-től szeptember 8-ig tartott a beköltözős és csapatépítős gólyahét.

Pásztorok és gólyák

Hétfőn, szeptember 4-én érkeztek vissza nyári pihenésükről a gólyapásztorok. Fontos volt, hogy egy nappal megelőzzék elsőéves társaikat, hiszen a másnapi kollégiumi beköltözésen a gólyák már számíthattak önkéntes vezetőik segítségére. A délelőtti szállásfoglalás után az egyetem A és C épületében tájékoztatókat tartottak a kijelölt segítők: a gólyák megismerkedtek az egyetemi élet alapvető szervezetével, a kreditrendszerrel, az ösztöndíjjak és tanulmányi ügyek kérdéseivel- a felsőbb évesek tudják, hogy ez ugyan nagy segítség, de a boszorkányos részleteket úgyis egyedül kell minden hallgatónak felfedeznie, elég csak a NEPTUN-rendszer olykor áthatolhatatlan dzsungelére gondolni.

DSC_1030

“Shake your SEK” Fotó: Herczeg Ákos

A kissé komolyabb tájékoztatók után könnyedebb kikapcsolódás zárta a napot “Shake your SEK” fantázianévvel. A közös táncot és koreográfiát magában foglaló szabadtéri program bármilyen alkoholnál tisztábban rázta össze a jórészt “vadidegenekből” álló kompániákat, amik természetesen (a verseny jegyében) karonként szerveződtek. A névadás logikájában a legnépszerűbb elvnek a SEK-szóviccek bizonyultak, így születtek meg a NyerteSEK és a SEKi O’Neil csapatnevek is, hogy csak a legjobbakat említsük.

Nemes versengés

A hét további része az eszeveszett pontgyűjtésről szólt. A sokszor “munkás és dolgos” napközbeni programokat szerdán, csütörtökön és pénteken a Follow the Flow, Deniz, és az Animal Cannibals koncertjei zárták a Campus Clubban, de szükség is volt az esti kikapcsolódásra, hiszen a pásztorok nappal teljes erővel “hajtották” gólyáikat.

A teljesség igénye nélkül: a kari bontásban tartott délelőtti tájékoztatókat szerdán a Savaria Túra követte, ami gyakorlatilag egy városi akadályversenynek felel meg, olyan legendás állomásokkal, mint a “Csótó”, az egyetem előtti alma, vagy a városi könyvtár előtti szökőkút, amiben hagyományosan fürdőt kellet venniük a csapatok vállalkozó tagjainak. A túra után ált színpadra a várva várt Follow the Flow.

DSC_1256

Hajtás Fotó: Herczeg Ákos

Csütörtökön a nemzetközi helyzet fokozódott, a négykor kezdődő PubQuiz vetélkedő során csak a pontszerzés számított. A szervezők az egyetem vezetőinek nevétől kezdve a legagyafurtabb popkultúrális témákig tesztelték a hallgatókat, majd a Díszterem sokat megért színpada az őrületnek adta át magát PlayBack-csapatok képében. Sorok írója gólyasága idején kalózokkal pofozkodó Terence Hill-t játszott, de az idei performanszoknak sem kellett szégyenkezniük: az utolsónak fellépő csapat még a zsűrit is beragadta és megtáncoltatta. Este Deniz szolgáltatta talp alá valót, hajnalban pedig ideje volt ágyba bújni és rákészülni a másnapi záróakkordra.

A péntek legfontosabb eseménye újra a sportpályára terelte össze a csapatokat, itt zenés-táncos-drámás bemutatók nyűgözték le és borzasztották el a zsűrit és a közönséget. Az utolsó erőfeszítések hatására az alábbi végleges sorrend alakult ki a csapat -és pontversenyben:

1. helyezett: Pedagógiai és Pszichológiai Kar
2. helyezett: Bölcsésztudományi Kar
3. helyezett: Társadalomtudományi Kar
4. helyezett: Informatikai Kar
5. helyezett: Tanító- és Óvóképző Kar és Természettudományi Kar

Így értékelt a HÖK, így a hallgatók

Szecsődi Tímeát (ELTE BTK HÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnök), a programok egyik mozgatórugóját kértük meg, hogy foglalja össze és értékelje a gólyahetet: “A gólyahét (általánosabb nevén gólyatábor) nagyon fontos az egyetemisták életében, hiszen ez az első alkalom, hogy találkoznak a csoporttársakkal, megismerkednek az egyetemi léttel. Ez a jellemző már önmagában is magasra teszi azt a bizonyos lécet. Az integráció óta minden megváltozott körülöttünk, így a gólyák érkezése is más mederben zajlott az eddigi évekhez képest. Úgy érzem, a csapattal igyekezetünk kihozni mindent, amit lehetett a rendezvényből. Persze, hiába jól megszervezett valami, ha nincsenek azok a fantasztikus gólyák, akik idén is berepültek Szombathelyre, vagy nincsenek azok a fantasztikus pásztorok, akik mindent megtettek azért, hogy az elsőévesek felejthetetlen élményekkel kezdjék az egyetemet. Úgy gondolom, az eddigi visszajelzések alapján, hogy amit kitűztünk célul, azt sikerült elérni.”

DSC_1465

Fotó: Herczeg Ákos

“Hogyan értékelik a gólyahetet a hallgatók?”- merül fel a kérdés, hiszen első sorbanróluk szól az egész hét; kár lenne egy reprezentatív eseményként tekinteni az egyetemi élet egyik kezdő sarokkövét. Kérdezz-felelek helyett egészítse ki a fenti helyzetjelentést fotósunk galériája: az idő néhol borús és valóban őszies, de a tekintetekben elevenen élt, és a képeknek hála mindig élni fog a nyár; a SEK-es gólyahét méltó módon zárta le a 2017-es vakációt.

 

Fotók: Herczeg Ákos (ELTE SEK)

 

 

 

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]